Quantcast

http://picasion.com/

Στο 18,4% η ανεργία στην Κεντρική Μακεδονία - Σε ελεύθερη πτώση χονδρικό και λιανικό εμπόριο

Από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε.
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που δημοσίευσε σε πρόσφατη μελέτη του, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Όπως προκύπτει η Κεντρική Μακεδονία είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 18,4% για το 2020, ενώ και μέσα στη χρονιά που διανύουμε διατηρούνται αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. 

Τα νοικοκυριά απώλεσαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους και εκεί που το 2009 ήταν 12.500 ευρώ, το 2018 έφτασε στα 9.500 ευρώ στην ΠΚΜ, ενώ το μερίδιο του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας διευρύνεται, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης με τίτλο «Εργαζόμενοι και Εργασία στη Κεντρική Μακεδονία: Ανθεκτικότητα, Επισφάλεια και Επαγγέλματα στη μετα-πανδημική εποχή».

Σε απόλυτα νούμερα χάθηκαν 103.000 θέσεις εργασίας (2009-’20). Σε κάθε 100 θέσεις χάθηκαν οι 15, ενώ βαρύ ήταν το πλήγμα της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-’09. Οι χαμένες θέσεις από το 2009 ως το 2013 ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με την περίοδο 2009-’20.

Οι κατασκευές ήταν ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον από την οικονομική κρίση, με απώλειες πανελληνίως άνω του 50%. Μάλιστα στην ΠΚΜ οι απώλειες αυτές ήταν άνω του 60% από το 2009 έως το 2020. Οι κύριοι κλάδοι της περιφέρειας, δηλαδή εμπόριο, πρωτογενής τομέας και βιομηχανία, εμφανίζονται λιγότερο ανθεκτικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους σε επίπεδο απωλειών μεγεθών απασχόλησης. Χονδρικό – λιανικό εμπόριο και επισκευές οχημάτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από το 2009 έως το 2013, την περίοδο της οξείας κρίσης, με απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας.

6 σχόλια:

  1. Μα τι είναι αυτά που λέτε;;; Αφού ο Τζιτζικώστας λέει πως έχουμε την καλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδος. Μας ζηλεύουν για αυτό τα λένε αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΠΑΛΙ 70% ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ημαθία τα πράγματα είναι χειρότερα. Ολόκληρα χωρία έχουν ερημώσει από την μετανάστευση. Ακόμη και οι αλβανοί μετανάστες φεύγουν. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Αλλά υπομονή σε 30 χρόνια θα επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τριάντα χρόνια, θα εχουν γεμίσει λαθρομετανάστες τα χωριά που θα τους εγκαταστήσουν εκει για να ξαναζωντανέψει η υπαιθρος. Θα σου ζητάνε διαβατήριο για να πας στο πατρικό του παππού σου. Κι αν τολμήσεις να πας να δεις τον Προφήτη Ηλία, θα μαζευτούν διακόσιοι, θα καταστρέψουν το αυτοκίνητό σου και αν πας στην Αστυνομία θα σου πούνε οτι δεν επρεπε να προκαλέσεις. Να τους σεβαστείς όταν λιάζονταν. Θα έρθει και η ΜΚΟ να σε μηνύσει διότι προκαλείς διχόνοια και εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των νόμιμων κατοίκων. Στην Αθήνα ο Τσίπρας και κάθε Τσίπρας, θα οργανώσουν διαδηλώσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εσυ θα τα ψάχνεις για να δεις τι απο αυτά έχεις και θα βλέπεις τα τέτοια σου.

      Διαγραφή
  4. Eυχαριστουμε Νέα Δημοκρατία και Τζιτζικωστα.
    Πάντα πρωτιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν το πιστεύω το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ να λέει τέτοια πράγματα, Κυριάκο αυτοί πως σου ξέφυγαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ