Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα ψώνια της «Βασίλισσας» σε περίοδο εκπτώσεων

Από τον Βασίλη Αλαμπορινό
Τώρα που η Βέροια ολοκλήρωσε τις 3 απαραίτητες προσθήκες που αποτελούσαν επιτακτική αγωνιστική ανάγκη όπως είχα προβλέψει, γνωρίζοντας και παρακολουθώντας επανειλημμένα τους συγκεκριμένους   ποδοσφαιριστές και τα πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχαν εκτός του εξ Εργοτέλη αφιχθέντα που είδα μονάχα στα videos που κυκλοφορούν, ας πω και γω δυο λόγια για τις προσθήκες αυτές.

Charles Kwateng, Αντώνης Καπνίδης και Ali Adem. Ένας πλάγιος επιθετικός, ένας κεντρικός επιθετικός κι ένας χαφ. Καταρχάς να πούμε πως δεν υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι παίκτες στην αγορά. Στη χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων στις μεταγραφές, είναι δεδομένο πλέον πως σπανίως θα βρεις την ποιότητα που ψάχνεις. Στην τιμή που ψάχνεις θα βρεις. 

Δηλαδή στα μέσα της περιόδου, για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα βρεις λαβράκια μόνο αν τελείωσε το συμβόλαιο και δεν ανανεώθηκε, ή αν κάποιοι παίκτες δίνονται δανεικοί καθώς δεν πείθουν τις ομάδες τους για το επίπεδο που αυτές θεωρούν ιδανικό ή θα βρεις "ρουχαλάκια καλοφόρετα", ελπίζοντας να σε βοηθήσουν στο κρύο. Να συμπληρώσουν τη βασική σου ενδυμασία και να σε ενισχύσουν στην κακοκαιρία. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες λογικές με τις οποίες γίνονται μετακινήσεις... Η κάθε ομάδα εχει τον δικό της Γολγοθά.

Θεωρώ πως η ομάδα, λογικό είναι να μην προβεί σε ακριβές και υποτιθέμενες μόνιμες αγορές με συμβόλαια διαρκείας αυτήν την περίοδο , σε μια χρονιά η οποία βαδίζει μέσα στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, έχοντας την υγειονομική κρίση που μαστίζει το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, η λογική αυτή διαφαίνεται κι από το διάστημα που θα είναι σε 1η φάση τουλάχιστον οι νέες προσθήκες. Μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος δηλαδή και μετά βλέπουμε. Και γω τα ίδια θα σκεφτόμουν στη θέση των διοικούντων. Το αν θα είχα προβεί στις συγκεκριμένες προσθήκες, οι αναγνώστες θα το καταλάβουν.

Το θέμα είναι, το τι πρόκειται να συμβεί με το υπόλοιπο ρόστερ. Θεωρώ πως αφού αποκτήθηκαν αυτοί οι 3 και ίσως αποκτηθούν ένας-δυο ακόμα (ίσως πλάγιο μπακ και σέντερ μπακ που όλα θα εξαρτηθούν από το πλάνο), κάποιοι που βρίσκονται συνήθως στον πάγκο θα αποδεσμευτούν. Άλλοι που δεν προσέφεραν τίποτε απολύτως, άλλοι που είχαν μικρή συμμετοχή σε λεπτά και ποιότητα κι άλλοι που δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Λογικά θα μείνουν και κάποιοι οι οποίοι προσφέρουν και δίνουν λύσεις.

Ας πούμε λοιπόν λίγα πράγματα για τα 3 νέα αποκτήματα και ας δώσουμε την εκτίμησή μας...


★ Ο Charles Kwateng, είναι ο παίκτης που δεν είχα περιεργαστεί εμπεριστατωμένα, ούτε παρακολουθώ εκτεταμένα το πρωτάθλημα που συμμετέχει (λόγω έλλειψης χρόνου τον Νότο τον παρακολουθώ πού και πού κι όχι μονίμως). Θα πω κάποια πράγματα, με βάση μονάχα τα βίντεο που παρακολούθησα από τους αγώνες του όπως και από το προσωπικό του βίντεο που κυκλοφορεί, κάνοντας τα... δικά μου. Για να βγάλω κάποια θεωρητικά συμπεράσματα. Θεωρώ πως απέκτησα μια εικόνα κατά ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Ο 24χρονος δανεικός λοιπόν από τον Εργοτέλη, είναι ένας winger που παίζει με άνεση και στα 2 άκρα της επίθεσης. Είναι κοντός, κάτω από 1.70, άλλωστε πλάγιος είναι ρε παιδιά... Φτάνει με τα ξυλάγγουρα εξτρέμ ύψους 1.90 , δεν είναι όλοι Mbappé και Cristiano Ronaldo ... Θα μου πεις, χάνεις ύψος σε στατικές φάσεις ή σε μεταβιβάσεις διεκδίκησης στον αέρα στον ασβέστη... Ας το έχω στον άξονα τουλάχιστον το ύψος κι ας έχω βολίδες πλάγιους. Άλλα τα επίπεδα του Champions league και άλλα της Superleague 2.

Πρόκειται για έναν γρήγορο, ταχυδυναμικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος διεμβολίζει, κινείται έξυπνα, με καλή τεχνική κατάρτιση. Επίσης, μου άρεσε από αυτά που είδα, η καλή τακτική του συμπεριφορά, το γεγονός ότι βγάζει συνεργασίες, όπως και το προσόν της διάσπασης της αντίπαλης οργανωμένης άμυνας κι όχι μόνο τον διεμβολισμό σε transition.

Ο Charles με αριθμούς... Την περσινή χρονιά είχε τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε, που προσωπικά εμένα μου είναι άγνωστος για το τι είχε και φέτος έχει 8 συμμετοχές με 1 γκολ και καμία ασίστ ( το αναφέρω έτσι ασίστ όπως οι δημοσιογράφοι που το παίρνουν από τις εταιρίες στατιστικών που νομίζουν ότι καταλαβαίνουν πλήρως τον όρο και την έννοια αυτού... Ναι αυτές που έχουν δημιουργήσει πως το τελείωμα 3 εκατοστά έξω από το δοκάρι είναι off target και το τελείωμα πάνω στο δοκάρι είναι on target κι άλλα τέτοια σοφιστικέ για τους αριθμολάγνους).

Η συνολική παρουσία του παίκτη που ξεκίνησε στα τμήματα υποδομής της Lierse στο Βέλγιο, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι 4 συμμετοχές στην ομάδα του Βελγίου χωρίς γκολ και ασίστ και 53 συμμετοχές στον Εργοτέλη με 7 γκολ και 4 ασίστ. Ο Αιγύπτιος νυν μεγαλομέτοχος του Εργοτέλη και πρώην της Lierse, φαίνεται πως τον επέλεξε τότε να τον φέρει μαζί του στην Κρήτη. Τώρα για το γεγονός πως τον έδωσε δανεικό, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

• Εκτίμηση ικανοτήτων παίκτη: 🔴🔴🔴 ⚫⚫ (3/5)
• Εκτίμηση τακτικής αφομοίωσης και απόδοσης : 🔴🔴🔴⭕⚫⚫ (3,5/5)


★ Αντώνης Καπνίδης. Θεωρώ πως είναι λύση που θα έρχεται κυρίως από τον πάγκο για να ξεκουράζει όποτε αυτό απαιτείται, τον Γιάννη Πασά. Έχει ύψος 1.85 και είναι 29 ετών. Για αντικαταστάτης του Γιακουμάκη ούτε λόγος. Δηλαδή το pressing ψηλά, οι υψηλοί ρυθμοί και οι ταχύτητες είτε σε συνδυασμούς οργάνωσης είτε στα transitions δεν είναι το φόρτε του. Αυτά δηλαδή που κάνει τέλεια ο Γιακουμάκης. 

Το κύριο προσόν του είναι ο αέρας και κυρίως σε στατικές φάσεις. Μπορεί να δημιουργήσει θέματα καθώς κινείται καλά στα μεσοδιαστήματα, αλλά μονάχα όταν η αντίπαλη άμυνα δεν βρίσκεται σε οριζόντια διάταξη και μέσα στην περιοχή, στο δικό της αμυντικό 3ο. Έτσι δηλαδή όπως παίζουν περίπου το 70% των ομάδων στη Superleague 2 έναντι των ισχυρών.

Πρόκειται για παλαιάς κοπής φορ αγγλικού τύπου περασμένων δεκαετιών, με όχι ιδιαίτερα υψηλή τεχνική κατάρτιση, ούτε έχει την απελευθέρωση του Πασά σε στατικές άμυνες και ζώνες. Έχει μια σχετική ικανότητα σε 1ο χρόνο, αλλά θα πρέπει να δημιουργούν ρήγματα οι χαφ και διεμβολισμούς οι πλάγιοι για να μπορεί να κυνηγάει τις πιθανότητες να σκοράρει συχνά. Έχει δύναμη, δεν έχει ιδιαίτερη ταχύτητα, είναι όμως ομαδικός και αρκετά μαχητικός.

Ουσιαστικά, αρκετά γκολ έβαλε με τον Άρη, την Καβάλα και την Ξάνθη και σε έναν συσχετισμό με τις συμμετοχές του. Και αυτό δεν ήταν σε επίπεδο Superleague. Ας τον δούμε και με αριθμούς...

Αναγέννηση Γιαννιτσών: 20 συμ /1 γκολ/0 ασίστ, Αγροτικός Αστέρας: 31 συμ/1 γκολ/1 ασίστ, Δόξα Δράμας: 9 συμμετοχές/0 γκολ/0 ασίστ, Εργοτέλης: 25 συμ/2 γκολ/0 ασίστ, Καβάλα: 23 συμ/7 γκολ/2 ασίστ, Άρης: 38 συμ/11 γκολ/2 ασίστ, Διγενής Μόρφου: - ,Ξάνθη: 21συμ/6γκολ/1 ασίστ και FK Panevezys : 16 συμ/2 γκολ/ 1 ασίστ. Συνολικά σε 183 επαγγελματικές συμμετοχές, έχει 29 γκολ και 7 ασίστ.

• Εκτίμηση ικανοτήτων παίκτη: 🔴🔴⚫⚫⚫ ( 2/5)
• Εκτίμηση τακτικής αφομοίωσης και απόδοσης: 🔴⭕⚫⚫⚫ (1,5/5)


★ Ali Adem. Ο νεαρός αμυντικός μέσος, είναι μόλις 21 ετών, διεθνής με την εθνική U21 των Σκοπίων. Ήρθε ως δανεικός από τον Άρη, ο οποίος τη φετινή περίοδο για το 1ο μισό, τον είχε δώσει δανεικό σε ομάδα της χώρας του, στην FC Shkupi. Προφανώς θεωρήθηκε πως δεν είναι στο επαρκές επίπεδο της Superleague για φέτος, σε 3άδα χαφ του Άρη που είναι το δυνατό του σημείο με Εντιαγέ, Σάσα, Τζέκο και άλλους.

Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το μαλλί του, που μου δείχνει μια εξωαγωνιστική προσωπικότητα που θέλει με έναν εκκεντρικό τρόπο να ξεχωρίσει. Αδερφέ στη Βέροια θα παίξεις, δεν είσαι ο Φελαϊνί που ήταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε αποτελείς κάποιον star που θα παίξεις στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όπου σε τέτοιες ομάδες, υπάρχουν ονόματα άλλου βεληνεκούς και για εμπορικούς λόγους προσπαθεί ο ένας να ξεχωρίσει περισσότερο από τον άλλον, κάνοντας διάφορες επεμβάσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Μην ξεχνάμε ότι και μια υποτιθέμενη ανάλυση του ψυχολογικού και κοινωνικού προφίλ ενός ποδοσφαιριστή, μπορεί να βγάλει λαβράκι! Το ψάχνεις παραπάνω και διαπιστώνεις αν υφίσταται κάτι... περίεργο στην προσωπικότητα ενός παίκτη ή όχι. 

Με λίγα λόγια, αν ήσουν με μια συμβατική κώμη, θα σε επέλεγα πιο εύκολα γι' αυτό το επίπεδο. Στην τελική με νοιάζει να είσαι παιδί με σωστό χαρακτήρα και προσήλωση στην ομάδα, όπως είναι τα υπόλοιπα παιδιά της Βέροιας (όλα) κι ας βάζεις λάδια όπως ο Αντάμα Τραορέ κι ας έχει μαλλί Φελαϊνί. Το νου σου! Πρέπει οπωσδήποτε η ομάδα να κρατήσει την ψυχική και πνευματική αγωνιστική και εξωαγωνιστική ισορροπία.

Ο Ali, έχει ύψος 1.75 (δεν ψηλώνουμε στον άξονα δηλαδή), παίζει κυρίως στη θέση του αμυντικού χαφ αλλά κι ενός πλέον σκέτο μέσου, οπως το χαρακτηρίζουμε πλέον σε υψηλό επίπεδο. Box to box δηλαδή, αλλά κυρίως όχι με ρόλο κόφτη, αλλά με ρόλο playmaker από χαμηλά. Πάντως αν και δεν είναι φαινομενικά ο ορισμός του δυναμικού 6αριού, παρ' όλα αυτά απλώνει σώμα και πόδια, κάνει τάκλιν και γενικά προσπαθεί στα interceptions είτε σε αντίπαλες οργανωμένες επιθέσεις, είτε και στα transitions. Δεν είναι ο τύπος παίκτη του Bruce που πήγε να αποκτήσει η Βασίλισσα από τον Ερμή Αραδίππου της Κύπρου, του κλασσικού δηλαδή δυνατού κόφτη (ήμουν σίγουρος πως δεν θα μπορέσει εύκολα να τον αποκτήσει, κάτι ξέρουμε κι εμεις).

Είναι κάτι ανάμεσα στον Bruce και στον Οικονόμου. Με τη διαφορά, ότι ο νεαρός κινείται πανέξυπνα, κάνει απίθανες κινήσεις προσποίησης, είναι καλός στις μεταβάσεις κι έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση με καλές μεταβιβάσεις. Είναι κυρίως 6άρι, μάχεται για την ανάκτηση του ελέγχου της μπάλας, αλλά το κύριο προσόν του είναι η προώθηση του παιχνιδιού από χαμηλά. Κατά το ήμισυ κόφτης, πλήρης στο οργανωτικό κομμάτι. Βέβαια, όλα αυτά σε ένα ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας, που διαφέρει αρκετά στην ιδιοσυγκρασία του στο αμυντικό τακτικό κομμάτι σε σχέση με την SL2, για να μην πούμε πως υστερεί κιόλας.

Θεωρητικά και αν όλα του παν καλά και αφομοιώσει κι αφομοιωθεί από την ομάδα σωστά, θα προσφέρει πιστεύω κάτι στη θέση του Οικονόμου αν του δοθούν ευκαιρίες ή ακόμα καλύτερα για μένα αν περάσει ο Γαβριηλίδης σαν 6άρι (λίγο πιο γρήγορος να ήταν γιατί ολα τα άλλα τα έχει και με γρήγορη σκέψη) κι ο Adem 8άρι. Ή αν αλλάξουν σχηματισμοί και μπουν και οι 3 μέσα...

Ο Ali με τους δημοσιογραφικούς αριθμούς. Στην ιστορική Vardar Σκοπίων: 41 συμ/3 γκολ/1 ασίστ, στον Άρη: - και στην FC Shkupi: 1o πέρασμα: 30 συμ/1 γκολ/0 ασίστ, 2ο περασμα φέτος: 17 συμ/ 0 γκολ/0 ασίστ/ 0% goal participation και 3 κίτρινες κάρτες.

Σας λέω όμως: είναι και η θέση του τέτοια...Οι διάφορες εταιρείες data, έχουν εγκαταστήσει λογισμικά για εμπορικούς και δημοσιογραφικούς σκοπούς δείχνοντας μόνο αυτά που πουλάνε...εγώ μετράω ακόμη πολλά...πάρα πολλά που δεν μπορώ τώρα να εξηγήσω. Έχω βγάλει άλλους περίπου 35 αριθμούς σε άλλα πράγματα, που είναι πολύ καλά.

Αν είναι σοβαρός και ψυχωμένος, πιστεύω θα αποδώσει, καθώς ατομικά είναι σε καλό επίπεδο...

• Εκτίμηση ικανοτήτων παίκτη : 🔴🔴🔴⭕⚫⚫ ( 3,5/5)
• Εκτίμηση τακτικής αφομοίωσης και απόδοσης: 🔴🔴🔴⭕⚫⚫ (3,5/5) .

Φυσικά, θα επανέλθουμε αν και εφόσον υπάρχουν μεταγραφικές εξελίξεις στη Βεροιάρα μας!

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο, εκτενή αναφορά για όλα τα μεταγραφικά απόκτηματα μέχρι στιγμής, ειλικρινά μου γεννήθηκε μια ερώτηση, απορία, υπάρχει τέτοιος γνώστης του ποδοσφαίρου (για αυτόν που υπογράψει το άρθρο) Κ δεν τον έχει απορροφήσει ακόμη η Παε ΒΕΡΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάθηκαν τα δικά μας παιδιά , εδώ κάτι βρωμάει , προμήθειες σε μάνατσερ κλπ. , άστα βράστα , Ελλάδα είμαστε , για αυτό δεν θα πάμε καλά ! Δεν πάω στα γήπεδα , διότι δεν μπορώ να χειροκροτήσω την ομάδα με ξένους παίκτες . Άποψη μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δύο πρώτοι ήταν πρωταγωνιστές πέρσυ το καταλαβαίνω κ θα βοηθήσουν.ο σωσίας του Φελαινι απορώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ