Quantcast

http://picasion.com/

Υπογράφηκε τροποποιητική για εμπορία και διακίνηση ακτινιδίων - Τι αναφέρει για ελέγχους

Επικροτούν την απόφαση οι παραγωγικοί φορείς της Ημαθίας
Την τροποποίηση της απόφασης που αφορά «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων (Β΄ 4728)» υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή. Με την συγκεκριμένη απόφαση η παρ. 1 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 9475/136897/10.10.2018 απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

α) στις εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων - συσκευαστήριων ή
β) κατά το στάδιο της εξαγωγής τους σε τρίτες χώρες ή της αποστολής τους στην Ε.Ε. ή
γ) κατά το στάδιο της εμπορίας τους στην εγχώρια αγορά ποσότητες ακτινιδίων με βαθμό ωρίμανσης μικρότερο από 6,2ο Brix, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου εξετάζουν εάν για τις ως άνω ποσότητες τηρείται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. 

Για τον σκοπό αυτό οι εν λόγω ποσότητες δεσμεύονται άμεσα και πραγματοποιείται δειγματοληψία για ανάλυση ξηράς ουσίας.

Τα δείγματα αναλύονται στα εργαστήρια των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ ΚΑΙ ΦΕ) και οι ποσότητες ακτινιδίων παραμένουν δεσμευμένες μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Εάν από τα εργαστηριακά αποτελέσματα του παρόντος άρθρου προκύπτει ότι δεν πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης των δεσμευμένων ποσοτήτων ακτινιδίων, εντός της ελληνικής επικράτειας και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις.

Αντίθετα, εφόσον από τα ανωτέρω εργαστηριακά αποτελέσματα προκύπτει ότι πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, οι δεσμευμένες ποσότητες ακτινιδίων, στις εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων - συσκευαστήριων και κατά το στάδιο της εξαγωγής τους σε τρίτες χώρες ή της αποστολής τους στην ΕΕ, αποδεσμεύονται και επιτρέπεται η διακίνηση τους.

Ειδικά στην περίπτωση ελέγχου κατά το στάδιο της εμπορίας των ακτινιδίων στην εγχώρια αγορά, εάν από τα εργαστηριακά αποτελέσματα προκύπτει ότι πληρούται η απαίτηση για μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%, οι δεσμευμένες ποσότητες ακτινιδίων παραμένουν δεσμευμένες και απαιτείται η διορθωτική ενέργεια της «φυσιολογικής ωρίμανσης σε αποθηκευτικούς χώρους συντήρησης», για την οποία τάσσεται εύλογος χρόνος συμμόρφωσης, προκειμένου να επιτευχθεί βαθμός ωρίμανσης τουλάχιστον 9,5 ο Brix (οπότε και θα έχει την σωστή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρα διατάσσεται η καταστροφή ή η αλλαγή χρήσης των δεσμευμένων ποσοτήτων ακτινιδίων, εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό την εποπτεία των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ

Ανακοίνωση από Κοινοπραξία Συνεταιρισμών ΟΠ Ημαθίας 
«Οι Συλλογικοί Αγροτικοί Φορείς του Ακτινιδίου, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες  προς την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Φωτεινή Αραμπατζή, για την άμεση ανταπόκρισή της, στο αίτημα του κλάδου για την Τροποποίηση του άρθρου 7 της υπ΄ αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 Υπουργικής Απόφασης «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και Διακίνησης των Ακτινιδίων».
Με την εν λόγω τροποποίηση, λύθηκε το πρόβλημα των εξαγώγιμων φορτίων ποικιλίας Τσεχελίδη, λόγω λανθασμένης διατύπωσης προηγούμενων διατάξεων της εν λόγω  Υπουργικής Απόφασης και προσαρμόστηκε η ελεγκτική διαδικασία προς τις απαιτήσεις ωρίμανσης που θέτει η Ενωσιακή Νομοθεσία, έτσι ώστε να ελέγχονται οι προϋποθέσεις ωρίμανσης των ακτινίδιων, όχι μόνο με βάση τους βαθμούς BRIX (6,2) αλλά και με βάση το ποσοστό της ξηράς ουσίας (15%).
Με την παρέμβασή της, η κ. Αραμπατζή απέτρεψε την δέσμευση εξαγώγιμων φορτίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ενίσχυσε την προσπάθεια των Αγροτικών Εξαγωγικών φορέων, εξορθολογίζοντας το θεσμικό πλαίσιο του ελεγκτικού μηχανισμού, που παραμένει αυστηρό, αποτρέποντας όμως τις κυρώσεις δέσμευσης των εμπορευμάτων, που προέκυπταν από τις προϋπάρχουσες αντιφάσεις της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης. 
Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία στην καλλιέργεια του ακτινιδίου να αυξήσει τις εξαγωγές, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στηρίζοντας την τοπική  οικονομία. 
Η Κοινοπραξία χαιρετίζει την άμεση ανταπόκριση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή και ευελπιστεί σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίου και στη δημιουργία νέων εξαγωγικών ευκαιριών».

Ανακοίνωση Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas
«Ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν ακτινίδια που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ  Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας εκστρατείας στην οποία τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. 
Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες απαιτήσεις για ωριμότητα, βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία. 
Ήδη σχετικό φαινόμενο μη επανάληψης παραγγελίας αναφέρθηκε από έμπορο που εξήγαγε πρώιμες ποικιλίες. 
Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων - εξαγομένων προϊόντων μας βάσει της πλήρους εφαρμογής της Υ.Α.9475/136897/ 10.10.18 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων» ως τροποποιήθηκε, και των σχετικών άρθρων της 5,6,7 «περί κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωση» προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ