Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άλσος Αγίου Νικολάου: Το ειδυλλιακό αξιοθέατο της Νάουσας - Σπουδαίος πνεύμονας πράσινου

Επισήμως «Άλσος» Αγίου Νικολάου, όμως κάποιοι το λένε και «Πάρκο», ενώ, αν έρθετε στη Νάουσα, θα ακούσετε τους ντόπιους να το λένε και απλά «Άγιο Νικόλα». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν ειδυλλιακό πνεύμονα πράσινου, ο οποίος έχει αξιοποιηθεί σωστά, αναδεικνυόμενος σε κέντρο αναψυχής με πανελλήνια φήμη.

Παίρνοντας το όνομά του από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εντός των ορίων του, το άλσος είναι από τα κύρια αξιοθέατα και της Νάουσας αλλά και της Ημαθίας γενικότερα, εντυπωσιάζοντας σταθερά τους επισκέπτες της περιοχής. 

Αυτό, βέβαια, οφείλεται στην πολύ ορθή οικολογική του διαχείριση από τις δημοτικές αρχές της μακεδονίτικης πόλης, που αξιοποίησαν κι ένα σχετικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόγραμμα LIFE). Έτσι, υπήρξε πρόνοια για έναν υπαίθριο χώρο καλά διαρρυθμισμένο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα περπατιέται άνετα από όλους.

Ως αποτέλεσμα, το άλσος υποδέχεται πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες σε ετήσια βάση –τόσο από τη χώρα μας, όσο και από τα γειτονικά κράτη των Βαλκανίων. Οι οποίοι φεύγουν σαγηνευμένοι από τον συνδυασμό του φυσικού κάλλους του χώρου με τα ρυάκια, τα ξύλινα γεφύρια, αλλά και τη λιμνούλα, όπου ζουν μάλιστα και αρκετές πάπιες.


Περπατώντας στο Άλσος Αγίου Νικολάου

Μπαίνοντας στο άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βέρμιου, θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο του τοπίου του, που κυριαρχεί στα (περίπου) 60 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο χώρος, όπως βέβαια και από κάποια σημεία με ωραία θέα προς τον κάμπο της Ημαθίας. 

Ο φυσικός χλοοτάπητας, δηλαδή, συνδυαστικά με τις φλαμουριές, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τις βελανιδιές και το άγριο πυξάρι (αυτοφυές στην περιοχή), κάνει το πράσινο να δείχνει απέραντο.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ήδη από την αρχαιότητα ο Ηρόδοτος τοποθετούσε στην περιοχή τους Κήπους του Μίδα, γράφοντας για την ομορφιά τους και για τα περίφημά τους τριαντάφυλλα με τα εξήντα φύλλα. 

Στα δικά μας χρόνια, πάλι, το άλσος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG). Φυσικά, η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με την παρουσία του ποταμού Αράπιτσα –έναν από τους λίγους της χώρας μας με όνομα θηλυκού γένους– που όχι μόνο διατρέχει το άλσος, αλλά έχει και τις πηγές του μέσα σε αυτό. Την ιδιαίτερη ονομασία του την οφείλει στη σκοτεινή απόχρωση των νερών του.


Η Αράπιτσα προικίζει το πάρκο με ακόμα περισσότερο φυσικό κάλλος, καθώς το υδάτινο στοιχείο δημιουργεί γραφικά ρυάκια και σιντριβάνια, όπως και μια τεχνητή λίμνη, η οποία αποτελεί αγαπημένο σημείο των επισκεπτών. Εκεί, όπως είπαμε, κατοικούν και αρκετές πάπιες –που ενθουσιάζουν ιδιαιτέρως τους μικρούς επισκέπτες του άλσους– ενώ κάτω από τα νερά της ζουν και πέστροφες. 

Δίπλα σε όλα αυτά, εντωμεταξύ, έχουν χτιστεί ξύλινα γεφύρια κι έχουν οργανωθεί πλακόστρωτα μονοπάτια και διαδρομές, τα οποία προσφέρονται για περιπάτους, πεζοπορίες, ακόμα και ποδηλατάδες. Στη δε λίμνη μπορείτε να πραγματοποιήσετε και βαρκάδα.

Για όσους έρχονται εδώ με τα παιδιά τους, εντωμεταξύ, σημείο αναφοράς είναι η παιδική χαρά του χώρου. Υπάρχουν όμως και αθλητικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσετε την αναψυχή και τη χαλάρωση με τα αγαπημένα σας σπορ: γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, αλλά και κολυμβητήριο. Όλα λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας.

Αξίζει βέβαια να προγραμματίσετε και μια επίσκεψη στο εκτροφείο θηραμάτων που φιλοξενείται στο άλσος, όπου θα μπορέσετε να δείτε από κοντά φασιανούς και φραγκόκοτες, ακόμα και ζαρκάδια ή αγριογούρουνα. Φυσικά, πέρα από αξιοθέατα, το πάρκο διαθέτει και το δικό του, μικρό αναψυκτήριο, σε πανέμορφη τοποθεσία δίπλα στα νερά της Αράπιτσας. Σημειώστε, ωστόσο, ότι απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού έξω από τους χώρους εστίασης, όπως και η ρίψη σκουπιδιών ή το άναμμα φωτιάς.


Τέλος, κάτι ακόμα που αξίζει να κάνετε ερχόμενοι εδώ είναι να περάσετε και από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Λόγω της τοποθέτησής της μέσα στις φυσικές ομορφιές του άλσους, είναι αγαπημένη επιλογή για γάμους και βαφτίσεις ανάμεσα στους κατοίκους της Νάουσας.

Πώς θα πάτε

Το άλσος του Αγίου Νικολάου διατηρεί την ομορφιά του σε κάθε εποχή του έτους, οπότε δεν υπάρχει κάποια «κατάλληλη» περίοδος για να το επισκεφθεί κανείς –αν και οι περισσότεροι προτιμάνε να έρχονται άνοιξη και φθινόπωρο, όταν η φύση και οι χρωματισμοί της βρίσκονται στο απόγειό τους. Είναι βέβαια πολύ δημοφιλές και κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς διατηρεί αρκετή δροσιά χάρη στα νερά της Αράπιτσας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, η απόσταση του Αγίου Νικολάου από τη Νάουσα ανέρχεται σε περίπου 3 χιλιόμετρα (προς τα βορειοδυτικά), κάτι που κάνει την πρόσβαση πολύ εύκολη οδικώς –μέσω του κεντρικού, ασφαλτοστρωμένου δρόμου. 

Στην είσοδο του χώρου, μάλιστα, θα βρείτε και πάρκινγκ. Εάν δεν έχετε δικό σας όχημα μπορείτε να μεταβείτε στο άλσος και με το αστικό λεωφορείο, καθώς δρομολόγια προς και από αυτό τρέχουν σε καθημερινή βάση. Ασφαλώς, υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε και κάποιο ταξί, αφού η χρέωση θα είναι μικρή.

Τέλος, κάτι που χρειάζεται πολλή προσοχή εάν έρθετε εδώ για πρώτη φορά: μην ξεγελαστείτε από τις αναφορές σε «πάρκο» και αρχίσετε να αναζητάτε την τοποθεσία με αυτόν τον τίτλο, γιατί τότε θα σας προσανατολίσουν προς το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, εντός των ορίων της πόλης.

Πηγή

3 σχόλια:

  1. Θα μπορούσαμε και στο φράγμα να δώσουμε το όνομα κάποιου Αγίου και να δημιουργήσουν εκεί ένα όμορφο μέρος γιατί κακα τα ψέματα είναι παραμελημένο το μέρος ενώ θα μπορούσε να είναι στολίδι. Η εκκλησία σε συνεργασία με την ΔΕΗ θα μπορούσαν να δώσουν το "φως" μιας συνεργασίας για την ανάπλαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περπατιεται άνετα ? Μάλλον δεν έχετε πάει για να τα γράφετε αυτά .η παράνομη στάθμευση είναι ανεξέλεγκτη δεν υπάρχει αστυνόμευση κ ειδικά τις Κυριακές κ αργίες παρκάρουν ακόμα κ πάνω στη γέφυρα .με καρότσι δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ! Δεν υπάρχει ένα περίπτερο για να πάρεις ένα νερό ! Είναι πανέμορφο μέρος αλλά αναξιοποίητο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφο μέρος αλλά μεθοδευμένο να στρέφεται υποχρεωτικά ο επισκέπτης στις ιδιωτικές ταβέρνες ακόμα και για τα αυτονόητα!
    Κατά αρχάς, δεν υπάρχουν τουαλέτες!! Δηλαδή υπάρχουν, αλλά είναι εκτός λειτουργίας χρόνια τώρα.... Απαράδεκτο!!!!!
    Επίσης, προ covid είχαμε κάνει πικ νικ με τα παιδιά (εμείς και πολλοί άλλοι) και ήρθε η αστυνομία να κάνει σύσταση σε όλους μας ότι απαγορεύεται και να τα μαζέψουμε. Μόνο στα παγκάκια επιτρέπεται να καθόμαστε λέει...!! Σίγουρα καρφωτοί από τις ταβέρνες..
    Βλέπεις και το δημοτικό ξενοδοχείο, καφέ - εστιατόριο να ρημάζει και αναρωτιέσαι γιατί πρέπει όλα να πάνε στραβά σε αυτή τη χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ