Quantcast

http://picasion.com/

Πρωινή δυσκαμψία: Πού οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε

Όσο μεγαλώνουμε, οι χόνδροι των αρθρώσεων, οι ιστοί, οι τένοντες, οι μύες και οι σύνδεσμοι, χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να παραπονιούνται συχνά για πρωινή δυσκαμψία στη μέση, στα γόνατα ή/και στα πόδια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας, η πρωινή δυσκαμψία είναι μία χαρακτηριστική ένδειξη για φθαρμένες αρθρώσεις, σφιγμένους μύες ή φλεγμονές από αρθρίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με ινομυαλγία και διάφορους τύπους αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα).

Η οστεοαρθρίτιδα (φθορά της άρθρωσης) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή με έντονο οίδημα) μπορεί να προκαλέσουν πρωινή δυσκαμψία.Οι γυναίκες εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα συχνότερα από τους άνδρες. Τα συμπτώματα δυσκαμψίας διαρκούν από 10-15 λεπτά έως και περισσότερο από 1 ώρα. Το 50% των ασθενών αναφέρει ότι η πρωινή δυσκαμψία διαρκεί πάνω από 1 ώρα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση της πρωινής δυσκαμψίας, είναι η έλλειψη καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, ο κακός ύπνος και η παραμονή σε υγρούς και σε κρύους χώρους.
Το περιττό βάρος καταπονεί τις αρθρώσεις, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Παράλληλα, η ανθυγιεινή, πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά δημητριακά και ζυμαρικά) διατροφή, προκαλεί αδυναμία των μυών, κακή στάση του σώματος και λήθαργο.

Αντίστοιχα, η κακή θέση του σώματος κατά τον ύπνο μπορεί να «κλειδώσει» το σώμα σε μία ακατάλληλη στάση για ώρες, προκαλώντας μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στους μύες και ταυτόχρονη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, προκαλώντας
δυσκαμψία. Η υγρασία και το κρύο σκληραίνoυν τους μύες, επειδή επηρεάζεται η ροή του αίματος.



Πώς θα μειώσετε την πρωινή δυσκαμψία

Μην σηκώνεστε από το κρεβάτι αμέσως μόλις ξυπνάτε. Κάνετε προοδευτικές ασκήσεις κινητοποίησης σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος, ξεκινώντας από τα πόδια προς το κεφάλι. Γυρίστε το κεφάλι σας δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω, τεντώστε το στέρνο σας όσο μπορείτε και κάνετε κινήσεις στα χέρια, στους καρπούς, στους αγκώνες, στους ώμους, στα πέλματα, στα γόνατα και στα ισχία. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Η θερμότητα προκαλεί αύξηση της ροής αίματος στο δέρμα, βοηθώντας το σώμα να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα.

Μην αμελείτε την άσκηση, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας λειτουργικές και τους μύες σας δυνατούς. Το κολύμπι και άλλες δραστηριότητες στο νερό είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, επειδή δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις. Προσπαθείτε να περπατάτε για 15-20 λεπτά την ημέρα, αποφεύγετε όμως την υπερβολική γυμναστική, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Το πιο σημαντικό όμως έιναι να ζητήσετε βοήθεια από εξειδικευμένο γιατρό (ρευματολόγο, ορθοπεδικό, φυσικοθεραπευτή) για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας, προτείνοντάς σας ειδικά πρωτόκολλα θεραπείας, που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ