– Έφη πώς ξεκίνησες τον στίβο;
«Όταν ήμουν μικρή κέρδιζα διάφορα αγωνίσματα του στίβου που κάναμε σε αγώνες στο Δημοτικό Σχολείο. Αν και γρήγορη, κάποια στιγμή έτρεξα και σε 600μ. Ήρθα τέταρτη σε σχολικούς αγώνες. Ο πρώτος μου προπονητής, Γιώργος Θεοδωριάδης με είχε δει μετά την κούρσα και μου είπε αν με ενδιέφερε να ξεκινήσω προπονήσεις. Θυμάμαι του είχα πει «μα κύριε ήρθα τέταρτη» και μου απάντησε «εγώ θέλω εσένα». Και κάπως έτσι, από την Ε’ Δημοτικού ξεκίνησα προπονήσεις στην Αλεξάνδρεια και είχα γραφτεί στον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια».
–Η οικογένειά σου σε στήριξε στο να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με τον στίβο;
«Ναι, από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μου και στήριξαν την απόφασή μου. Χωρίς εκείνους δεν θα έκανα μέχρι σήμερα πρωταθλητισμό».
Ο πατέρας της Έφης, ονομάζεται Στέφανος και η μητέρα της, Φωτεινή και έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Χρύσα.
– Πρώτα όμως ασχολήθηκες με τα σύνθετα και μετά κατέληξε με το μήκος.
«Ναι. Στην αρχή με τον προπονητή μου δοκιμάσαμε διάφορα αγωνίσματα. Στην πορεία μας βγήκαν τα σύνθετα. Η εξέλιξή μου έφερε και τον Οκτώβριο του 2009 αλλαγή προπονητή. Συνέχισα με τον Μάκη Πάντο. Η συνεργασία αυτή έφερε και τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2010 στο πένταθλο. Κάναμε για δύο χρονιές και μετά μου έκανε πρόταση να αφήσουμε τα σύνθετα και να επικεντρωθούμε στο μήκος γιατί μου είχε πει πώς κάτι έβλεπε. Εμένα μου άρεσε τότε το μήκος περισσότερο. Μάλιστα, το μήκος και τα 200μ. ήταν τα δυνατά μου αγωνίσματα στα σύνθετα. Όταν μου το είχε πει, η αλήθεια είναι πως περίμενα πως και πως να προπονηθώ μόνο στο μήκος».
– Έφη ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου;
«Μου έχουν μείνει δύο. Όταν έκανα το ατομικό μου ρεκόρ με 6,66μ. στην Καλαμάτα. Και το τελευταίο μου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2021, όταν κέρδισα στο τελευταίο άλμα».
– Τι γεύση σου αφήνει ο στίβος, τώρα που αποφάσισες οριστικά να σταματήσεις;
«Γλυκόπικρη. Γεμάτη πάντως εμπειρίες. Πήρα πολλά μαθήματα στα περίπου 25 χρόνια που έκανα αθλητισμό. Υπερήφανη για ότι κατέκτησα. Δεν έχω πίκρα. Στεναχώρια θα έλεγα για δύο πράγματα. Το πρώτο γιατί ήθελα να κλείσω με τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το 2020 ήμουν κοντά. Μάλιστα, ήμουν στην 34η θέση. Η αναβολή όμως και ο κορωνοϊός με επηρέασαν πολύ και έχασα την ευκαιρία πέρσι να διεκδικήσω την πρόκριση. Και από την άλλη μια στεναχώρια που ήρθε η ώρα τώρα να σταματήσω».
Η Έφη Κολοκυθά αγωνίστηκε τελευταία φορά στις 27 Ιουνίου του 2021 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Σμεντέρεβο, όπου είχε πάρει την 6η θέση στο μήκος με 6,28μ.
– Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Έφη Κολοκυθά;
«Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη. Ξεκινάει μια νέα ζωή. Πρέπει να σκεφτώ τι θα κάνω τώρα στον ελεύθερο χρόνο μου. Έχω τελειώσει Πληροφορική στη Θεσσαλονίκη και Φυσικοθεραπεία. Αυτό που θέλω να ασχοληθώ είναι η φυσικοθεραπεία. Γνωρίζω το σώμα και είναι πιο κοντά σε μένα. Θέλω να ανοίξω ένα χώρο που να κάνω φυσικοθεραπεία. Να ανοίξω ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη».
Η Έφη Κολοκυθά έχοντας πια αφήσει τους ξενώνες στη Θεσσαλονίκη, έχει δικό της σπίτι στην Πυλαία, όπου ζει τον τελευταίο καιρό.
– Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή για εσένα;
«Πέρσι όταν κέρδισα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μετά από μια δύσκολη χρονιά που είχα πολλά εμπόδια. Θυμάμαι ήρθε ο προπονητής μου (σ.σ. Μάκης Πάντος) και μου είχε πει πως αυτή η νίκη είναι για τον μπαμπά του. Συγκινήθηκα, γιατί τον είχε χάσει πρόσφατα».
Η Έφη Κολοκυθά αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο μήκος δύο φορές, το 2019 και το 2021. Έχει κατακτήσει και άλλα «χρώματα» μεταλλίων σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Έχει κερδίσει και τέσσερα μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα κλειστού. Το 2010 και το 2011 στο πένταθλο, το 2013 στα 60μ. και το 2014 στο μήκος. Επίσης, έχει και τρία μετάλλια σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα. Αγωνίστηκε σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2014 στη Ζυρίχη και το 2016 στο Άμστερνταμ. Το ατομικό της ρεκόρ είναι 6,66μ. και το είχε σημειώσει στις 28 Μαΐου του 2016 στο μίτινγκ «Παπαφλέσσεια» στην Καλαμάτα. Εκτός από μια σεζόν που πήρε μεταγραφή στον Γ.Σ. Ελ. Βενιζέλος, όλα της τα αθλητικά χρόνια ήταν στον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογό μου ΓΑΣ Αλεξάνδρεια και τον κ. Στέλιο Παπαγερίδη που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, την οικογένειά μου και τους φίλους μου και όσους με στήριξαν. Και φυσικά τον προπονητή μου Μάκη Πάντο».
– Ποιο μέρος σου άρεσε όταν αγωνιζόσουν;
«Η Καλαμάτα. Μου άρεσε πολύ το μίτινγκ Παπαφλέσσεια».
Η Έφη Κολοκυθά συνήθιζε στους αγώνες της να κάνει τον σταυρό της πριν από κάθε προσπάθειά της και να βάζει τη φωνή όταν είχε άγχος και για να φύγει η ένταση. Τώρα θα το κάνει άλλη μια φορά. Όχι για να ξεκινήσει κάποια προσπάθεια στο μήκος, αλλά για τη νέα της ζωή. Καλή επιτυχία στη νέα σου καριέρα Έφη Κολοκυθά.
Μπράβο ρε Έφη,για ότι έχεις καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι άξιο και καλό κορίτσι και ότι προσπαθήσεις να κάνεις μετά,είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχεις.
Ένας παλιός συμμαθητής.