Quantcast

http://picasion.com/

Η Βέροια θα γιορτάσει τον Πολιούχο της τον Νέο Άγιο Αντώνιο;

Γράφει ο Παύλος Σαββίδης Θεολόγος ιεροκήρυξ
Τούτες τις δίσεχτες ημέρες που βιώνουμε όλοι μας με την τρομοκρατία του covid 19, κυρίως στο στόχαστρο μπήκε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σαν επικίνδυνος φορέας του ιού από τους πιστούς της! Όμως η ρητή διαβεβαίωση των εκκλησιαστικών υπευθύνων ότι η Εκκλησία μας πάντοτε τηρούσε και τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα από αγάπη στον συνάνθρωπο, όχι μόνο δεν συγκίνησε τους κατ’ εξοχήν υπευθύνους ή λεγομένους «ειδικούς», αλλά εξακολουθούν να εφαρμόζουν «σοβιετικά» μέτρα περιορίζοντας τους εκκλησιαζομένους στους τέσσερις!

Τώρα στα δικά μας

Γεωγραφικά στην καρδιά της πόλεώς μας και θεολογικά μέσα στις καρδιές των ορθοδόξων χριστιανών βρίσκεται ο Ναός του Πολιούχου μας Νέου Αγίου Αντωνίου. Και όλοι εμείς το Σάββατο και την Κυριακή θα συντονίσουμε τα βήματά μας για να αποθέσουμε τον ευλαβικό ασπασμό στα χαριτόβρυτα άγια Λείψανα. Είναι ο Πολιούχος μας, είναι για μας τους Βεροιώτες ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, είναι ο φύλακας και προστάτης μας και θαυματουργός με μια λέξη ο καταδικός μας. Και η κάθε ετήσια γιορτή του σημαίνει πνευματικό συναγερμό, ανανεώνουμε την αγάπη μας στη θαυματουργική του Εικόνα.

Το πικρό και αβέβαιο ερώτημα που αιωρείται στις σκέψεις όλων μας είναι: Η αποστολική πόλη της Βέροιας θα γιορτάσει φέτος τον Πολιούχο προστάτη άγιό της; Δυστυχώς η οδυνηρή εμπειρία από την Πάτρα και την Κέρκυρα όπου τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα δεν άφησαν τους πιστούς να πλησιάσουν, ίσως δεν μας δίνει και πολλές ελπίδες. Σαν μέλος του Σώματος του Χριστού της τοπικής μας εκκλησίας αλλά και σαν απλός πολίτης της Βέροιας καταθέτω δύο απλές σκέψεις προς τους υπευθύνους. Νομίζω πως ο Ναός πρέπει να είναι ελεύθερος για τον εκκλησιασμό 100 πιστών (ας προηγηθούν οι εορτάζοντες). Όσο για το φόβο διασποράς του ιού να υπενθυμίσω ότι αυτός αυτόματα αχρηστεύεται μέσα αλλά και στον περίβολο του Ναού διότι υπάρχει η ιαματική σκέπη και προστασία του Αγίου που πηγάζει από την παντοδυναμία του Υιού του Θεού! Όσον αφορά την βλάσφημη σκέψη της μεταδόσεως του ιού δια μέσου της θείας Κοινωνίας ας μελετήσουν την υπέροχη θεολογική και πατερική πραγματεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος περί Θείας Κοινωνίας για να πάρουν τις πλέον υπεύθυνες απαντήσεις…

Όσον αφορά έναν πιθανό αστυνομικό αποκλεισμό σ’ όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς να υπενθυμίσουμε σ’ όλα τα στελέχη της αστυνομίας πως εμείς οι πιστοί δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε επικίνδυνοι κακοποιοί. Ζητάμε απλά την ελεύθερη είσοδό μας στον ναό με τάξη και τα ενδεικνυόμενα μέτρα ν’ ανάψουμε το κερί και να αποθέσουμε τον ευλαβικό ασπασμό μας. Δεν ξεχνάμε την υπέροχη διαγωγή των αστυνομικών μας, των δικών μας παιδιών, την ημέρα των Θεοφανείων έξω από τις εκκλησίες με την διακριτική παρουσία αλλά και την ασφάλεια των πιστών! Να συμπληρώσω πως επιθυμία όλων μας να γίνει έστω και περιμετρικά του Ναού η Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Τέλος σε κάθε απευκταία περίπτωση που η πολιτεία «με εντολή άνωθεν» δείξει το σκληρό της πρόσωπο τότε όπως λέει και ο θεοφώτιστος άγιος Παΐσιος θα δουλέψουν επώδυνα και οι πνευματικοί νόμοι. Είθε η Χάρις του αγίου Πολιούχου μας να ευλογεί όλους. Αμήν

Με τιμή
Παύλος Σαββίδης 
Θεολόγος ιεροκήρυξ

27 σχόλια:

  1. Δάσκαλε σεβαστή η άποψη σου, επειδή η φετινή χρονιά όμως ήταν μοναδική στην σύγχρονη ιστορία με αποτελέσματα που όταν σταματήσουμε να τα μετράμε αριθμητικα σε ζωές θα τα μετράμε σε τραγωδίες σε άτομα και οικογένειες κάτι αλλάζει.

    Δεν έχουν όλοι την τύχη και τη χαρά στο τέλος του μηνα να μπαίνει στη τράπεζα ο άρτος ο επιούσιος.
    Τα σπίτια που, δεν έχουν ρευμα(η δε θα έχουν), για τηλεφωνο δεν γίνεται λόγος, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσωπο να προσεγγίσουν γιατρό ή φαρμακείο επειδή χρωστάνε, να καλέσουν ηλεκτρολόγο η υδραυλικό να επιδιορθωσουν βλάβες απλές,να ζεστάνουν σαλόνι υπνοδωμάτια, να ψωνίσουν στο μάρκετ για ολόκληρο τον μηνα τα απαραίτητα, να καλύψουν υποτυπωδως τις ανάγκες των παιδιών και τις δικές τους, τα δανεικά, η να αποκαταστησουν την εργασιακή τους ανασφάλεια, ορίζει, και η εκκλησία μαζί με τους πιστούς να προσαρμοστεί και να πρωταγωνιστήσει όχι εντός των ναών αλλά έξω, σήμερα πιο πολύ από ποτέ.
    Ο Χριστός, έξω έχει ανάγκη να γινει ο λόγος του πράξη, όχι μέσα σε τέσσερις τοίχους.

    Εκεί οι πολιούχοι όλων των πολεων της Ελλάδος θα δικαιωθούν.
    Στο δρόμο.
    Της ζωής.

    Ένας (πολύ) παλιός σου μαθητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O AGIOS ANTONIOS O BERIEOS EINE PLH THAUMATOURGOS ,PERA APO TA XILIADES THAUTA POU EXH KANH ,DEN THA EPITREPSH NA KOLHSH , KANENAS KORONAHO,,NASTE SYGOURH,,,APO TA THEOFANIA POU ANIKSAN OI EKLISIES TA KROUZMATA EXOUNE MIOTHI ,DEN TO BLEPETAI ,H DEN THELETE NA TO PARADEXTHTAI,,,,KALH XRONIA BOHTHIA MAS O AGIOS ANTONIOS O BERIEOS,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τά είπες.αυτή είναι η αλήθεια

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή πού τα είπε καλά; Σε ποιο ακριβώς σημείο; Στα Ελληνικά που γράφει ή στο " Αγιος Αντώνιος ο Βεριέος"; Πές μου άνθρωπέ μου. Σε ποιο σημείο; Μένω και στον πέμπτο και με φοβάμαι. Θα πηδηχτώ απο το μπαλκόνι σου λέω.

      Διαγραφή
    3. Που να σφίξουν και τα κρύα. Αλήθεια κ. Παύλε, πιστεύετε οτι αχριστευεται ο ιός αυτός;Τόσο δύσκολο ειναι να μην υπερβάλετε; Κάνετε μεγάλο κακό στην εκκλησία. Δηλαδή θα προτείνατε στον Αρχιεπίσκοπο να ερθει στον περίβολο εδώ και να μην πάει για ιατρική φροντίδα; Ποιός ξέρει τι άλλα λέτε. Και δεν σας διακόπτει κανείς; Να σας πει "Τι λες ευλογημένε; Πάς καλά; Τελευταία , γιατρός πότε σε είδε; Ούτε στον περίβολο δεν πάς μήπως και γίνει το θαύμα";

      Διαγραφή
  3. Καλά τα είπατε κύριε Παύλο συνεχίστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι εχουν δημόσιο λόγο, εχουν κει ευθύνες. Κάποιες φορές, πολύ μεγάλες. Χωρίς να ειμαι θρησκευόμενος, σέβομαι σε απόλυτο βαθμό, τα θέλω και τις ψυχικές ανάγκες του οποιουδήποτε. Ασχετα με το πως δημιουργήθηκαν αυτές. Ενας απο τον καθένα ειμαι κι εγω. Και ρωτάω. Στον περίβολο και μέσα στο ναό, αχρηστεύεται μόνο η γρίπη που μας ταλαιπωρεί; Ο καρκίνος αχρηστεύεται; Αν όχι, γιατί όχι; Η παιδική λευχαιμία; Η οξεία καρδιοπάθεια; Ο αστιγματισμός αχρηστεύεται; Η παχυσαρκία; Η ποδάγρα; Αλήθεια η εντονη τριχόπτωση σταματάει; Ο μη σταθερός κύκλος έμμηνων, ερχεται στα ίσα του; Η πείνα, η δίψα; Η ανέχεια; Η κακία και μοχθηρία; Η φιλαργυρία; Εκτός απο σεβασμό που απαιτεί η περίσταση, απαιτει και σοβαρότητα. Απλή λογική. Το ξαναγράφω. ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ. Διαφορετικά, κάποιοι γελάνε μαζί μας και κάποιοι κλαίνε εξ αιτίας μας. Κάτω απο αυτες τις "λογικές" , δεν ξέρω γιατί ο Ιατρικός σύλλογος, δεν προσφεύγει για αθέμητο ανταγωνισμό. Τουλάχιστον. Ετσι πως πάει, θα κλείσουν τα ιατρεία. Η πίστη, δεν εχει σχέση με το νούμερο παπούτσια του Σταύρου, ουτε με την φίρμα του αεροπλάνου που ταξιδεύει ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν εχει να κάνει με το καρμπιλατέρ του SKODA, ουτε με την πιτσιλίθρα στο τζάμι. Μπροστινό και πισινό. Αντε τώρα.Αντε γιατιιιι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε "αχρηστεύεται", οχι θεραπεύεται. Μην διαβάζετε ό,τι θέλετε. Την ώρα της θείας λειτουργίας, για όσους πάνε με πίστη, για να την παρακολουθήσουν.Μπορεί και να μην είναι έτσι. Μπορεί όμως και να είναι .Γνωρίζω ανθρώπους που πήγαν με κορονοϊό (χωρίς ακόμα να το ξέρουν) εκκλησία, πριν τις κλείσουν,κοινώνησαν, βρέθηκαν δίπλα σε άλλους, κόλλησαν όλους αυτούς με τους οποίους βγήκαν την ίδια μέρα για καφέ, αλλά δεν κόλλησαν κανέναν από αυτούς που βρέθηκαν δίπλα τους μέσα στον ναό. Αν εσύ είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν ισχύει αυτό, μπορείς να παραθέσεις συγκεκριμένα στοιχεία, πού, πότε, ποιος.Όχι με ειρωνείες και άνοστα αστεία. Ακομα και ιερείς που κολλησαν, δεν σημαίνει ότι κόλλησαν μέσα στον ναό,όπως διατυμπανίζουν περιχαρείς οι δημοσιογράφοι, αφού ως άνθρωποι κι αυτοί έχουν και άλλες δραστηριότητες, οικογένεια, φίλους κλπ. ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ .
      Ό,τι θέλετε καταλαβαίνετε. Σαν τον δημοσιογράφο, που η Γιαμαρέλλου του έλεγε ότι ο ιός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία και εκείνος της έλεγε ειρωνικά τότε όσοι έχουν κορονοϊό να πάνε να κοινωνήσουν για να θεραπευτούν. Άλλα λέει η γιαγιά μου και άλλα ακούν τα αυτιά μου!

      Διαγραφή
    2. Εάν αυτη ειναι η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ σου, εχει καλώς. Παραθέτουμε απόψει εδω, ίσως και με επιχειρήματα και οι αναγνώστες κρίνουν. Να εισαι υγειής τον νεο χρόνο.

      Διαγραφή
    3. Επίσης, η πίστη που αναφέρεις, οχι μόνον η θρησκευτική αλλά, γενικά, ειναι κορυφαία παράμετρος στη ζωή όλων. Σημαίνει θέλω. Και ενα υγειές "θέλω", μας πάει μπροστά. Το ίδιο πιστεύουν, θρησκευτικά τωρα και οι ινδουιστές οι μουσουλμάνοι κλπ. Και στους δικούς τους Ναούς αχρηστεύεται ή μόνον στους δικούς μας;

      Διαγραφή
  5. Η χριστιανική θρησκεία ειναι σαφώς καταστροφική. Αν δεν επιβάλλονταν δια πυρός και σιδήρου κατά την ύστερη αρχαιότητα ο Ελληνισμός σήμερα θα ήταν υπερδύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μς τέτοιον βλακα δαν εσένα ναι θα ηταν υπερδύναμη. Μήπως έχεις μελετήσει την κλασσική περίοδο ή το Βυζάντιο ;
      Ο,τι ακους και παπαγαλίζεις από εδω κι απο εκεί. Ήμαρτον με τον καθε στόκο.

      Διαγραφή
    2. 5:46 άποψη χωρίς κανενα βαθος.
      1500 χρονια βυζαντιου δεν ηταν ελληνισμός?
      παντως αυτη η θρησκεια ειναι η μονη που γραφει στην συγγενεστερη γραφη των αρχαιων.

      Διαγραφή
  6. Λυπάμαι πολύ για τα σχόλια ανθρώπων τελικά άσχετων με την πίστη μας.Κυριε Παύλο ευχαριστούμε πολύ που μας εκφράσατε!Αν κ φέτος δυστυχώς "εκ των άνωθεν"αποφασίστηκε ότι ο Θεός περισσεύει στη ζωή μας και η λατρεία του πρέπει να περιορίζεται στην κατοικία μας σαν αιρετικοί .Ο Άγιος Αντώνιος να μας προστατεύει κ να μας φωτίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή αν λατρεύεις το Θεό στο σπίτι σου και στην ψυχή σου είσαι αιρετικος;Το ακούσαμε κι αυτό.

      Διαγραφή
    2. Ναί, ἀνώνυμε 12 Ιανουαρίου 2021 - 9:08 μ.μ., ὅποιος νομίζει ὅτι δὲν χρειάζεται ἡ Θεία Εὐχαριστία καί ἀρκεῖ μόνον ἡ λατρεία κατ' οἶκον εἶναι βαθειά πεπλανημένος αἱρετικός, παίγνιο τοῦ διαβόλου._

      Διαγραφή
    3. χατζηνικολαου πανεπιστήμων σερ προφεσορ δρ λοιμωξιολογος επιδημιολόγος μετεκπεδευθεις στην θεολογία. κι αν ειμαι αναπηρος ανημπορος δεν σωζομαι? ακομα και ενας κληρικος δεν προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις ποσο μαλλον ενας λαικος που πραγματεύεται την σωτήρια κατα το δοκουν. συμμαζέψου γιατι μαλλον για φαρισαιος μου μοιαζεις που θα τον σταυρωνε.

      Διαγραφή
  7. Καράβια χάνονται,βαρκούλες αρμενιζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το άλλο ειναι καλό. Βρακί δεν εχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο... τέτοιος μας. Οπως και το άλλο. Φαΐ ψωμί δεν ειχαμε, η ...βούρτσα ως το γόνατο.

      Διαγραφή
    2. Καλά να πάθουν και τα ακούνε. Λοιπόν εγω θα δοκιμάσω. Μου ζήτησαν για ορθοδοντικό για την μικρή, ενα μάτσο λεφτά. Θα πάω στο προαύλιο. Μπορεί να σιάξουν. Εστω θα μπω και εντός. Εκει δεν μπορει! Θα σιάξουν οπωσδήποτε.

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ κ. Σαββίδη. Περιμένω τις απαντήσεις σας στα ερωτήματά μου οπωσδήποτε. Ίσως να κερδίσετε εναν ακόμη με τον λόγο σας; Και με την ευκαιρία. Μου εκανε κάποια εντύπωση απο τη μία το "δίσεχτες" και απο την άλλη το "ιεροκήρυξ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω ειμαι φαφούτηθ θτο ενα μπροθτά δεκθιά (όπωθ κοιτάμε ). Θτον περίβολο, θα θκάθει το δόντι; Ο Θάκης ειμαι απο τη θφηκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχω πολλά εντερικά προβλήματα . Δεν πάω σε κοινωνικές εκδηλώσεις γιατί πέρδομαι στα καλά του καθουμένου. Μεγάλος σαματάς σας λέω. Εάν κάνω ενα πέρασμα απο το προαύλιο, υπάρχει περίπτωση να στουμπώσω επιτέλους; Μήπως πρέπει να περιμένω; Πόση ώρα; Πρέπει να ειμαι με τα καλά μου; Γόβες, γούνα κλπ ή και με κάζουαλ πιάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορισμενοι σχολιαστές είστε πραγματικα για τον Αγιαντώνη, που λέγαν και οι παλιοι Βεριώτες...

      Διαγραφή
  11. Όλοι εσείς με τα τόσα προβλήματα σκεφτήκατε ποτέ να τα πείτε με πίστη στο Θεό; Να κάνετε ένα βήμα προς Αυτόν; Δοκιμάστε το. Το λέω εμπειρικά. Γιατί ήμουν ένας που έλεγε ακριβώς τα ίδια πριν λίγο καιρό. Αν δεν λυθούν σίγουρα θα ελαφρύνουν. Αλλά χρειάζεται το βήμα,εξομολόγηση με μετάνοια. Ευχαριστώ πολύ κ. Σαββίδη και εύχομαι ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης μας και οι αρχές να ακούσουν τις εκκλήσεις μας και να γιορτάσουμε τον Άγιο μας όπως πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ ΟΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ ΠΑΝΔΗΜΊΑ. ΠΑΝΤΕ ΚΑΝΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΟ ΕΜΒΌΛΙΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΈΣ ΑΠΕΙΛΈΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΓΟΡΆ.
    ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.
    ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ ΚΟΛΛΑΕΙ Ο ΨΕΥΤΟ ΙΟΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΊ ΣΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΉΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ