Quantcast

http://picasion.com/

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της απόφασης για κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στη Βενιζέλου

Την αντίθεσή του στην 
συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων εξέφρασε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Με ψήφισμα που εκδόθηκε τάσσεται υπέρ των εργαζομένων και ζητάει να μην κλείσει το υποκατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου. Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη τράπεζα θα σταματήσει την λειτουργία της σε λίγες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 255/2022 απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με αγωνία παρακολουθεί το ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα ως απότοκο φαινόμενο μετά και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επηρέασε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Την τελευταία δεκαετία οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.300 καταστήματα ή κατά 57% με ανάλογη αριθμητική μείωση στον αριθμό των ΑΤΜ. Μόνο το 2021 και εν καιρώ πανδημίας οι Τράπεζες δε, διέκοψαν τη στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου τους και συνέχισαν στη διακοπή λειτουργίας σε 180 ακόμα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 50% ή κατά 30 χιλιάδες περίπου.

Τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας ειδικά των περιφερειακών και αγροτικών περιοχών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια ,οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024 για απομείωση περαιτέρω 75 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε βασικές και ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομική ανισορροπία, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και σε αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε νομού, όπως είναι η Βέροια.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2022-2027.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεμένες σε λογικές συρρίκνωσης, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας».

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίσει

· Να στηρίξει με το σχετικό ψήφισμά την προσπάθεια του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου και όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

· Να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σε όλους τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και τη πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

8 σχόλια:

  1. Γκρινιάζανε όταν ήταν οι τράπεζες περισσότερες από τα περίπτερα...τώρα διαμαρτύρονται που κλείνουν , ενώ όλα γίνονται ηλεκτρονικα...πόσος λαικισμός πχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπρος στην άγρα ψήφων τι είναι ο λαικισμός...

      Διαγραφή
  2. Άγια ιδρύματα οι τράπεζες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πειραιώς περιορίζει τα καταστήματά της για να μην ξαναγίνει ΑΤΕ.Η τελευταία χρεωκόπησε γιατί οι πολιτικοί ( και όσοι δεν κυβέρνησαν ) την ήθελαν ταμείο που να μοιράζει λεφτά και να μην τα ζητάει πίσω.Η συρρίκνωση ασφαλώς και θα έχει συνέπειες για τους πιο ηλικιωμένους που δυσκολεύονται με τις νέες τεχνολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ηλικιωμένοι εκτός κέντρου πάντα δυσκολεύονταν...και για τα δυο καταστηματα...που είναι στο κέντρο.

      Διαγραφή
    2. Τα καταστήματα της ΑΤΕ ήταν όλα ιδιόκτητα και τα δάνεια διασφαλισμένα! 1500 ακίνητα είχε η ΑΤΕ τα οποία τα χάρισαν στην Πειραιώς! Μόνο το κεντρικό της ΑΤΕ στη Βέροια είχε αξία περί τα 2.000.000 ευρώ και όλα τα κτήρια (1500) με καταθέσεις πελατολόγιο κλπ σώθηκαν στην Πειραιώς για 95.000.000 ευρώ. Όποτε αυτό που λέτε δεν ισχύει! Αν θέλει λοιπόν να αντιδράσει ο Δήμος ας βγάλει απόφαση και ας κλείσει όλους τους λογαριασμούς του στις Τράπεζες και ας συνεργαστεί μόνο με την Αττικής! Θα δείτε τα καταστήματα να ξανανοίγουν!

      Διαγραφή
  4. Γιατί δεν αναφέρει κανείς, ότι τα μόνα ταμεία της Πειραιώς θα βρίσκονται στην άκρη της πόλης, στο υποκατάστημα Πιερίων ? Ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται στο υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής ? Δεν παραπονιέστε για το ουσιώδες, παρά μόνο γράφει ο καθένας τη δήθεν σοφία του, για να νοιώσει σημαντικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός και κάτι συμπληρωματικό , στην Πιερίων γίνανε περισσότερες ληστείες κλπ.........

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ