Quantcast

http://picasion.com/

Να παραταθεί για έναν χρόνο το Κτηματολόγιο ζητάει ο Τσαβδαρίδης

Την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για ένα έτος και μέχρι τις 30-12-2021, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι Δικηγόροι όσο και μηχανικοί αυτών να υπερβούν όλες τις ανακύψασες δυσκολίες λόγω της υγειονομικής κρίσης ζητά ο Αν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει ότι επί του παρόντος χιλιάδες ιδιοκτήτες Ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ορατό κίνδυνο να χάσουν οριστικά κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα που δεν έχουν δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τυχόν διορθώσεις επί των αρχικών εγγραφών.

Όπως επισημαίνει, είναι εξαιρετικά σημαντικό η διαδικασία να περατωθεί χωρίς οι πολίτες να νιώθουν ότι στερούνται το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα ενώ δεν έχουν οι ίδιοι καμία ευθύνη καθώς όχι μόνο έχουν διογκωθεί τα οικονομικά κόστη για τις διορθώσεις αλλά έχει γίνει και πολύ πιο δυσχερής η διεκπεραίωση όλων των διαδικαστικών ζητημάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέω COVID – 19.

Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δοθεί η συγκεκριμένη παράταση αφενός γιατί οι μαζικές προσφυγές ιδιοκτητών Ακινήτων στα Δικαστήρια πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση στο έργο της Δικαιοσύνης αφετέρου διότι πρόκειται να πλήξουν τη σχέση εμπιστοσύνης χιλιάδων πολιτών με την ίδια την Πολιτεία με την οποία και θα βρίσκονται σε μία χρονοβόρα δικαστική διένεξη.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Παράταση ενός έτους για τη διόρθωση των εγγραφών στον Κτηματολόγιο

Κύριε Υπουργέ, Αντιμέτωποι με τον ορατό κίνδυνο να χάσουν οριστικά κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα που δεν έχουν δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες Ακινήτων σε 300 σχεδόν περιοχές της χώρας καθώς σε λιγότερες από 80 ημερολογιακές ημέρες λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τυχόν διορθώσεις επί των αρχικών εγγραφών.

Στην πράξη όμως έχουν λιγότερο από 60 εργάσιμες ημέρες για να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών προκειμένου η περιουσία τους να μην περιέλθει στο Δημόσιο.

Κατόπιν της καταληκτικής αυτής ημερομηνίας, η οποιαδήποτε τυχόν διεκδίκηση από τους ιδιοκτήτες θα αφορά την προσφυγή δια της δικαστικής οδού μόνο για χρηματική αποζημίωση, όπως δηλαδή συνέβη ήδη στις περιπτώσεις πάνω από 13.000 ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη από 35 περιοχές της χώρας για τις οποίες η σχετική προθεσμία είχε λήξει είτε το 2017 είτε και 2018 και οι οποίες περιπτώσεις είχαν εξαιρεθεί από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που δόθηκε πέρυσι από το Υπουργείο και έχουν ήδη περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Δυστυχώς όμως, η υγειονομική κρίση που προέκυψε από τη νόσο COVID – 19 έχει ορθώσει επί του παρόντος ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία καθώς αφενός η οικονομική στενότητα που προκλήθηκε αφετέρου οι αυστηροί – και απόλυτα δικαιολογημένοι – περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την ανταπόκριση των πολιτών αλλά και των εντεταλμένων από την Πολιτεία λειτουργών στις διογκωμένες απαιτήσεις για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι διορθώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο απαιτούν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό δεδομένου ότι η ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων είναι πλέον απαραίτητη

Επιβάλλεται η συμβολή δικηγόρου, μηχανικού και δικαστικού επιμελητή που διογκώνει έτι περαιτέρω το κόστος

Οι νέοι όροι έρευνας σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία έχει διαφοροποιηθεί και η προσέλευση σε αυτά για έρευνα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνο για 40 λεπτά.

Πλέον τα Κτηματολογικά γραφεία ασφυκτιούν τόσο λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία όσο και λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές περιοχές η προθεσμία λήξης για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών σε μια περιοχή αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης των ενστάσεων για την ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων της Κτηματογράφησης σε άλλη περιοχή αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου.

Η προσπάθεια που γίνεται από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ να διασφαλίσουν την δημόσια περιουσία τους είναι ιδιαιτέρως δυσχερής διότι οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μειωμένο προσωπικό λόγω των ειδικών αδειών, ευπαθών ομάδων κλπ.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η διαδικασία να περατωθεί χωρίς οι πολίτες να νιώθουν ότι στερούνται το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα ενώ δεν έχουν οι ίδιοι καμία ευθύνη

Η εξώθηση σε μαζικές προσφυγές ιδιοκτητών Ακινήτων στα Δικαστήρια πρόκειται αφενός να προκαλέσει μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση στο έργο της Δικαιοσύνης αφετέρου να πλήξει τη σχέση εμπιστοσύνης χιλιάδων πολιτών με την Πολιτεία με την οποία και θα βρίσκονται σε μία χρονοβόρα δικαστική διένεξη

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να εγκρίνετε την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών τουλάχιστον για μέχρι την 30-12-2021, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι Δικηγόροι όσο και Μηχανικοί αυτών να διευθετήσουν όλα τα απαραίτητα νομοτεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα;

4 σχόλια:

  1. Κε ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΟΤΑΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε .ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ ΟΙΚΟΥΜΕΚΙΚΕΣ, ΣΥΡΙΖΑ,)ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΦΤΑΙΕΙ.Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΡΙΔΕΣ ΑΔΙΚΩΣ,ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙ`ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ,ΟΤΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2020 ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2020 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠ/ΡΓΟΥ Κου ΘΩΜΑ Γερ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2021.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι στιγμές που σκέφτομαι οτι πρέπει να ευγνωμονούμε που είμαστε στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. Μηπως και οι ευρωπαιοι ηταν στο κολπο?? Γιατι δεν ελεγχαν που πανε τα κονδυλια οπως κανουν σημερα????

      Διαγραφή
  2. Μην τον ενοχλείς Λαζαρε! Μας ........ αναπτύσσει τωρα! Άλλη φορά! Να γυρίσει και ο Κούλης απ' τις μόνιμες διακοπές του και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ