Quantcast

http://picasion.com/

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος ερμηνεύει Ραχμάνινοφ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος έρχεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη για μια συναυλία με τίτλο «Σέργκεϊ Ραχμάνινοφ (1873-1943): Ο Μεγάλος του Ύστερου Ρομαντισμού».

Ο Ραχμάνινοφ, κορυφαίος πιανίστας ο ίδιος, όπως ο Liszt, συνέθεσε μαγευτική μουσική για το πιάνο που τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους του ύστερου ρομαντισμού. Ο σημαντικός δεξιοτέχνης Παναγιώτης Τροχόπουλος μας μεταφέρει το ήθος του δημιουργού.

Παναγιώτης Τροχόπουλος

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1982 στη Βέροια σε οικογένεια επιστημόνων, ο Έλληνας βιρτουόζος πιανίστας και μαθητής του θρυλικού Nikolai Petrov, Παναγιώτης Τροχόπουλος, αποφοίτησε με διάκριση από το Κονσερβατόριο της Μόσχας το 2006. 

Έχει εμφανιστεί, προσφέροντας υποδειγματικές εκτελέσεις των απαιτητικότερων έργων της πιανιστικής φιλολογίας, σε σημαντικές αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ της Σόφιας, το Φεστιβάλ «Μουσικό Κρεμλίνο» της Μόσχας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου και το Αγγλικό Μουσικό Φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί στα πλαίσια σπουδαίων διοργανώσεων με διάσημους πιανίστες όπως ο Κυπριανός Κατσαρής και ο Alexander Ghindin. 

Ορισμένες από τις συμπράξεις του με ορχήστρα περιλαμβάνουν εκτελέσεις του Δεύτερου Κοντσέρτου του Brahms, του Τρίτου Κοντσέρτου του Prokofiev, του Τρίτου Κοντσέρτου του Rachmaninov, καθώς επίσης και της Γαλάζιας Ραψωδίας του Gershwin στα πλαίσια μιας συναυλίας η οποία σηματοδότησε την είσοδο της Δημοκρατίας της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. 

Το πρώτο του CD για την «Cameo Classics» περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του Κοντσέρτου του Pabst (χαμένου για περισσότερο από έναν αιώνα) καθώς και τη Ραψωδία του Rachmaninov και ψηφίστηκε ως «Δίσκος του Μήνα» από το MusicWeb International. 

Το σόλο άλμπουμ του για την ίδια εταιρεία αλλά και οι παγκόσμιες δισκογραφικές πρεμιέρες των έργων του Josef Holbrooke απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές από το κορυφαίο περιοδικό Gramophone. Τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάστηκε επίσημα ως ένα από τα «Ανερχόμενα Αστέρια της Ρωσικής Πιανιστικής Σχολής» στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε την Ρωσική πρεμιέρα του μεγαλειώδους «Κοντσέρτου για Σόλο Πιάνο» του Alkan στο Μουσείο Tchaikovsky της Μόσχας. 

Είναι υπεύθυνος, ως Έλληνας ερμηνευτής, για τις πανελλήνιες πρεμιέρες και πρώτης γραμμής ζωντανές παρουσιάσεις ορισμένων ογκόλιθων του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως για παράδειγμα το 4ο Κοντσέρτο του Rachmaninov (με την Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή), η Φαντασία στον Figaro (Liszt/Busoni), η Συμφωνία και το Κοντσέρτο του Alkan, καθώς και η Μεγάλη Φαντασία στην Σεχραζάτ (Rimsky-Korsakov) του Sergei Kursanov, η οποία μάλιστα ανατέθηκε στον Παναγιώτη Τροχόπουλο μαζί με την ιδιαίτερη επιθυμία του συνθέτη να ακούσει το έργο ειδικά από τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ