Στην απώλεια του τέως προέδρου της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Τέλη Σιδηρόπουλου, αναφέρθηκε αρχικά ο κ. Καρατόλιος, λέγοντας πως ήταν μια απώλεια που τους στιγμάτισε, με κύριο μέλημα να συνεχίσουν το έργο και την πορεία που χάραξε ο ιδρυτής της.
Στο έργο, την επέκταση, διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών όλων των δομών τα τελευταία χρόνια, με την βοήθεια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ την τριετία 2018 - 2021 αναφέρθηκε στη συνέχεια, λέγοντας πως ο Οργανισμός αποτελεί πλέον πρωταγωνιστή στον τομέα της παιδικής προστασίας της ελληνικής περιφέρειας, με ορισμένες Δομές και οι υπηρεσίες της να είναι πρωτοποριακού χαρακτήρα για την ελληνική πραγματικότητα.
«Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά πρέπει να συνεχιστεί ανοδικά. Είναι μία πορεία με πολλά προβλήματα, με συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων προς το καλύτερο, αλλά και με αποτελέσματα ανυπολόγιστης αξίας για τα ωφελούμενα παιδιά και το κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσμενή συγκυρία της αναμονής νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τον περιορισμό των εσόδων μας λόγω της πανδημίας και παράλληλα της αύξησης των δαπανών μας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το 2022 το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύφθηκε από ιδίους πόρους και το ίδιο αναμένεται για το 2023 έως ότου ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ (άγνωστο ακριβώς πότε).
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ποιοτικά και ποσοτικά και για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους για την οικονομική μας ενίσχυση. Έτσι σκεφτήκαμε και τη δράση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα», σημείωσε ο Νίκος Καρατόλιος.
Μια περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης αλλά και παρουσίαση των πεπραγμένων του Οργανισμού, έκανε στη συνέχεια ο κ. Παπαχρήστου, λέγοντας αρχικά πως την τελευταία τριετία έγινε μια σημαντική επέκταση όλων των Δομών, με αύξηση του αριθμού του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ωφελούμενων.
Σχετικά με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας (ΚΗΦ), είπε πως πριν το ΕΣΠΑ η δυναμική του ήταν τα 12 παιδιά ενώ σήμερα τα 40. Μέσα στο 2021, υποστηρίχθηκαν 56 παιδιά και οι οικογένειές τους. Παρέχει Ανοιχτή φροντίδα σε παιδιά 6-18 ετών που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο με ταυτόχρονη υποστήριξη και των μελών των οικογενειών τους.
Σκοπός του ΚΗΦ είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί κάποιο παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον προς κάποια κλειστή δομή φιλοξενίας.
Σχετικά με το Σπίτι της Βεργίνας είπε πως αυτό το διάστημα φιλοξενούνται 10 παιδιά ενώ από το 2012 που λειτουργεί, έχουν φιλοξενηθεί 27 παιδιά. Στο Σπίτι, παιδιά σε κίνδυνο και των δύο φύλων, από κάθε περιοχή της χώρας, μεγαλώνουν σαν οικογένεια. Τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι μέχρι τα 16 τους χρόνια και στη συνέχεια μεταβαίνουν στη Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων (Διαμέρισμα στη Βέροια δυναμικότητας 6 νέων).
Σχετικά με την Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων, είπε πως από την αρχή της λειτουργίας της, το 2019, έχουν ωφεληθεί 5 παιδιά. Η Στέγη φιλοξενεί εφήβους και νέους που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή δομές κλειστής φιλοξενίας από τη Βόρεια Ελλάδα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την κοινωνική τους ένταξη. Σκοπός της Δομής είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων κοινωνικών δεξιοτήτων για την κατάκτηση της αυτονομίας τους και παράλληλα η εργασιακή τους αποκατάσταση.
«Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Δομές μας πέρα από την βασική φροντίδα που τους παρέχεται, υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά από πλήθος εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (Ψυχολόγους-Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχίατρο) καθώς και πολλούς εθελοντές που καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη τους (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Γιατροί κτλ)»
Σχετικά με το Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής, είπε πως μέσα στο 2021 υποστηρίχθηκαν 376 άτομα (ανήλικοι και ενήλικες). Το Κέντρο αναλαμβάνει περιστατικά μετά από αναφορές και καταγγελίες. Λειτουργεί η 24ωρη γραμμή 23310-23700 για αναφορά περιστατικού κακοποίησης/παραμέλησης.
Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτα άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά με παιδιά όπως σε γονείς ή εκπαιδευτικούς.
Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και δράσεις ενημέρωσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου, ομάδες γονέων κα.
Σχετικά με το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, είπε πως ασχολείται με την έγκαιρη διάγνωση και την τεκμηρίωση της κακοποίησης (ιδίως σεξουαλικής). Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου γίνεται η Δικανική συνέντευξη κατά την οποία το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθοδηγεί το παιδί να μοιραστεί την τραυματική του εμπειρία και αυτό να καταγραφεί. Επίσης προβαίνει στην εντατική ψυχοθεραπεία των παιδιών/θυμάτων που υποστηρίζονται σε όλες τις Δομές.
«Αξίζει να αναφερθεί ότι τώρα ενηλικιώνονται τα περισσότερα παιδιά που τα υποστηρίζουμε από μικρή ηλικία και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του έργου μας. Για παράδειγμα, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα με το νόμο κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και σήμερα εργάζονται ή σπουδάζουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοπέλας που υποστηρίχθηκε στο ΚΗΦ για αρκετά χρόνια και τώρα βρίσκεται στο 2ο έτος σπουδών της έχοντας περάσει και όλα της τα μαθήματα, την οποία συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά και σε ότι άλλο χρειαστεί. Επιπλέον, 3 αδέρφια επέστρεψαν στον πατέρα τους μετά από 7 χρόνια παραμονής στο Σπίτι της Βεργίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστου.
Τέλος, την παρουσίαση της δράσης «Ένα από τον καθένα» έκανε η κ. Πιλιτσίδου, λέγοντας πως επιδιώκει την έμπρακτη υποστήριξη της πόλη της Βέροιας προσπαθώντας να συγκεντρώσει το πιο «ακριβό» και πολύτιμο ένα ΕΥΡΩ …απ΄τον καθένα!
Αναφέρθηκε αρχικά στο πώς γεννήθηκε η ιδέα, στις συναντήσεις που ακολούθησαν και συνεχίζονται για την υλοποίηση και την επέκτασή της και στο πώς ξεκίνησε η δράση, με τον πρώτο πολίτη της Βέροιας, τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, να κάνει την αρχή ρίχνοντας το πρώτο ευρώ στον κουμπαρά της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» κατά την τελετή λήξης του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας.
Ακολούθησαν συναντήσεις με την ΚΕΠΑ, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Βέροιας, προκειμένου να ξεκινήσουν στα σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα της πρωτοβουλίας και παράλληλα να τρέξει η δράση.
Αναφέρθηκε και στις συναντήσεις με απλούς πολίτες, συλλόγους, ανθρώπους του αθλητισμού, ωδεία και επιχειρηματίες, που προωθούν, φιλοξενούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την νέα δράση της πρωτοβουλίας, καθώς όπως είπε «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δίνουν αξία σε οποιαδήποτε δράση».
Ο κουμπαράς της «Πρωτοβουλίας» και της δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!», ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι σε φεστιβάλ, συναυλίες, πανηγύρια, χορούς, δράσεις και εκδηλώσεις κάθε λογής. Πλέον, ο κουμπαράς «έσπασε» σε πολλά μικρά κομμάτια, που θα τοποθετηθούν σε πάρα πολλά σημεία της Βέροιας ώστε ο κάθε δημότης εφόσον το επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθεια. Οι άνθρωποι της «Πρωτοβουλίας» έχουν φτιάξει ήδη τους 100 πρώτους κουμπαράδες και έχουν ξεκινήσει ενημερώσεις σε επαγγελματικούς Συλλόγους της πόλης.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ονόματα καλλιτεχνών με καταγωγή από τη Βέροια που θα γίνουν Πρεσβευτές της δράσης εντός και εκτός Βέροιας.
«Πρόθεση μας εκτός από την οικονομική ενίσχυση είναι η ενημέρωση του έργου της Πρωτοβουλίας κυρίως στα παιδιά που μπορεί να έχουν την ανάγκη να στραφούν και να ζητήσουν την βοήθειά μας, το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (που μπορούν να τηλεφωνήσουν στην 24ώρη γραμμή 2331023700 και να ζητήσουν την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού μας). Μην ξεχνάτε ότι η Πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 14 χρόνια λειτουργίας και έχει "μεγαλώσει" ήδη μια γενιά παιδιών και οι ανάγκες για υποστήριξη έχουν αλλάξει και αυτές.
Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη δράση ετησίως το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος. Το σλόγκαν της Δράσης "Ένα απ΄τον καθένα" είναι "Το πιο "ακριβό" και πολύτιμο 1 ευρώ σας!" και η συνάντηση με τον καθένα σας χωριστά έχει την δική της μοναδική αξία και είναι αυτή που ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο μας», είπε κλείνοντας η κ. Πιλιτσίδου.
Καλά μας τα λένε , αλλά με την προεδρία του Τέλη , δεν υπήρχε τόσο προβολή σε πολλά θέματα , τι κρίβεται πίσω ?
ΑπάντησηΔιαγραφή