Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τότε που η μισή Βέροια ήταν... χωράφια!

Μια απίστευτη εικόνα που απεικονίζει την πόλη μας, πριν από περίπου 85 χρόνια, ανέβηκε στις σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook. Πρόκειται για μια αεροφωτογραφία, με κεντρικό φόντο το πάρκο της Ελιάς. Όπως βλέπετε, οι περισσότερες περιοχές που σήμερα κατακλύζονται από χιλιάδες πολυκατοικίες, τότε ήταν απλά οικόπεδα και χωράφια. Σπίτια δεν υπήχαν ούτε για δείγμα. Μερικές δεκαετίες αργότερα ξεκίνησαν σιγά-σιγά, οι πρώτες ανοικοδομήσεις. 

Η Κυψέλη, η Πιερίων, η Καλλιθέα, το Τσερμένι, το Πασακιόσκι, οι Λαδόμυλοι, ο Παπάγου και η Ακρόπολη, απλά δεν υπήρχαν στον χάρτη. Όπως διακρίνεται και δεξιά επάνω στην φωτογραφία, η χρονολογία είναι του 1.935.


8 σχόλια:

  1. Και ξαφνικά ήλθαν όλοι οι χωριάτες και βλάχοι στην Βέροια και το παίζουν πρωτευουσιάνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε το τεμέτερον....
      Οι βλάχοι και οι ντόπιοι υπήρχαν στη Βέροια. Εσείς ήρθατε μετά και σας έδωσαν σπίτια και χωράφια για να ζήσετε αχάριστοι τεμέτερον...

      Διαγραφή
    2. Εσύ τι φάρα είσαι λεβέντη , φασουλουταβά τουρκόσπορε , τι σε πονάει , διάβασε και λίγο την ιστορία , άντε ........

      Διαγραφή
    3. Οι πάλαι ποτέ βεργιώτες, μετοίκησαν στην πλειοψηφία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αστυφιλία.... Τη θέση τους πήραμε εμείς...

      Διαγραφή
  2. Ναι και μετά τα έδωσαν αντιπαροχή τα χωράφια και τα τσαΐρια κι από εκεί που δεν είχαν να φάνε ψωμί κάποιοι έγιναν πλούσιοι και μας το παίζουν αριστοκράτες τα παιδια και τα εγγόνια τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είχε και η δικιά σου οικογένεια κακομοίρη...

      Διαγραφή
  3. Τωρα που η μισή Βέροια ειναι... cafe to go!Ο άνθρωπος γεννιέται χωρίς δόντια, χωρίς μαλλιά και χωρίς αυταπάτες και έτσι πεθαίνει, χωρίς δόντια, χωρίς μαλλιά και χωρίς αυταπάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτω από την Ανοίξεως φαίνονται καθαρά οι μπαξέδες της Βέροιας που έχουμε ακουστά από παππούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ