Quantcast

http://picasion.com/

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο το αυτοκίνητό μου;

Τι λέει ο νόμος
Μια άτυχη στιγμή είναι αρκετή για να μας βρει στο δρόμο με σκασμένο ελαστικό. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να οδηγούμε έτσι και να το αγνοήσουμε; Ένα σκασμένο ελαστικό είναι ένα γεγονός που έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη μερίδα οδηγών τουλάχιστον μία φορά από τότε που πήραν το δίπλωμα οδήγησης στα χέρια τους. Είτε βρούμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο με ξεφούσκωτο ελαστικό, είτε σκάσει ένα ή περισσότερα ελαστικά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση ώστε: να μην θέσουμε τους εαυτούς μας και υπόλοιπους σε κίνδυνο, να μην κάνουμε ζημιά στο αυτοκίνητό μας και να μην μπλέξουμε με το γράμμα του νόμου.

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο ελαστικό;

Πρώτα από όλα, για λόγους ασφάλειας, η οδήγηση αυτοκινήτου που φέρει ένα ή περισσότερα ξεφούσκωτα ελαστικά πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, εκτός και αν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Η μόνη περίπτωση που «πρέπει» να το κάνουμε αυτό είναι αν έχουμε σταματήσει σε επικίνδυνο σημείο στο δρόμο για εμάς αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς λόγω του σκασμένου ελαστικού. Μόνο τότε πρέπει και μπορούμε να οδηγήσουμε αυτοκίνητο με σκασμένο ελαστικό.

Αυτοκίνητο με σκασμένο ελαστικό μπορούμε να οδηγήσουμε επίσης αν είναι εφοδιασμένο με κατάλληλα ελαστικά τεχνολογίας "runflat", Τα εν λόγω ελαστικά επιτρέπουν στο όχημα να συνεχίσει να κινείται, με περιορισμένη ωστόσο ταχύτητα σε σχέση με την κανονική κατάσταση χρήσης του.

Γιατί δεν πρέπει να οδηγώ με σκασμένο ελαστικό

Ο σημαντικότερος λόγος για να μην οδηγούμε με σκασμένο ελαστικό είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητά μας. Η οδήγηση με σκασμένο ελαστικό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ίδιου του οδηγού, των άλλων επιβατών που μπορεί να βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου, αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο ελαστικό;

Αν οδηγούμε με σκασμένο ελαστικό, δεν μπορούμε να αλλάξουμε γρήγορα κατεύθυνση, ούτε να φρενάρουμε δυνατά αν χρειαστεί. Με αυτές τις συνθήκες οδήγησης η πιθανότητα να «δραπετεύσει» το ελαστικό από τη ζάντα είναι μεγάλη και μπορεί να επιφέρει ακόμη και απότομη απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.

Η παρατεταμένη οδήγηση με το ελαστικό ξεφούσκωτο είναι επίσης σίγουρο ότι θα καταστρέψει το ελαστικό και έπειτα τη ζάντα, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει ζημιά στην ανάρτηση του αυτοκινήτου και στο σύστημα διεύθυνσης.

Τι λέει ο νόμος για την οδήγηση με σκασμένο ελαστικό

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ «Οι τροχοί των μηχανοκίνητων οχημάτων…επιβάλλεται να φέρουν ελαστικά…που να είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας και η πρόσφυση, ακόμη και επί υγρού οδοστρώματος.»

Ο ΚΟΚ μας λέει παράλληλα ότι το αυτοκίνητό μας επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένο με έναν εφεδρικό τροχό ή με κιβώτιο επισκευής ελαστικού ή με ειδικά συστήματα συνέχισης οδήγησης.

Η οδήγηση με σκασμένο ελαστικό δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για κανέναν. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε παρεμπόδιση της ομαλής πορείας άλλων οχημάτων χωρίς ουσιαστικό λόγο και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ