Όταν ακούμε λουκουμάδες, συνήθως το μυαλό μας πάει σε αυτές τις μικρές στρόγγυλες γλυκές τηγανιτές μπαλίτσες, περιχυμένες με μέλι, καρύδια ή σοκολάτα. Τα τελευταία χρόνια όμως οι αλμυροί λουκουμάδες κερδίζουν ολοένα τον ουρανίσκο μας, καθώς οι συνταγές και οι συνδυασμοί είναι τόσοι πολλοί, ενώ μπορούν να σταθούν σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι, ακόμα και σαν λιχουδιά όλη μέρα. Ο σεφ του veriotis.gr μας δείχνει πώς να φτιάξουμε λουκουμάδες από κολοκυθάκια, για να συνοδεύσουμε μια παγωμένη μπύρα, ακόμα και το ουζάκι μας. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
- 400 γρ. κολοκυθάκια
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 225 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- 1 κρεμμύδι (στο multi)
- λίγο δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 γρ. ξηρή μαγιά
- αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χοντρή μεριά του ρεντέ. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνομε να στραγγίσουν για 30'.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) μαζί με τη μαγιά και στη συνέχεια ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα ρίχνουμε αργά - αργά το νερό (για να αποφευχθεί η δημιουργία σβόλων).
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά μας, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.Κατόπιν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αναμειγνύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, μέχρι η ζύμη να ανέβει και να εμφανίσει μικρές φυσαλίδες.
Μόλις είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε το λάδι και με δύο κουταλάκια ρίχνουμε λουκουμάδες στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε λίγους κάθε φορά για να αποφύγουμε να μειωθεί η θερμοκρασία στο σκεύος μας.
Συνεχίζουμε για περίπου 3-4', γυρίζοντας τους και από την άλλη μεριά ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Όταν αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα ντιπ γιαουρτιού (προαιρετικά).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) μαζί με τη μαγιά και στη συνέχεια ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα ρίχνουμε αργά - αργά το νερό (για να αποφευχθεί η δημιουργία σβόλων).
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά μας, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.Κατόπιν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αναμειγνύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, μέχρι η ζύμη να ανέβει και να εμφανίσει μικρές φυσαλίδες.
Μόλις είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε το λάδι και με δύο κουταλάκια ρίχνουμε λουκουμάδες στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε λίγους κάθε φορά για να αποφύγουμε να μειωθεί η θερμοκρασία στο σκεύος μας.
Συνεχίζουμε για περίπου 3-4', γυρίζοντας τους και από την άλλη μεριά ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Όταν αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα ντιπ γιαουρτιού (προαιρετικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.