Quantcast

http://picasion.com/

Ανοιχτό παράθυρο ή air condition: Με ποιο κάνω περισσότερη οικονομία;

Με τη θερμοκρασία να έχει εκτοξευτεί στα ύψη, επανέρχεται στο προσκήνιο η ερώτηση του πώς θα παραμείνουμε δροσεροί, δίχως να αυξήσουμε την κατανάλωση καυσίμου. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, κάνοντας δυσβάστακτες τις μετακινήσεις μας. Ακόμα πιο δύσκολες είναι οι στιγμές μας μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο όσο ήταν πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο και ως εκ τούτου… βράζει από τη ζέστη.

Πολλοί οδηγοί, μόλις επιβιβαστούν στο όχημά τους θεωρούν ότι η οδήγηση με ανοικτά παράθυρα είναι η βέλτιστη λύση, επιτυγχάνοντας οικονομία καυσίμου. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο air condition, θεωρώντας ότι η χρήση του συστήματος κλιματισμού δεν θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση καυσίμου.

Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Κατά την ενεργοποίηση του air condition ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του κινητήρα μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμα και το 10%.

Για αυτό τον κρίνεται απαραίτητο να μάθουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το σύστημα κλιματισμού. Σε πολλές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι σε ταχύτητες άνω των 90 χλμ./ώρα, η αεροδυναμική αντίσταση που προκαλούν τα ανοικτά παράθυρα είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η χρήση του κλιματισμού.

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερες ταχύτητες, η χρήση του air condition θα μας κοστίσει περισσότερο από τον φρέσκο αέρα που θα μπει από ένα ανοικτό παράθυρο.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε αστικές συνθήκες προτιμάμε να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα (αρκεί να νιώθουμε άνετα με τη θερμοκρασία), ενώ στον αυτοκινητόδρομο είναι ορθότερο να ενεργοποιηθεί ο κλιματισμός για δροσιά, άνεση, ησυχία και… χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

5 σχόλια:

  1. Μην φοβαστε. Ο Κουλης θα μας δωσει και AERA PASS.Οδηγειτε οπως θελετε , γυρω απο το τετραγωνο του σπιτιου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα κατάντια τι καθόμαστε και συζητάμε εκεί μας έφτασαν οι αλήτες! Με το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο όμως όχι αυτή την αηδία τη σημερινή, και το air cond8tion τέρμα θα είχαμε και τα παραθυρα φουλ ανοιχτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γι αυτό είμαστε έτσι σήμερα από την μεγάλη σπατάλη του τότε...

      Διαγραφή
    2. Σπατάλη το ότι ζούσες ως άνθρωπος; Σπατάλη το ότι ήθελες να πας κάπου με την οικογένειά σου και το μόνο που σκεφτόσουν ήταν το αν είσαι κουρασμένος; οχι ρε φίλε δεν τα φάγαμε μαζί αλλού φαγώθηκαν τα λεφτά!

      Διαγραφή
    3. Και τώρα ήρθε ο λογαριασμός του παλιού του ορθοδόξου ΠΑΣΟΚ και τον πληρώνουμε διπλά

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ