Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχεται Super - Market Pass: Επίδομα πάνω από 200€ με «ρήτρα» για αγορές

Λιγότερο από ένας μήνας μας χωρίζει από την φετινή ΔΕΘ, η οποία αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της πολιτικής κόντρας για τις παρακολουθήσεις, όσο και γιατί θεωρείται βέβαιο πως οι εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός θα αφορούν τον επερχόμενο χειμώνα υπό τη βαριά σκιά της ακρίβειας. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως τα μέτρα που θα ληφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι σε λίστα και ποσοτικοποιημένα. 

Όπως είπε: «Έχουμε μπροστά μας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο». Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. 

Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β' τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο 2021 είχαμε πει πως είχαμε ποσοτικοποιήσει και αυτό το μέτρο. Πρέπει, όμως, να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να μην απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και οι παρεμβάσεις να καταλήγουν στον πολίτη και να μην χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα». 

Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι «όσο μένει υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου ή συνεχίζει να αυξάνεται, που είναι το δυσμενές σενάριο, τόσο θα πρέπει να έχουμε ποσά για πρόσθετες παρεμβάσεις». Τα οποία, όμως, όπως είπε, αφαιρούνται από παρεμβάσεις σε άλλους τομείς.

Έτσι, το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ αναμένεται να στοχεύει τόσο στη μεσαία τάξη, όσο και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός να έρθει στη ΔΕΘ με ανακοινώσεις για αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φορολογικών συντελεστών και τέλους επιτηδεύματος, μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης και μια μορφή «επιταγής ακρίβειας».

Το σχέδιο για «super market pass»

Καθώς το Power Pass και το Fuel Pass θεωρούνται επιτυχημένα ως μοντέλα, η κυβέρνηση μελετά το σενάριο για επίδομα «super market pass». Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια άλλη μορφή της επιταγής ακρίβειας και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί ένα νέο μοντέλο για επιδόματα, τα οποία θα δίνονται σε μορφή προπληρωμένης κάρτας και όχι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει την χρησιμοποίηση του επιδόματος αποκλειστικά για τον σκοπό που διατίθεται, δηλαδή θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε σουπερμάρκετ. Καθώς πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, θα υπάρχει και η επιλογή για καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά με μικρότερο επίδομα, όπως στο Fuel Pass. Υπό μελέτη βρίσκεται και το ποσό του επιδόματος, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεκινά από τα 100 ευρώ και να ξεπερνά τα 200 ευρώ σε κάποιους δικαιούχους.

6 σχόλια:

  1. «Έχουμε μπροστά μας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.» , έτσι είπε ! Φίλοι μου δεν είναι κόστος 450 εκατ. ευρώ , φορολόγηση ήταν , αναγκαστική χωρίς να μας ρωτήσουν (από την Ε.Ε. εντολή) , για να κάνουν την πολιτική της αλληλεγγύης ! Μοιρασιές σε οικογένειες χωρίς να γίνει έλεγχος των περουσιακών στοιχείων , κατά τον πλείστον τα πήρανε οι γιούφτοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς πολύ σκέψη καταλαβαίνει κάποιος ότι όλη αυτή η αλληλουχία γεγονότων, civin -
    κρίση οικονομική, επισιτιστική -πλατφόμες gov, pass, vouchers, οδηγούν στην πλήρη ψηφιοποίηση των πάντων και έλεγχο του ανθρώπου σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του.
    Ακόμα χειρότερο είναι ότι τον έλεγχο αυτών των μέσων τον έχουν ανώμαλοι τύποι σαν τον στριγκάκια Σβάμπ, τον πατέρα της "Μεγάλης Επανεκκίνησης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά που δεν θα ζούσαμε με επιδόματα και κουπόνια.. Ζήτω οι ΕΛΑΣ ζητώ οι μακαιδωνηα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΖΙΠΣΙ ΠΑΑΣ, ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε στην Σοβιετική Ένωση δεν είχαν τόσα κουπόνια ρε φιλελεύθερη ΝΔ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοι ειναι οντως Ρομα. Ο γυφτος ειναι ο Κουλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ