Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Χρήστος Ζαμπούνης για τη ζωή του και τη σχέση του με τον τέως βασιλιά

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ο Χρήστος Ζαμπούνης είναι περιζήτητος στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα. Του τηλεφώνησα λοιπόν, για να κάνουμε μία συνέντευξη και να συζητήσουμε ανάμεσα στα άλλα πώς ξεκίνησε η σχέση του με την τέως βασιλική οικογένεια και η αγάπη του για το βασιλικό ρεπορτάζ.

Βρεθήκαμε στο γραφείο του στον δικό του εκδοτικό οίκο "Φερενίκη". Στη βιβλιοθήκη ανάμεσα στα άλλα διακοσμητικά υπάρχουν μικρές φωτογραφίες του Καρόλου, της Νταϊάνας και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η συζήτησή μας ξεκίνησε λίγο ανατρεπτικά.

Ένα σατυρικό site έγραψε με αφορμή την επικαιρότητα των ημερών ότι λίγες μεταγγίσεις χρειάζονται ακόμη για να αποκτήσει ο Ζαμπούνης γαλάζιο αίμα. Γιατί κάθε φορά που συμβαίνει κάτι με αυτό που λέμε βασιλική οικογένεια είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα όλοι τρέχουν στον Χρήστο Ζαμπούνη;

Θέλω να συγχαρώ αυτόν που το έγραψε γιατί έχει αίσθηση του χιούμορ, η οποία με ευχαριστεί μέσα σε αυτή την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την εκδημία του Κωνσταντίνου. Γέλασαν τα χείλη μου.

Θέλω να σου πω ότι συνέβη κάτι στη ζωή μου που με προσδιόρισε και με έφτασε στο σημείο να ταυτίζομαι σήμερα με τη βασιλική οικογένεια.

Όσο ζούσα στο Παρίσι και εργαζόμουν ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης τη δεκαετία του 1980 αντιλήφθηκα παρακολουθώντας τον γαλλικό τύπο ότι υπήρχαν δύο πρόσωπα που τους ενδιέφεραν. Ο Ωνάσης και ο Κωνσταντίνος. Μία σειρά γεγονότων με έφερε να πάρω προαγωγή και από ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων, μαζί με τον Χρήστο Ράπτη τη Σοφία Γιαννακά και κάποιους άλλους συναδέλφους, να αρχίσω να συνεργάζομαι με ένα εβδομαδιαίο περιοδικό που κυκλοφορεί ακόμα στη Γαλλία και λέγεται Point De Vie Images du Monde. Κυκλοφορία 500.000 αντίτυπα την εβδομάδα. Περιεχόμενο μόνον βασιλικές οικογένειες είτε είναι στο θρόνο είτε έκπτωτες.

Εκεί ξεκίνησα με μια συνέντευξη του Κωνσταντίνου το 1992, γιατί υπήρχαν τότε τα θέματα της βασιλικής περιουσίας.

Υπήρχαν σε σένα μέχρι τότε φιλοβασιλικά αισθήματα; Είχες επαφή με αυτό που λέμε Βασιλεία;

Καμία σχέση και μάλιστα μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας μου είχε συμμετάσχει στην αντίσταση, ήταν μέλος της ΕΠΟΝ, είχε εκλεγεί δήμαρχος με την αριστερά στην Βέροια και είχα μεγαλώσει όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου με τα Γλύξμπουργκ κοκός και λοιπά. Η μητέρα μου ήταν βενιζελική και ο πατέρας μου αριστερός μέλος του ΚΚΕ από το 1945. Για να καταλάβεις στο παιδικό μου δωμάτιο υπήρχε και υπάρχει ακόμα ένα αγαλματίδιο του Λένιν.

Εμένα με έστελναν σχολείο στην Ελβετία το καλοκαίρι και το χειμώνα πηγαίναμε να δούμε τους εξόριστους πρώην σύντροφους του πατέρα μου στις σοσιαλιστικές χώρες του ανατολικού μπλοκ. Για να καταλάβεις την παράνοια το καλοκαίρι στην Ελβετία και τον χειμώνα στη Μόσχα. Και μάλιστα θυμάμαι ότι επειδή ήταν δήμαρχος σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες που πηγαίναμε έστρωναν κόκκινα χαλιά. Ήταν δήμαρχος από το 1978 μέχρι το 1982. Ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος, μέλος του ΚΚΕ μετά την μεταπολίτευση. Όμως ο παππούς μου ήταν ακραιφνής βασιλόφρων.

Δήμαρχος και αυτός είχε το όνομά μου Χρήστος Ζαμπούνης. Δήμαρχος Πολυγύρου δυο φορές. Και ο προπάππους μου δήμαρχος επίσης όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία. Και στο σπίτι τους υπήρχαν τα πορτρέτα των Βασιλέων.

Εγώ τιμώ τη σωστή και ηρωική στάση του πατέρα μου που έκανε αντίσταση και εγώ αν ήμουνα στη θέση του τα ίδια θα έκανα με εκείνον και πιθανότατα θα ήμουνα μέλος του ΚΚΕ. Είμαι απολύτως συμφιλιωμένος με την επιλογή του πατέρα μου.

Και πότε αρχίζει το πράγμα κι αλλάζει μέσα σου υπέρ του Κωνσταντίνου;

Όταν τον γνώρισα.

Αρα μέχρι την ημέρα που πήρες τη συνέντευξη η τέως βασιλική οικογένεια σου ήταν αδιάφορη;

Ναι και δεν είχε καμία θέση ούτε στη ζωή μου, ούτε στο μυαλό μου, ούτε στην εργασία μου.

Πάμε λοιπόν σε αυτή την πρώτη συνέντευξη όπου το γαλλικό περιοδικό σε στέλνει να μιλήσεις με τον Κωσταντίνο.

Θυμάμαι ότι το περιοδικό είχε διαλέξει έναν από τους πέντε μεγαλύτερους φωτογράφους της Αγγλίας τον Terry O'Neill ο οποίος μόλις είχε κάνει το πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ. Μαζί λοιπόν με τον Terry O’Neill μας υποδέχθηκε ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε και μετά άρχισα να γνωρίζω και τις αδερφές του την Σοφία και την Ειρήνη. Γνώρισα ακόμα τον Χουάν Κάρλος και άλλους συγγενείς και μετά έγινα Royal Οbserver για το γαλλικό περιοδικό, ο ειδικευμένος όσον αφορά τις βασιλικές οικογένειες.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γνωρίσεις την οικογένεια και να μπεις σιγά-σιγά στην οικογένεια, σε μια οικογένεια που μέχρι τότε δε σε ενδιέφερε καν;

Όχι μόνο δεν με ενδιέφερε μέχρι τότε αλλά δεν είχα και καλή εικόνα γι’ αυτούς. Αυτό που άλλαξε τα πάντα ήταν η αύρα, η ενέργεια που ένιωσα από την ποιότητα αυτών των ανθρώπων.

Ξέρεις στην Ελλάδα μιλάμε απαξιωτικά για αυτούς, αλλά πρέπει να σου πω ότι στην Αλβανία τον γιο του βασιλέα τον λένε πρίγκιπα και τον έχουν να δουλεύει στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη Ρουμανία την κόρη του βασιλιά Μιχαήλ, Μαργαρίτα της έχουν δώσει τα παλάτια και την λένε πριγκίπισσα διαδόχου. Τον βασιλιά Συμεών τον εξέλεξαν πρωθυπουργό και του έχουν δώσει τα παλάτια. Εμείς έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκολία σε όλους τους υπόλοιπους να τους λέμε με τους τίτλους τους αλλά για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας λέμε ο Νικόλαος ο Παύλος.

Πιστεύεις ότι για την αρνητική εικόνα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για την τέως βασιλική οικογένεια συνετέλεσε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος όρκισε την κυβέρνηση της χούντας;

Η Ιστορία δεν γράφεται με αν, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λόγοι είναι δυο και έχουν να κάνουν και με το πως σκέφτεται ο ελληνικός λαός αλλά και με το τι έχει κάνει ο Κωνσταντίνος. Είναι και οι δύο υπεύθυνοι γι’ αυτό που ζούμε τώρα. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό δεν είναι μόνο τα λάθη του Κωνσταντίνου που τα έχει παραδεχτεί σε άλλο βαθμό περισσότερο και σε άλλο λιγότερο. Το είχαμε συζητήσει πολλές φορές αυτό το θέμα και σε συνεντεύξεις αλλά και off the record οι δυο μας.

Γιατί δεν τους συνέλαβε μια και ήταν επίορκοι αξιωματικοί, γιατί δεν τους αφόπλισε όταν πήγαν στο Τατόι και λοιπά. Η απάντηση που μου έλεγε ήταν πως πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε βαθύ διχασμό. Η ιδέα και μόνο ότι θα είχε αιματοκυλιστεί η χώρα και αδελφός θα σκότωνε αδερφό και πατέρας θα σκότωνε γιο και ότι ο ίδιος θα ήταν η αιτία γι’αυτό τον απέτρεψε.

Σήμερα συζητάμε με άλλα δεδομένα και λέμε εκ των υστέρων με ευκολία γιατί δεν το έκανε. Δεν το έκανε έχασε και το πλήρωσε. Έχασε τη δουλειά του, τον θρόνο και τη θέση του στην ιστορία.

Σου είχε πει ποτέ ότι αν τελικά το είχε κάνει μπορεί να ήταν αντιστασιακός και μπορεί να ήταν τελείως διαφορετική η πορεία του;


Αυτό που τον χαρακτήριζε πάντα ήταν ότι δεν μεμψιμοιρούσε δεν οίκτιρε, δεν κατηγορούσε ειδικά τον Καραμανλή. Είχε μία ανωτερότητα έλεγε ο γέγονε γέγονε. Δεν το έπραξε ούτε ιδιωτικά ούτε δημόσια.

Γιατί μια βασιλική οικογένεια σε βάζει στο σπίτι της, σου δίνει τη δυνατότητα να τους γνωρίσεις; Σε σένα έκανε εντύπωση η αύρα και η συμπεριφορά τους. Σε εκείνους τι εντύπωση έκανες εσύ;

Δεν νομίζω ότι με έβαλαν στην οικογένεια τους. Νομίζω ότι εκείνη την περίοδο δεν ενδιαφερόταν κανείς άλλος ήταν ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα δεν το άγγιζε κάνεις. Ίσως λοιπόν το ενδιαφέρον μου μέσω του διεθνούς τύπου, το γεγονός ότι ήμουν Ελληνας και δραστήριος εκείνη την εποχή έφερε το ένα και μετά το άλλο. Και δεν ήταν πάντοτε εύκολη η προσέγγιση και η συνεννόηση. Δεν ήταν ανοιχτές οι πόρτες και έλα ότι θέλεις. Υπήρχε πολύ διεργασία για να φτάνουμε στα επιθυμητά για κάθε δημοσιογράφο αποτελέσματα. Δεν ήθελαν έκθεση ούτε υπερέκθεση. Δεν ήθελαν να προκαλούν.

Φοβήθηκες εκείνη την περίοδο ότι θα σου κολλήσουν στην Ελλάδα ρετσινιά για τις σχέσεις σου με τον Κωσταντίνο, μια και όπως είπες ήταν ένα θέμα ταμπού;

Δεν σκέφτηκα τότε με αυτούς τους όρους γιατί είχα αποφασίσει να ζήσω για πάντα στο εξωτερικό. Μετά έκανα μια μεταστροφή στην καριέρα μου πήγα στο Paris Μatch. Έψαχναν όλοι να βρούνε την Καρολίνα του Μονακό που ήταν η αγαπημένη του περιοδικού και όλων των περιοδικών του είδους. Την βρήκα με τον νέο της σύζυγό στο γάμο της Αλέξιας. Ήταν η πρώτη φορά που οι μεγάλοι καλούσαν το Μονακό μια και το θεωρούσαν λίγο παρακατιανό. Και ξαφνικά η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται δίπλα στην Καρολίνα του Μονακό λόγω του συζύγου της, ο οποίος ήταν ανιψιός της Φρειδερίκης. Μέσω λοιπόν της επιλογής μου να ασχοληθώ με την ελληνική Βασιλική οικογένεια άνοιξαν πολλές πόρτες. Μετά έκανα Νταιάνα, Κάρολο και ήρθε η απογείωση.

Πόσο καιρό έκανα να σε εμπιστευτούν;

Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η λέξη για δημοσιογράφο.

Δηλαδή ο Νικολός, ο Παύλος δεν σε εμπιστεύονται σήμερα;

Γι’ αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι, αλλά εγώ θεωρώ πως ούτε σχέση φιλίας έχουμε ούτε σχέση εμπιστοσύνης. Έχουμε καθαρά κοινωνική σχέση, μιλάμε, βρισκόμαστε σε εκδηλώσεις τηλεφωνιόμαστε. Έχουμε σχέση κοινωνικής καλής γνωριμίας. Η λέξη φιλία και εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν από τη δική τους πλευρά. Ούτε εγώ θεωρώ από τη δική μου πλευρά ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο καθένας ξέρει τα όρια του. Δεν είμαστε το ίδιο.

Μπορείς να τους πάρεις τηλέφωνο ανά πάσα ώρα και στιγμή;

Μπορώ αλλά δεν το κάνω, μόνο αν τύχει κάτι ιδιαίτερο.

Στην μεταξύ σας σχέση πώς τους προσφωνείς;

Μεταξύ μας μιλάμε στον ενικό, αλλά δημόσια όταν είναι κι άλλοι πάντα στον πληθυντικό και πάντα με τον τίτλο τους και την προσφώνηση. Στην ιδιωτική συνομιλία δεν έχουμε απόσταση και είναι πολύ άνετοι, όχι μόνο με μένα αλλά και με άλλους.

Εκτός από τον Κωσταντίνο ποιους άλλους γνώρισες που σου έκαναν εντύπωση;

Γνώρισα τον πρίγκιπα Μιχαήλ, τον ιστορικό της οικογένειας, τον διανοούμενο, τον συγγραφέα που ζούσε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Μαρίνα Καρέλλα. Μετά συνδεθήκαμε, τον βοήθησα στην έρευνα για ένα βιβλίο που ήθελε να γράψει για την Μπουμπουλίνα και στη συνέχεια έγινα ο εκδότης του και συμμετείχα στο ίδρυμα Ελίζα για κακοποιημένα παιδιά. Και μετά άρχισα να πηγαίνω στους γάμους των παιδιών, στις βάφτισης, σε όλα.

Στη συνέχεια βγήκε εδώ στην Ελλάδα το περιοδικό Life and Style και μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν οι γενναίοι εκδότες όπως ο Αντώνης και η Έλενα Λυμπέρη, οι οποίοι μου είπαν βάλε ότι βασιλικά θέματα θέλεις. Και κάναμε ρεκόρ κυκλοφορίας κάθε φορά που βάζαμε μέσα τέτοια θέματα. Θέλω να πω ότι αυτή η ρετσινιά και τα ειρωνικά σχόλια που ακολούθησαν την έλευση μου στην Ελλάδα μάλλον με βοήθησε.

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε γράψει στην Ελευθεροτυπία ότι ήμουν η Φιλιππινέζα του Γλύξμπουργκ. Αυτή η ρετσινιά στη συνέχεια μου έδωσε μια εκπομπή στο Mega, το Prive. Εάν εγώ δεν είχα κάνει αυτή την διεθνή καριέρα ασχολούμενος με το βασιλικό ρεπορτάζ δεν θα μου πρότεινε ποτέ ο Νίκος Χατζηνικολάου να κάνω εκπομπή με την τότε σύζυγό του.

Δεν ήταν βαριά όμως για εκείνη την εποχή η φράση Φιλιππινέζα των Γλύξμπουργκ;

Αν έχεις χιούμορ και αν γνωρίζεις κι αυτόν που το έγραψε όχι.

Γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση ξανά αυτές τις μέρες για το αν η τέως βασιλική οικογένεια είναι Έλληνες. Ξέρουμε ότι ο πρώτος που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1863 βαφτίστηκε Γεώργιος ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Γουίλι και ήταν Δανός. Ήταν Βασιλείς που ήρθαν από την Δανία. Γιατί όταν κάποιος λέει ότι δεν είναι Έλληνες έχει άδικο;

Είναι ένα θέμα όπως και το όνομα και η ιθαγένεια και η ταυτότητα που έχουν διχάσει. Και διερωτάται κάνεις μισό αιώνα μετά το δημοψήφισμα που έλυσε το πολιτειακό γιατί σκούζουν όλοι, τι έχουν πάθει; Έχουμε πόλεμο, έχουμε πληθωρισμό, έχουμε ακρίβεια και κάθονται διάφοροι και ξοδεύουν τα χρόνο τους με τέτοιο πάθος για τέτοια θέματα;

Άκου όμως ερχεται ένας προπονητής που είναι άξιος θα αναφέρω τον Μπάγεβιτς ένα παλιό όνομα και με τις επιτυχίες του μέσα σε λίγα χρόνια πολιτογραφείται Ελληνας. Στον Κωνσταντίνο φαιρούμε την ιθαγένεια. Μετά από 100 χρόνια που είναι εδώ η οικογένεια του δεν εξελληνιστήκαν; Να το δεχθώ ότι δεν είναι Έλληνες αλλά έχουν εξελληνιστεί.

Το 1996 το ΠΑΣΟΚ του πήρε την ιθαγένεια. Σου είχε πει κάτι τότε γι’ αυτό το θέμα;

Όχι, δεν είχε πει ποτέ τίποτα για τον Ανδρέα. Έλληνες νιώθουν, Ελληνες αισθάνονται θα ήθελαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά του. Όμως κάθε φορά υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία για τους δικούς της λόγους δεν το πράττει. Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Η δημοκρατία είναι ισχυρή γιατί έχει αυτό το φοβικό σύνδρομο σε μια οικογένεια;

Όμως θέλω να πω και κάτι άλλο. Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης πριν πέσει από την κυβέρνηση είχε κάνει μια συμφωνία που αν είχε υλοποιηθεί σήμερα το Τατόι θα ήταν ένας από τους πιο επισκέψιμους χώρους.

Είχαν συμφωνήσει να επιστρέψει ο Κωσταντίνος όλη την περιουσία της οικογένειας στην Ελλάδα και το κτήμα Τατοΐου και το Πολυδένδρι και το Μον Ρεπό και θα κρατούσε μόνο το παλάτι όπου θα έμενε με την οικογένειά του και ένα χώρο γύρω από το παλάτι στο Τατόι. Αυτή τη συμφωνία δεν την υλοποίησε πότε το ΠΑΣΟΚ.

Θα έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους;

Διαρρέεται από διάφορους κύκλους ότι τα παιδιά πήγαν και απαίτησαν να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. Εάν ρωτήσετε και τις δύο πλευρές και τους υπουργούς και τα τρία παιδιά δεν ετέθη ποτέ αυτό το θέμα από την οικογένεια. Δεν ετέθη ποτέ. Ήθελαν να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση για το πως σκέφτεται να γίνει η κηδεία. Τα παιδιά δεν ζήτησαν ούτε τιμές αρχηγού κράτους, ούτε δημόσια δαπάνη που το απέκλεισαν εκ των προτέρων. Δεν ζήτησαν τίποτα. Είπαν στην κυβέρνηση χάθηκε ο Πατέρας μας είστε η κυβέρνηση τι θα αποφασίσετε επ’αυτού. Δεν έχουν ανατραφεί ούτε να ζητούν ούτε να απαιτούν.

Από πόσο καιρό ήταν γνωστό ότι η πορεία του Κωνσταντίνου πηγαίνει προς το τέλος;

Αυτό ήταν γνωστό εδώ και ένα χρόνο. Εγώ το είχα μάθει σε μία συζήτηση με ένα μέλος της οικογένειας. Μου είχε πει αναζητούμε αγοραστή για το σπίτι στις Σπέτσες γιατί ο πατέρας μας πρέπει να μετακομίσει στην Αθήνα για να είναι κοντά σε νοσοκομείο. Αυτό περίπου ήταν εδώ και ένα - ενάμιση χρόνο. Η επιδείνωση της υγείας του και η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που έκανε μία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Λονδίνο η οποία όμως δεν πέτυχε. Στη συνέχεια προκλήθηκαν παρενέργειες, ένα εγκεφαλικό, κινητικά προβλήματα κλπ.

Είχε κάποιο παράπονο που σου το είχε πει;

Δεν εξέφρασε ποτέ κανένα παράπονο κι αυτό ήταν κάτι που μου έκανε πάντα μεγάλη εντύπωση. Εμείς καθόμαστε και γκρινιάζουμε για διάφορα θέματα από το πρωί ως το βράδυ.

Τη Δευτέρα γίνεται η κηδεία, θα έρθουν μέλη από πολλές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης θεωρείς υπάρχει ενόχληση σε αυτούς επειδή η κηδεία δεν γίνεται με τιμές;

Ιδιωτικώς ασφαλώς βλέπουν ότι ένας συγγενής τους περιφρονείται και ταπεινώνεται σε ανθρώπινο επίπεδο. Δεν νομίζω όμως ότι θα δημοσιοποιήσουν αυτή τους την ενόχληση. Πιστεύω ότι η απόφαση της κυβέρνησης και λόγω προεκλογικής περιόδου έχει μία λογική, καταλαβαίνω για ποιο λόγο την έλαβε. Σε διεθνές επίπεδο όμως δεν είναι και τόσο λογική η εξήγηση.

Τώρα που ο Κωσταντίνος έφυγε, τα παιδιά του πως θα ήθελαν να υπάρχουν στην επικαιρότητα της Ελλάδας;

Θα σου πω για τον Παύλο. Ο Παύλος δεν είχε καμία δραστηριότητα και δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες, διότι αρχηγός της οικογένειας ήταν ο πατέρας του. Τώρα που ο πατέρας του λείπει από τη Δευτέρα και μετά ο Παύλος θα είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει σκέφτεται να κάνει μια σειρά ενεργειών για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της οικογένειας του για τις νεότερες γενιές. Θα ασχοληθεί με την κληρονομιά που πήρε από την οικογένεια του.

Ο Νικόλαος αντιθέτως είναι ενταγμένος πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα. Συμμετέχει με πολύ έντονη δραστηριότητα στην φιλανθρωπική οργάνωση Action Hellas είναι και καλλιτέχνης κάνει και εκθέσεις. Η Αλεξία είναι στην Ισπανία και ζει με την οικογένεια της. Ο Φίλιππος μόλις παντρεύτηκε έχει κάνει την δική του οικογένεια με την πριγκίπισσα Νίνα Φλόρ. Και η Θεοδώρα ήταν έτοιμη να παντρευτεί το καλοκαίρι αλλά ακυρώθηκε δυο φορές ο γάμος της λόγω κορονοϊού. Κάποια στιγμή θα παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της που είναι ηθοποιός στο Χόλιγουντ.

Άρα μόνο ο Παύλος θα ασχοληθεί με την εικόνα της τέως βασιλικής οικογένειας;

Εγώ θα έλεγα ότι θα ασχοληθεί με την προστασία της κληρονομιάς της οικογένειας του, έχει πάρει μια παρακαταθήκη από τους δικούς του και πρέπει να την διαχειριστεί.

Τη Δευτέρα θα πας στην κηδεία;


Έκανα την επιλογή να σχολιάσω και την εξόδιο ακολουθία και την κηδεία από την τηλεόραση του Ant1, διότι θεώρησα ότι θα είμαι πιο χρήσιμος εξηγώντας ποιος είναι ποιος και τι βλέπουμε.

Αν ήσουν στην Μητρόπολη και μπορούσες να βγάλεις ένα μικρό επικήδειο με ποια λόγια θα τον αποχαιρετούσες;

Εγώ θα κυκλοφορούσα μία εφημερίδα την επόμενη μέρα με τίτλο "Ηταν ή δεν ήταν αρχηγός κράτους;” και θα άφηνα τους αναγνώστες να απαντήσουν και να αποφασίσουν. Με αυτό το ερώτημα θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη.

11 σχόλια:

  1. Φυσικά και ήταν αρχηγός κράτους ,αλλά δεν τίμησε ούτε τον όρκο του ούτε τον ρόλο του.
    'Οταν ανατρέπεις μία κυβέρνηση του 53% ,είσαι υποχρεωμένος να προκηρύξεις άμεσα εκλογές και όχι για δύο χρόνια (1965-1967) να προσπαθείς με ανδρείκελα να στηρίξεις κυβερνήσεις ,που καμμία σχέση δεν είχαν ,με τη θέληση του λαού.
    Ούτε μιλάς απαξιωτικά και στον ενικό ,σε έναν πρωθυπουργό ,ο οποίος τότε ήταν πάνω από 75 χρονών.
    Κάποιοι ,εκμεταλεύθηκαν την απειρία του (ήταν μόλις 24 ετών) και έπαιξαν στα ζάρια ,την ίδια τη χώρα.Είμαι σίγουρος ,ότι ,στα χρόνια που ακολούθησαν , θα αναθεώρησε ,πολλά από αυτά έκανε τότε.
    Ο χώρος των σχολίων είναι μικρός ,για να πούμε ,γιά την αποστασία ,τη χούντα ,το βασιλικό αντικίνημα ,και εν τέλει ,για τη συνολική του συμπεριφορά ,εκείνη την ταραγμένη περίοδο,όταν για τα θέματα αυτά ,έχουν γραφεί δεκάδες βιβλία και η ιστορία ακόμη δεν έχει αποφανθεί...
    Αλήθεια ,αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ,γιατί ο παππούς Καραμανλής ,ήταν τόσο χολωμένος και έγινε ,ότι έγινε , το 74 ;
    Προσωπικά πιστεύω ,ότι δεν έπρεπε να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια.Η ιστορία και η ζωή όμως ,εκδικούνται.Βέβαια αυτός τότε ήταν μικρός ,αλλά όταν οι βασιλικοί επίτροποι αφαιρούσαν ιθαγένειες και έστελναν στο απόσπασμα πολύ κόσμο ,χωρίς στις περισσότερες των περιπτώσεων να δίνεται βασιλική χάρη ,δυστυχώς πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα.
    Πλήρωσε τα λάθη και τον διχασμό των δεκαετιών πριν από αυτόν ,αλλά και τα λάθη και την απειρία τη δική του.
    'Οπως και να έχει όμως ,πλέον είναι νεκρός και έχουν κάθε δικαίωμα και οι δικοί του και ο κόσμος που τον πίστεψε , να τον τιμήσουν ,όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι ( ίσως ) έγιναν τα πράγματα. Ευθύνες (ίσως) να είχαν και πολλοί άλλοι πολιτικοί της εποχής, πιθανόν και βαρύτερες, (ακόμα δεν το έχει πει η ιστορία ) και είχαμε όλα εκείνα τα άσχημα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση από τα γεγονότα της περιόδου εκείνης ο πρώτος και βασικός χαμένος ήταν και συνεχίζει να είναι (κυπριακό) η ΠΑΤΡΙΔΑ!
      Το άσχημο είναι ότι από τότε μέχρι σήμερα, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα ελάχιστη πρόοδο έχουν δείξει οι εκλεγμένες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτό μάλλον δείχνει πως το παλάτι δεν ήταν η μονή πηγή κακών για την ΠΑΤΡΙΔΑ και το ΕΘΝΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Εσυ αυτα τα ειδες τα ακουσες και εβγαλες συμπερασμα η στα ειπαν.εγω παντως σημερα βλεπω οτι οι βασιλιαδες ζουν μια χαρα και εσυ εισαι ενα τιποτα

      Διαγραφή
    3. Νομίζω μακράν το πιο εμπεριστατωμένο σχόλιο που έχω διαβάσει πανελλαδικά.Παράκληση μη γράφεται ανώνυμα τέτοια σοβαρά σχόλια.

      Διαγραφή
  2. Ο Ζαμπουνης είναι μια κατηγορία ανθρώπου μόνος του.
    Πολύ έξυπνος σνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τόσο έξυπνος ώστε να μπλεχτεί στα ναρκωτικά (κατά δήλωση του).

      Διαγραφή
    2. Υιός του πρώην Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνος (1η Ιανουαρίου 1979 - 31 Δεκεμβρίου 1982) , εξελέγη το 1978 με στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού με παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» . Ο Χρήστος είναι άξιος και καλό παιδί .......

      Διαγραφή
  3. Να τον καμαρωνετε και αυτον και τον τεως...χαλαλι σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εβλεπα ολους αυτους τους χαραμοφαηδες , στην τηλεοραση, βασιλιαδες και βασιλοπουλες και ολα ξεκαθαρισαν. Αρτο και θεαματα , θελουμε. Τελειωσαν φαινεται οι γκιλοτινες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις φονικά ένστικτα; Ψάξου, ανάλυσε το, προλαβαίνεις....

      Διαγραφή
  5. Συγχαρητήρια στον κύριο Ζαμπουνη.... Για όλο αυτό με τον Βασιλιά μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ