Η φάβα, στην Ελλάδα, προέρχεται από το όσπριο λαθούρι και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλλιο κ.α. Επίσης, γίνεται και πεντανόστιμος φαβοκεφτές, ιδανικός για ορεκτικό ή κυρίως πιάτο με συνοδευτικό της αρεσκείας μας. Τέλεια ιδέα και για την περίοδο της νηστείας. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει να δοκιμάσουμε μια πιο healthy συνταγή. Με βρώμη και σπόρους chia. Δείτε τα υλικά και την συνταγή:
Υλικά
350 γρ φάβα
50 γρ ελαιόλαδο
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
100 γρ αλεύρι καλαμποκιού
50 γρ βρώμη
1 κ.σ. λιναρόσπορος
1 κ.σ. chia
άνηθος
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη φάβα με αρκετό κρύο νερό και μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει φροντίζοντας να είναι χαμηλή η φωτιά.
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Πλάθουμε τους φαβοκεφτέδες μας και ψήνουμε για 20΄σε προ θερμασμένο φούρνο. Μπορούμε επίσης να τους αλευρώσουμε και να τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
Υλικά
350 γρ φάβα
50 γρ ελαιόλαδο
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
100 γρ αλεύρι καλαμποκιού
50 γρ βρώμη
1 κ.σ. λιναρόσπορος
1 κ.σ. chia
άνηθος
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη φάβα με αρκετό κρύο νερό και μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει φροντίζοντας να είναι χαμηλή η φωτιά.
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Πλάθουμε τους φαβοκεφτέδες μας και ψήνουμε για 20΄σε προ θερμασμένο φούρνο. Μπορούμε επίσης να τους αλευρώσουμε και να τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.