Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σύσκεψη στη Βέροια με θέμα το νέο νομοσχέδιο για το Ε.Σ.Υ και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Ευρεία σύσκεψη διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας με θέμα την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νομό μας και τις εξελίξεις που φέρνει το νομοσχέδιο για το λεγόμενο νέο Ε.Σ.Υ. Η πρωτοβουλία ανήκε στο σωματείο των Νοσοκομειακών γιατρών και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ημαθίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η.) και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων, καθώς και απλοί πολίτες.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η., κ. Κατσούνης θέτοντας το πλαίσιο της σύσκεψης με τη βασική του τοποθέτηση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι "ισοπεδωμένη" και δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Στη συνέχεια σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. αλλά την εμπορευματοποίησή του. 

"Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και δημιουργεί οικονομικούς διαχωρισμούς που ευνοούν τους έχοντες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούνης. Επιπλέον επισήμανε ότι προσλήψεις δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια και υπάρχη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ χρειάζεται ενίσχυση του ξενοδοχειακού και τεχνολογικού εξοπλισμού των μονάδων υγείας. Τόνισε επίσης ότι και οι υγειονομικοί συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία της 9ης Νοεμβρίου, ενώ ολοκλήρωσε αναφέροντας τα αιτήματα του σωματείου που είναι:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά 
  • Άμεση πληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων υπερωριών 

Παρών στο πάνελ ήταν και ο θεματικός τομεάρχης Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Πέτρος Τσαπαρόπουλος. Ο γνωστός Bεροιώτης καρδιολόγος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ΕΣΥ και το σύνολο των υγειονομικών βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθώς αμφισβητούνται τα κετημένα πολλών δεκαετιών. "Το ΕΣΥ πρέπει να αλλαχθεί και όχι να καταργηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας και τις έντονες κοινωνικές ανισότητες. "Η χώρα μας ζει μια υγειονομική τραγωδία και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες πανδημίες", σχολίασε ο κ. Τσαπαρόπουλος.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους και ανοιχτό διάλογο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ