Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πέθανε η Βεροιώτισσα πρώην πρώτη κυρία της Κύπρου

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η Μιμή Κυπριανού, σύζυγος του αείμνηστου πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Διετέλεσε πρώτη κυρία την περίοδο 1978-1988. Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου θρηνούν τον θάνατο της πρώην Πρώτης Κυρίας Μιμής Κυπριανού, η οποία ταξίδεψε για την «Γειτονιά των Αγγέλων». Η Μιμή Κυπριανού υπήρξε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, κατά τη θητεία του συζύγου της Σπύρου Κυπριανού την περίοδο 3 Σεπτεμβρίου 1977 – 28 Φεβρουαρίου 1988. Προηγουμένως, τα ηνία του κράτους κατείχε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.


Η γνωριμία και ο γάμος με τον Σπύρο

Η Ερασμία, όπως ήταν το βαφτιστικό της όνομα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία. Στο Λονδίνο γνωρίστηκε με τον Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο πλαίσιο φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Ε. Φ. Ε. Κ. Α., όπως η παρουσίαση θεατρικών έργων με σκοπό να μαζεύονται χρήματα για ίδρυση νυκτερινού σχολείου για τα Κυπριόπουλα του Λονδίνου. Ο Σπύρος Κυπριανού και η Μιμή νυμφεύτηκαν στην Αθήνα το 1956 και απέκτησαν δύο γιους, τον Αχιλλέα και τον Μάρκο.


Η Πρώτη των Πρώτων

Στις 12 Μαΐου 1976 ο Σπύρος Κυπριανού ίδρυσε το ΔΗΚΟ που κατέλαβε 21 από τις 35 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976. Ο ίδιος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Στις 3 Αυγούστου του 1977 και με τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ανέλαβε σύμφωνα με το σύνταγμα Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ένα μήνα μετά στις 3 Σεπτεμβρίου 1977 εκλέχθηκε ομόφωνα Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση του υπόλοιπου της προεδρικής θητείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που έληγε στις 27 Φεβρουαρίου του 1978. Στις προεδρικές εκλογές που ακολούθησαν την επομένη της 28ης Φεβρουαρίου 1978 επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο. Στις προεδρικές εκλογές της 13ης Φεβρουαρίου 1983 εξελέγη με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.

Για έντεκα συνεχόμενα χρόνια, ο Σπύρος και η Μιμή Κυπριανού διέμεναν στο Προεδρικό Μέγαρο και η ίδια είχε φροντίσει για την ανακαίνιση των χώρων με το προσωπικό της γούστο. Οι δύο τους, κατέχουν μάλιστα το ρεκόρ των μακροβιότερων ενοίκων του Λόφου, μιας και οι υπόλοιποι Προέδροι της Δημοκρατίας διέμεναν στις κατοικίες τους.

Μια ζωή δίπλα στον σύζυγο της

Σε δημοσίευμα του περιοδικού Must που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 με τίτλο «Οι Πρώτες Κυρίες της Κύπρου από το 1977 μέχρι σήμερα» αναφέρεται ότι η Μιμή Κυπριανού χαρακτηριζόταν για την απλότητα της, αλλά και τον τρόπο που στεκόταν δίπλα από το σύζυγό της. 

Γίνεται αναφορά σε δημόσια δήλωση του Σπύρου Κυπριανού πως θαυμάζει τον τρόπο που η ίδια μεγάλωσε τα παιδιά τους, αφού εκείνος λόγω δουλειάς δεν έμενε πολύ στο σπίτι. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μιμή είχε το δικό της προσωπικό στιλ, το οποίο ακολουθούσαν και πολλές γυναίκες της τότε εποχής. Αγαπούσε τη μόδα και ντυνόταν πολύ κομψά, ενώ τα φορέματά της φρόντιζε να τα ράβουν μόνο Κύπριοι σχεδιαστές. 


Η πρώην Πρώτη Κυρία λάτρευε τη μαγειρική και έμενε αρκετές ώρες στην κουζίνα, κομίζοντας αέρα Βέροιας στις γεύσεις και στα αρώματα. Αδυναμία της ήταν το ανθρακούχο νερό, που πάντα υπήρχε δίπλα της. Η φιλανθρωπική της δράση ήταν πολύ μεγάλη τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της, όσο και αργότερα, αφότου τερματίστηκε η θητεία της.

Σε μια από τις σπάνιες της συνεντεύξεις στο must το 2013, η ίδια τότε είχε δηλώσει πως όταν άφησε πλέον τη θέση της Πρώτης Κυρίας ένιωσε ελευθερία. Είπε, μάλιστα, πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την αγάπη του κόσμου και τον τρόπο με τον οποίο όλοι την αγκάλιασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ