Τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.λπ.) να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30 προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00. Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.
Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
Στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.
Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση, εξήγησε ότι το παραπάνω εδάφιο δεν σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της διάθεσης των self test θα αφορά όλες τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τη 1:15 και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.
Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων.
Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).
Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κι ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.
Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ.
Επίσης, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.
Παπαθανάσης: Γάμοι μετά μουσικής, αλλά δίχως χορό
Το ωράριο διευρύνεται από αύριο, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τη 1:30 τη νύχτα και μπορούμε να ακούμε μουσική καθισμένοι, όπως ακούγαμε και στο παρελθόν, όταν καθόμασταν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη μέτρα και πρέπει να τα τηρούμε, σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων, τη μουσική, την αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις και τα self test.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη μίαμιση τη νύχτα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Το κάθε τι έχει νόημα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1.30 έως τις 5.00 λήγει τέλος του μήνα. Αυτή τη στιγμή οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτό το ωράριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.
«Όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική, θα λειτουργούμε με τους κανόνες», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τη μουσική.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όσες βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές με δύο εισόδους.
«Από 1ης Ιουλίου οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, και μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική, αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου στη Βέροια, όταν σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό ανήλικης
-
Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 64 ετών η Φωτεινή Στογιάννου. Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 και ώρα 10:30,
-
Στο πένθος βυθίστηκε ο Πολύμυλος Κοζάνης καθώς “έφυγε” ξαφνικά από την ζωή, σε ηλικία 48 ετών, ο Θωμάς Χαρέλας γνωστός κι από το Τικ Τοκ
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιουνίου στην οδό Σταδίου στη Βέροια.
-
Χώρος ψυχαγωγίας με μπιλιάρδα & ποδοσφαιράκια Κεντρικής 15 Βέροια
-
Ταυτοποιήθηκαν έξι άνδρες, όλοι τους Αλβανοί υπήκοοι Στα ίχνη σπείρας που ρήμαζε σπίτια στην Ημαθία έφτασε η ΕΛΑΣ αφού
-
Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφηκαν στη οδό Μητροπόλεως, όταν σταματημένο όχημα προκάλεσε σοβαρές
-
Την τύχη του στο τηλεπαιχνίδι του STAR ο «Τροχός της Τύχης», με παρουσιαστή τον Πέτρο Πολυχρονίδη, δοκίμασε ο Παρασκευάς
-
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του veriotis.gr (δείτε εδώ ) Σε μια σημαντική εξέλιξη για τον χώρο της δημόσιας υγείας στην Πέλλα, η
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Γιώργος Πασιάδης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 5:30 μ.μ.,





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.