Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών στη Βέροια

Μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας. Το ραντεβού δόθηκε μπροστά από το δημοτικό γήπεδο της Βέροιας και από εκεί όλοι μαζί, ξεκίνησαν με αγροτικά οχήματα και όχι μόνο, για τη μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πορεία, της οποίας προπορευόταν ένα αγροτικό όχημα με τη γαλανόλευκη, πέρασε με κόρνες και υπό καταρρακτώδη βροχή από τις οδούς Βενιζέλου και Μητροπόλεως, χωρίς να σταματήσει πουθενά.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος Χρήστος Βοργιάδης και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, με την στήριξη και συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας και του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Βέροιας, στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και στον Δήμαρχο Βέροιας, ενώ στους βουλευτές του νομού που απουσίαζαν από την Βέροια, στάλθηκε ψήφισμα ηλεκτρονικά.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

















Αναλυτικά η ανακοίνωση με τα αιτήματα:

Έχοντας παρέλθει το διάστημα των 8 μηνών από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η φετινή ροδακινοπαραγωγή, από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και για 4η συνεχόμενη χρονιά, με τον ΕΛΓΑ εντελώς αδίκως, να αρνείται να αποζημιώσει όπως πράττει σε άλλες καλλιέργειες, με τις τιμές ροδάκινων και νεκταρινιών λόγω του Ρωσικού εμπάργκο εδώ και μια 7ετία να έχουν κατακόρυφη πτώση και να πωλούνται 60% χαμηλότερα, όπως και οι τιμές συμπύρηνου ροδάκινου να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (Αμερικάνικοι δασμοί), κάτω του κόστους παραγωγής, αλλά και την πανδημία να πλήττει ακόμη περισσότερο την ήδη χτυπημένη ροδακινοπαραγωγή, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας αλλά γενικότερα και της υπαίθρου, ελλοχεύει.

Καλείστε λοιπόν να δώσετε άμεσες λύσεις, ικανοποιώντας τα παρακάτω αιτήματα που σας παραθέτουμε και να μην εφαρμόζεται την ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑ περιθωριοποιώντας του Μακεδόνες αγρότες, τους ροδακινοπαραγωγούς:

Τα αιτήματα μας:

1ο: Να δοθούν άμεσα και ΔΙΚΑΙΑ αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις και αυξομειώσεις θερμοκρασιών. Τα ποσά ανά στρέμμα, να είναι ανάλογα αυτών που θα δίνονταν από τον ΕΛΓΑ και με τις ζημιές να κυμαίνονται από 50-80% προκύπτουν 300-500 ευρώ/στρέμμα ανάλογα την ποικιλία.

2ο: Ενισχύσεις για τις χαμηλές τιμές που εδώ και 7 έτη έχει προκαλέσει το Ρωσικό εμπάργκο και το κλείσιμο της Ρωσικής αγοράς.

3ο: Να στηριχτεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών λόγω της μείωσης που υπέστη από την πανδημία του κορωνοϊού. Η μείωση τουρισμού παγκοσμίως επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, το κλείσιμο της εστίασης και του λιανεμπορίου, η δυσκολία των εξαγωγών καθώς και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω έλλειψης εργατών γης με την αύξηση του ημερομίσθιου, ειδικά πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για δενδροκαλλιέργεια όπου απαιτούνται για μεγάλο διάστημα (150 μέρες) πολλά εργατικά χέρια.

4ο: Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε, να μην βρεθούμε για ακόμη μια χρονιά μετέωροι και να αναζητούμε αποζημιώσεις μέσω Deminimis.

5ο: Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

14 σχόλια:

  1. Δηλαδή δώστε μας λεφτά από το κρατικό κορβανα.
    Καλά σας κάνουν και σας ξεσκιζουν οικονομικά οι κυβερνήσεις γιατί εκτός από αγράμματοι είστε και οσφυοκαμπτες

    ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΘΕΌ.

    ΑΝ ΣΥΝΕΧΊΣΕΤΕ ΝΑ ΖΗΤΆΤΕ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΎΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΊ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑΤΊ ΘΑ ΧΡΩΣΤΆΤΕ ΣΤΗ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΑ ΔΙΠΛΆΣΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΠΟΥ ΒΆΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΉ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγράμματος είσαι και φαίνεσαι...

      Διαγραφή
    2. Τη χώρα εδώ που έχι φτάσει δεν την έφεραν οι αγράματοι αλλά οι απόφοιτοι των καλύτερων Πανεπιστημίων του εξωτερικού βλακάκο ε βλακάκο! !!! Θα μας πεις και αγράμματους.

      Διαγραφή
  2. Αστείοι και συνάμα τραγικοί.
    Έτσι και αλλιώς είναι η εποχή τους που κάθε χρόνο την ίδια περίοδο θυμούνται να βγουν στους δρόμους και να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για αυτό και ο κόσμος πλέον έχει απομακρυνθεί από δίπλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάνε και οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρέξει χιονίσει πέφτει ο μισθός και μάλιστα χωρίς να δουλεύουν! !!!! Ντροπή σας στο νομό μας μόνο υπάρχουν τόσα εργοστάσια που δουλεύει κόσμος και κοσμάκης στις πλάτες των αγροτών. Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες τρώνε ψωμί από τους αγρότες. Σας πείραξε η διαδήλωση των αγροτών επαναστάτες του καναπέ; Τα εκατομύρια που πήγαν στις τσέπες των αρχιλαμόγιων για άλλη μια φορά δεν σαν πείραξαν. Είστε απλά λίγοι και άξιοι της μοίρας σας.

      Διαγραφή
  3. Θα έπρεπε να τους γράψετε κανονικότατα και να ανοίξετε την αγορά της Ρωσίας και όχι μόνο!Σκεφτήτε επιτέλους το δούλεμα που σας κάνει η ΕΕ,που προωθεί τα προϊόντα της και εσάς σας υποχρεώνει να τα πετάτε και να τρώτε "ΕΥΡΩΠΑΙΚΆ" προϊόντα. Έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και τρώμε κατώτερης ποιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι τα ίδια. Φταιει ο αγρότης ,φταίει ο επαγγελματίας , φταίει ο δημ. Υπάλληλος,φταίει ....Δεν θα μας βάζουν κάθε φορά ανεύθυνο υπεύθυνες κυβερνήσεις να σκωτονομαστε μεταξύ μας.Αυτοι που διέλυσαν την οικονομία σε όλα τα επίπεδα τα βλέπουν και γελάνε μαζί μας. Όταν έρχεται η ώρα της κάλπης ,πρέπει να τα φέρνουμε στο μυαλό μας. Όχι ,ποιος μας χάιδεψε την πλάτη ( αλλα μας έπιασε τον κ....),αλλά ποια πολιτική θα μας πάει συνολικά ένα βήμα μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΔ θέλατε καμία λύπηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ με Σύριζα τα λεφτοδεντρα γεμάτα. Μας έφερε και τον εφκα, για το εμπάργκο ούτε κουβέντα πετρέλαιο στο Θεό και το μυαλό τους μόνο πως θα μοιράσουν επιδοματα και κάρτες αλληλεγγύης

      Διαγραφή
    2. Ενώ τώρα που μέχρι επίδομα για ψώνια στο περίπτερο υπάρχει είναι καλύτερα Ε.? Αφού θέλεις ΝΔ άσε την κλάψα κ τραβα χωράφι

      Διαγραφή
  6. Χωρίς τον μόνιμο πρόεδρο δεν θα κάνετε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τεμπέληδες αγρότες, σε όλο τον κόσμο η αγροτιά είναι πλούτος εδώ πεινάνε οι ψηφοφόροι των καφενείων. Αν θέλουν λεφτά να δουλέψουν οι οπαδοί του βελοπουλου και του σωρρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μόνο ότι δεν έκλεισαν την πόλη . είναι σημάδι καλό. Μπράβο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ