Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φτιάχνουμε το πιο καλοκαιρινό λαδερό: Ιμάμ μπαϊλντί!

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς

Μπορεί να θεωρείται από κάποιους βαρύ φαγητό, λόγω της σάλτσας, του μπόλικου κρεμμυδιού και λαδιού, αλλά δεν παύει να είναι το πιο καλοκαιρινό και νόστιμο λαδερό της παραδοσιακής κουζίνας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον μύθο, το Ιμάμ Μπαϊλντί πήρε το όνομά του από έναν Ιμάμη που τρώγοντάς το... μπαΐλντισε, λιποθύμησε δηλαδή από την νοστιμιά. Συνοδεύεται άψογα με φρέσκο ψωμάκι και απαραίτητα με φέτα! Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει πώς να φτιάξουμε το τέλειο ιμάμ μπαϊλντί, τώρα που οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά

8 μελιτζάνες, τσακώνικες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

4 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1/2 ματσάκι μαϊντανός

Προαιρετικά λίγη φέτα σπασμένη στα χέρια μας

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε σταυροειδώς. Κατά μήκος τις χαράζουμε και ανοίγουμε στη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλες.

Σε ένα σκεύος με νερό και λίγο αλάτι τις βυθίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν 30΄. Κατόπιν σκουπίζουμε καλά, τις βάζουμε σε ταψάκι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45΄.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα σκόρδα, τη ντομάτα, τον πελτέ, και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε, λίγη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, πιέζουμε με ένα κουτάλι κατά μήκος (ώστε να ανοίξουν).

Μοιράζουμε τη γέμιση στις μελιτζάνες και ψήνουμε για 15-20΄.

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με φέτα. Τέλος πουδράρουμε με λίγο μαϊντανό κατά το σέρβις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ