Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βεροιώτικο και... με τη βούλα το Ρεβανί!

Πλώρη για πιστοποίηση «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» του εμβληματικού γλυκού έβαλε ο δήμος Βέροιας
Εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του «Ρεβανί Βεροίας», διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου στο Δημαρχείο, ο Δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού. Η Βέροια και το «Ρεβανί Βεροίας» επιλέχθηκε από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) με την προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD.


Την παρουσίαση έκαναν, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αναστάσιος Ζαφειρίδης, η διευθύντρια της αναδόχου εταιρίας Alimet Lab Ταξιαρχούλα Μάγρα και ο ερευνητής, συμβουλος γαστρονομίας και συνεργάτης του δήμου Γιώργος Παλησίδης. Στην εσπερίδα παρουσιάστηκαν οι προοπτικές από την ένταξη του Ρεβανιού στα προστατευόμενα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ένταξη.


Το παρών στην ενημέρωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, η εκπρόσωπος του βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη που μετέφερε το μήνυμά του, ενώ παρόμοιο μήνυμα απέστειλε και ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ημαθίας, της Ο.Ε.Β.Β., του Σωματείου Ξενοδόχων, του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών, του ΣΙΚΚΕΔ, του Εμπορικού Συλλόγου, των Συλλόγων ΚΑΡΑΝΟΣ και Ευστάθιος Χωραφάς.




Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και όλους τους παρευρισκομένους.

Παίροντας τον λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε πως «Είναι κάτι σημαντικό για την πόλη μας, γιατί προβάλλει ένα τοπικό προϊόν, που ναι μεν είναι γνωστό αλλά με την πιστοποίηση ΠΓΕ δίνεται η βούλα της προέλευσής του και συμβάλλει στην εξωστρέφεια της πόλης, ενώ αποτελεί παράλληλα και ένα μικρό αλλά σημαντικό λιθαράκι για την ανάδειξη των προϊόντων μας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

«Μια σημαντική πρωτοβουλία που δίνει ταυτότητα ποιότητας στο προϊόν και κατοχυρώνει τη φήμη του. Έχοντας σχετικές επαγγελματικές εμπειρίες κατέθεσα προτάσεις για αυτήν και επόμενες δράσεις, ώστε τα τοπικά μας προϊόντα να αποτελέσουν πρώτυπο ποιότητας που συμβάλλουν στην ευζωία», δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο
Άγγελος Τόλκας.





4 σχόλια:

  1. Αποτελεί ιδιαίτερα καλή εξέλιξη αυτή η ενέργεια για το τοπικό προϊόν.
    Η εξασφάλιση αυτή του Βεροιώτικου ρεβανί έπρεπε να έχει γίνει 30 χρόνια πριν και θα πρέπει να συνεχιστεί άμεσα (με οποιοδήποτε οικονομικό τίμημα, σε προετοιμασία, υποδομές κλπ) και σε άλλα προϊόντα, όπως στη ντομάτα Ριζωμάτων, την πιπεριά του Αγ. Γεωργίου, στο μοσχαρίσιο κρέας με τα αρωματικά φυτά και την ιδιαίτερη διατροφή της περιοχής, σε ένα τοπικό κρασί ή τσίπουρο συνδυασμένο με χυμό τοπικού φρούτου (όπως η Ισπανική Sangria), ένα τυροκομικό προϊόν και ένα βιολογικό προϊόν.
    Είναι βέβαιο ότι αποτελεί ευκαιρία, ειδικά για την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια τέτοια πρωτοβουλία σε περισσότερα προϊόντα ειδικά τώρα που οι διατροφικές αγορές έχουν υποχωρήσει παγκόσμια, με την ελπίδα όταν ανακάμψουν να βρουν την περιοχή με έτοιμα πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα .
    Γ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ5 Ιουλίου 2022 στις 1:35 μ.μ.

    Για να πάρει πιστοποίηση ένα προϊόν πρέπει να έχει κάποια κοινά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εδώ το κάθε εργαστήριο κάνει ότι θέλει.Ας πάνε πρώτα στα εργαστήρια (απροειδοποίητα εννοείται) και μετά να αποφασίσουν αν αξίζει να προχωρήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ρεβανί Βέροιας έγινε γνωστό από ένα συγκεκριμένο κατάστημα και όσοι ξέρουν σε αυτό πηγαίνουν. Βέβαια από όποιο κατάστημα της Βέροιας και να πάρεις ρεβανί, θα είναι ρεβανί Βέροιας. Θα γίνει πιστοποίηση για όλα τα εργαστήρια παραγωγής ρεβανί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγο σαν καυτή πατάτα μοιάζει γιατί δεν θα μπορέσουν όλοι να πάρουν πιστοποίηση.Φανταζεστε του χοχλιουρου να λέγεται σκέτο ρεβανι και τα υπόλοιπα ρεβανι βεροιας.στον βωμό της δημοσιότητας και της ψηφοθηρίας μπορει κάποιοι επαγγελματίες του χώρου να πάθουν μεγάλη ζημια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ