Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της βιολογικής παραγωγής από τις χώρες της ΕΕ

Μέσα στις επόµενες εβδοµάδες η Κοµισιόν θα εκκινήσει τη διαδικασία της τελικής έγκρισης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ έπειτα από τις αναπροσαρµογές που ζήτησε από τα κράτη µέλη, µε τα πρώτα οριστικά σχέδια να παίρνουν το πράσινο φως ήδη από τις αρχές Σεπτεµβρίου. Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, ∆ανία και Πολωνία αναµένεται ότι θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα κλειδώσουν και µε την έγκριση των Βρυξελλών την αγροτική πολιτική και το πλαίσιο ενισχύσεων που θα ισχύσει στις επικράτειές τους µέχρι το 2027.

Μέσα σε έξι εβδοµάδες περίπου από την έγκριση των πρώτων σχεδίων αναµένεται ότι θα έχει επισφραγιστεί το πλάνο της ΚΑΠ, για το σύνολο των µελών του µπλοκ.

Η αρχή αναµένεται ότι θα γίνει από την Πορτογαλία κατά τις πρώτες ηµέρες του Σεπτεµβρίου, µε τη χώρα να δίνει έµφαση στον επαναπροσδιορισµό των αγροτικών εκµεταλλεύσεων φιλοδοξώντας να τις µετατρέψει σε αγροτικές επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα στους αγρότες ώστε να µετεξελιχθούν σε επιχειρηµατίες.

Υπενθυµίζεται ότι η νέα ΚΑΠ εγκαινιάζεται σε περίπου τέσσερις µήνες, κάτι που συνεπάγεται ότι ορισµένες από τις δεσµεύσεις ξεκινούν να τίθενται σε εφαρµογή ήδη από τις φθινοπωρινές σπορές που έπονται, όπως είναι για παράδειγµα στην περίπτωση της Ελλάδας η αγορά πιστοποιηµένου σπόρου για το σκληρό σιτάρι σε σακί των 18 κιλών και όχι των 12 κιλών που ίσχυε µέχρι πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τη συνδεδεµένη στο µαλακό σιτάρι και το κριθάρι που εντάσσονται όπως φαίνεται στη λίστα συνδεδεµένων της Ελλάδας για τη νέα περίοδο.

Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει µια ελαστικότητα από τα ευρωπαϊκά όργανα σχετικά µε λεπτοµέρειες και περαιτέρω εξειδικεύσεις επί του στρατηγικού σχεδίου όπως αναφέρουν αξιωµατούχοι της Κοµισιόν σε δηλώσεις τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, αφού η αναπάντεχη εξέλιξη στην Ουκρανία τον περασµένο Φεβρουάριο, άλλαξε το τοπίο στην αγροτική παραγωγή και τις ανάγκες του µπλοκ σε τρόφιµα, αλλάζοντας κατ’ επέκταση και πολλές από τις προτεραιότητες των κρατών µελών.

Η φιλοσοφία και οι βλέψεις 7 χωρών για την ΚΑΠ 2023-2027


Συνεργείες κτηνοτρόφων µε εκµεταλλεύσεις ζωοτροφών

Ανάµεσα στα πρώτα που θα λάβουν το πράσινο φως από την Κοµισιόν, το στρατηγικό σχέδιο της Γαλλίας φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην καλλιέργεια ζωοτροφών εντός της χώρας αλλά και στη διασύνδεση της φυτικής παραγωγής µε την κτηνοτροφία, µε τους ιθύνοντες ως το τέλος του 2027 να φιλοδοξούν να έχουν στήσει ειδικές συνέργειες στα γαλλικά χωριά ανάµεσα στις εκµεταλλεύσεις παραγωγής ζωοτροφών και τις κτηνοτροφικές µονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνδεδεµένες διοχετεύουν σηµαντικά κονδύλια στην κτηνοτροφία (23 ευρώ για αιγοπρόβατα). Παράλληλα προωθείται ένα σχέδιο διπλασιασµού των εκτάσεων που καλλιεργούνται µε βιολογικές µεθόδους.



Προτεραιότητα µε 200 εκατ. σε κτηνοτρόφους από την Ισπανία

Με 700 εκατ. ευρώ ετησίως για συνδεδεµένες, η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στις πρώτες χώρες που θα έχουν έτοιµο πλάνο ΚΑΠ για τη νέα χρονιά ήδη από τον Σεπτέµβριο. Η χώρα θα λάβει 48 δισ. ευρώ συνολικά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό για την αγροτική της πολιτική κι αυτή τη φορά επέλεξε να δώσει έµφαση στην κτηνοτροφία της, την οποία θα στηρίζει µε 200 εκατ. ετησίως σε συνδεδεµένες αλλά και µε ειδικά προγράµµατα ανάπτυξης. Άλλωστε, προϋπόθεση για τη λήψη της συνδεδεµένης στην Ισπανία είναι τα 200 κιλά γάλα άνα πρόβατο, κάτι που προϋποθέτει βελτιωµένες φυλές και σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις. Και στον παραδοσιακό ελαιώνα έµφαση για συνδεδεµένη.



Στις αγροτοβιοµηχανίες το βάρος, αντιδράσεις των µικρών

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου της Ιταλίας αναµένει η Κοµισιόν εξαιτίας και της πολιτικής κρίσης που βαραίνει τις τελευταίες εβδοµάδες τη Ρώµη. Οι κριτικές για το σχέδιο της Ιταλίας, σχολιάζουν την έλλειψη φιλοδοξίας και φαντασίας, ενώ το επενδυτικό βάρος της ΚΑΠ εστιάζει στις εδραιωµένες αγροτοβιοµηχανίες της χώρας, σε µια εξέλιξη που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπροσώπους µικρότερων εγχειρηµάτων που εστιάζουν στην παραγωγή premium τροφίµων. Αρκετοί στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζουν πως µε αυτό το σχέδιο η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την παγκόσµια πρωτοκαθεδρία της στο τρόφιµο.


Αγροτικές εκµεταλλεύσεις γίνονται αγροτικές επιχειρήσεις

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται και αυτή στις χώρες που θα πάρουν πρώτες στα χέρια τους το τελικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, εξασφαλίζοντας έναν στρατηγικό προγραµµατισµό των φθινοπωρινών σπορών για τους παραγωγούς της. Το γενικό πνεύµα του πορτογαλικού σχεδίου θέλει τη µετατροπή των µικρών αγροτικών εκµεταλλεύσεων της χώρας σε επιχειρηµατικά σχήµατα, είτε µέσω συγχωνεύσεων είτε συνεργασιών, δίνοντας και τα αντίστοιχα κίνητρα, µε απώτερο σκοπό την οργάνωση της αγροτικής της παραγωγής µε όρους επιχειρείν. Με άλλα λόγια, µέχρι το τέλος της επταετίας, η Πορτογαλία φιλοδοξεί να έχει αφήσει πίσω της την παραδοσιακή γεωργία.


Βιολογικά στο 30% της συνολικής αγροτικής γης

Με καθυστέρηση 90 ηµερών εξαιτίας της αλλαγής του πολιτικού τοπίου της χώρας κατέθεσε τον περασµένο Φεβρουάριο το στρατηγικό της σχέδιο η Γερµανία, χωρίς ωστόσο η νέα διοίκηση επί των αγροτικών της χώρας, που προέρχεται από το κόµµα των Πρασίνων, να αλλάξει πολλά από όσα άφησαν πίσω τους οι συντηριτικοί. Μικρές ήταν οι αλλαγές και στο τελικό πλάνο του καλοκαιριού, µε το Βερολίνο να παρεµβαίνει επί της ουσίας µόνο στο κλείδωµα ενός στόχου που θέλει το 30% των εκτάσεων της Γερµανίας να καλλιεργούνται αποκλειστικά µε βιολογικές µεθόδους µέχρι το τέλος της επερχόµενης ΚΑΠ.



∆ιπλάσιες επιδοτήσεις για ευζωία ζώων στην Πολωνία


Λιγότερα μέτρα στο νέο πρασίνισµα, για την ακρίβεια

5 αντί για 16 που είχε διαμορφώσει αρχικά η χώρα, φέρνει µε το τελικό της Στρατηγικό Σχέδιο η Πολωνία. Η χώρα είναι από τις λίγες που υποχρεώθηκε σε µια ριζική αναδιάρθρωση του σχεδιασμού της για τη νέα ΚΑΠ έπειτα από τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν. Η πρώτη βασική αλλαγή έχει να κάνει µε τον διπλασιασμό των επιδοτήσεων για την ευζωία των ζώων. Η άλλη αφορά τα μέτρα του πρασινίσματος που περιορίζονται σε 5, ένα εκ των οποίων είναι η γεωργία άνθρακα, ενώ επίσης η χώρα υποχρεώθηκε στο να αυξήσει στο 80% το ποσοστό κάλυψης εδάφους κατά τους χειμερινούς μήνες, έναντι 50% που προέβλεπε αρχικά.


Το 25% της βασικής μέσω του πρασινίσματος για λίγους

Από την αγροτική παραγωγή για εξαγωγή στην τοπική αγορά και τον αγροτουρισμό κατευθύνει η Κοµισιόν την Ιρλανδία έπειτα από της παρατηρήσεις της στο στρατηγικό της σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί µε καθυστέρηση. Η Κοµισιόν ζητά από την Ιρλανδία να εξασφαλίσει αναδιανεµητική ενίσχυση στις μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις, ενώ αναµένει το 25% της βασικής ενίσχυσης να δίνεται μέσω του νέου πρασινίσµατος. Κάτι τέτοιο όμως ενδέχεται να αφήσει εκτός μέτρων αρκετές φάρμες, φοβούνται οι αγροτικές ενώσεις της χώρας, αφού η κατεύθυνση αυτή προϋποθέτει την απασχόληση των αγροτών σε άλλους κλάδους προκείμενου να βιοποριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ