Quantcast

http://picasion.com/

Σε απόγνωση οι αγρότες της Ημαθίας - Zητάνε την απορρόφηση των συμπύρηνων και τιμή 0,33-0,35€

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά και συζήτησης για το αύριο του συμπύρηνου ροδάκινου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Αυγούστου στο Μακροχώρι. Εκεί, έδωσαν το παρών πολλοί παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή, που βλέπουν για μια ακόμη χρονιά τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να οδηγούνται σε οικονομικό αδίεξοδο. Οι αγρότες ζητάνε την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων και την τιμή να κυμανθεί τουλάχιστον από 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό.


Στην συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο βουλευτής Άγγελος Τόλκας και οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Ασλάνογλου, Ηλίας Τσιφλίδης και Λάζαρος Ασλανίδης.



Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

«Το τελευταίο διάστημα και βρισκόμενοι στην καρδιά της παραγωγής, πέραν των πολλών προβλημάτων (έλλειψη εργατικών χεριών, αύξηση κόστους παραγωγής κ.α.) που ταλανίζουν τους ροδακινοπαραγωγούς τη φετινή σεζόν, βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα απαράδεκτο σκηνικό, με τη βιομηχανία να δρα ανενόχλητη χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας, εις βάρος των παραγωγών, διακόπτοντας για όσο διάστημα θέλει και όποτε επιθυμεί, τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων, έχοντας ως σκοπό τη μείωση της τιμής των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν εκτίμηση του Προέδρου της ΕΚΕ , μάλιστα από το χειμώνα και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ΔΙΚΑΙΗ.

Η σκληρή στάση της βιομηχανίας απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς , είναι αδικαιολόγητη και διόλου ηθική, καθώς καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο προέτρεπε του παραγωγούς να εφαρμόσουν τις οδηγίες της και σήμερα διακόπτει τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων ανά τακτά διαστήματα, οδηγώντας τους ροδακινοπαραγωγούς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν μεγάλος μέρος της παραγωγής τους, να πηγαίνει στο χυμό ή ακόμη και να χάνεται.

Καταγγέλουμε
  • Τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας , και επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.
  • Την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για την έως τώρα αδιάφορη στάση τους.
Αιτούμαστε
  • Την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων.
  • Τιμή τουλάχιστον των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν και εκτίμηση του προέδρου της ΕΚΕ.
  • Ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, όπως γίνεται με την ζάχαρη, τα κουτιά κ.α. και δίνονται ενισχύσεις στη βιομηχανία, κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σε μια περίοδο κρίσης, όπου έχουν χαθεί ποσότητες ροδάκινων και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Επίσης, όσον αφορά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις(Ιούνιο και Ιούλιο) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα και αρνείται ο ΕΛΓΑ να τις αποζημιώσει, ζητούμε να δοθούν άμεσα , ΔΙΚΑΙΕΣ ενισχύσεις μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου ή να υπάρξει τροποποιητική του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως συνέβη στο παρελθόν (Ασθένεια κλαδοσπόριο) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (Προανθικό στάδιο)».

6 σχόλια:

  1. Για τιμές ρωτήστε το μεγάλο αφεντικό τον Π. Π. Για σίγουρα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να καταλάβετε ότι τα ροδάκινα φέτος και της προηγούμενες χρονιές και τα χωράφια σας τα κάνουν κουμάντο η βιομηχανία και αυτούς που ψηζετε στους συνεταιρισμούς και σάς κλέβουν για να κάνουν χρήματα αυτήν τα αφεντικά σάς σας πιρανε από πησο ότι και να κάνετε μια ζωή θα είσαι ένα μεγάλο ΤΊΠΟΤΑ και θα το παίζετε ότι έχετε χωράφια μόνο να αγωνίζεται μηχανήματα είστε και να το παίζετε αγρότες με χρήματα είστε στα λόγια και τα διάνοια και τα σπίτια σάς είναι χωρίς ψωμί βόδια είστε πέταξε τα όλα στο χωράφι μέσα για 1 χρωνο να δούμε πια βιομηχανία είναι σωστή τέλος η κορόιδα τόσα χρόνια όχι άλλο τώρα το ροδάκινο τιμή ασφαλείας στα 40 λεπτά και αν θέλουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά μόνο με αυτή την τιμή θα μπορεί ο αγρότης να σταθεί

      Διαγραφή
    2. Μπράβο Έφη πολύ σωστή

      Διαγραφή
    3. Βγήκαν τα μάτια μου! Τρομερή ανάλυση!!!

      Διαγραφή
  3. Θα πρέπει να μειωθεί η καλλιέργεια του ροδακινου. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι αγρότες ότι όσο πιο λίγα τα στρέμματα, τόσο λιγότερα τα έξοδα και τόσο καλύτερη η τιμή. Έχει γεμίσει ο κάμπος ροδάκινα, οι βιομηχανίες αλωνίζουν και πράττουν κατα το δοκούν και στο τέλος χαμένος βγαίνει μόνο ο αγρότης. Η μεγάλη ποσότητα παραγωγής συνεπάγεται και μεγάλα έξοδα όπως επίσης και χαμηλή τιμή προϊόντος. Όσο υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής η τιμή θα είναι στον πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ