Quantcast

http://picasion.com/

Ξεκίνησε η καλλιεργητική σεζόν στην Ημαθία - Με Βεροιώτες και Αλβανούς εργάτες στα χωράφια

Κανονικά, αν και με έλλειψη εργατικών χεριών για τους περισσότερους, εξελίσσεται η καλλιεργητική σεζόν για τους παραγωγούς της Βέροιας. Εξάλλου, οι αγροτικές εργασίες δεν αναγνωρίζουν πανδημίες, κλείσιμο συνόρων και έλλειψη εργατικών χεριών και τα δέντρα δεν μπορούν να περιμένουν. Το αραίωμα
ξεκίνησε, τα κεράσια άρχισαν να μαζεύονται και αν και αρχικά υπήρχε έντονο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένων εργατών γης, πλέον οι πρώτες ροές από την Αλβανία άρχισαν να καταφθάνουν στην Ημαθία. 



Την εικόνα αυτή μετέφερε στο veriotis.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης (φωτ.), αναφέροντας παράλληλα πως χθες συγκεκριμένα, έφτασαν στην Κουλούρα, δύο λεωφορεία με εργάτες από την Αλβανία, όπου και θα απασχοληθούν στα χωράφια, αφού εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που ορίζει η Πολιτική Προστασία.

Κάλεσμα σε Βεροιώτες να εργαστούν στα χωράφια

Πέρα όμως από τους εργάτες από την Αλβανία, στα χωράφια της περιοχής μας απασχολούνται φέτος και Έλληνες ως εποχικοί εργάτες, τόσο από κοντινούς νομούς, όσο και από την Ημαθία και τη Βέροια. Με το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων να «απειλεί» τις παραγωγές, υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας για εύρεση εργατικών χεριών. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκίδης, ο Σύλλογος Γεωργών είχε απευθύνει πρόσκληση ειδικά σε άτομα που κατοικούν στον δήμο Βέροιας και ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια της περιοχής τους, προκειμένου να αποφορτιστούν οι παραγωγοί από το κόστος διαμονής.

«Ήδη άτομα από τη Βέροια, νεαροί ή μεγαλύτεροι, ακόμα και ζευγάρια, απασχολούνται σε καλλιέργειες στο Μακροχώρι και στη Βεργίνα. Το μεροκάματο είναι στα 23 ευρώ συν 2 ευρώ το εργόσημο. Μακάρι να έρθουν Έλληνες εργάτες και ειδικά από την περιοχή μας, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να καλυφθούμε», σημειώνει στο veriotis.gr ο κ. Χαλκίδης.

Ο κ. Χαλκίδης αναφέρθηκε και στο εργόσημο, λέγοντας πως είναι ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, να πληρώνονται οι εργάτες γης με εργόσημο, κάτι που αν καταφέρουν να το «περάσουν», θα είναι μεγάλη ανακούφιση και βοήθεια στο να προχωρήσουν στη συγκομιδή.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που αναμένονται να πραγματοποιηθούν γύρω στις 22 με 25 Μαΐου, ωστόσο μόνο το 65%.

16 σχόλια:

  1. giati emeis oi albanoi pou eimaste anwteroi ratsa na erthoume me tous ellhnes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ρατσα; λαμπραντορ;

      Διαγραφή
    2. Σοβαρα τωρα μωρε;;; ανωτερη ρατσα εσει;; Εσεις δεν ειστε καταρχην ανθρωποι, πονηροι κ τσιγγουνηδες οσο δε παει, κ αχαριστοι.τοσα χρονια τρωτε ψωμι απο τους ελληνες κ μιλατε κ ασχημα γι αυτους, ειστε απαραδεκτοι!!!!!! Μισο ανθρωπιας δεν εχετε..

      Διαγραφή
    3. Δηλ εσυ μας λες τωρα οτι, ναι μεν δεχεστε να σας πληρωνουν ελληνες τη δουλεια σας, αλλα δε καταδεχεσθε να δουλευετε με αυτους!!! Μωρε τι μας λες??? Κ ακου εκει ανωτερη ρατσα!!! Εσεις ανωτερη ρατσα..Τι αλλο θα διαβασω;; Μαθετε πρωτα να εκτιματε..Αχαριστοι!!

      Διαγραφή
    4. Επειδη γραφει καποιος π@π@ρας στα λατινικα και μιλαει εξ ονοματος των αλβανων, μην τσιμπατε φιλοι μου στην παγιδα. Θελει να αρχισετε να βριζετε τους αλβανους. Μυριζομαι προβοκατσια, αυτα κανει ξ ανωνυμια...

      Διαγραφή
  2. Έλληνας Βεροιώτης.
    Με € 23 μεροκάματα δεν κάθομαι καλύτερα σπίτι .
    Ας έρθει ο Χαλκίδης σε εμένα να τον δώσω € 23 την ημέρα, για να δούμε θα δουλέψει;;
    Δεν ντρέπονται λέω εγώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι λιγα δε λεω, αλλα καλυτερα στα χωραφια με 23€ παρα να καθομαι σπιτι ολη μερα η στις καφετεριες πανω απο ενα κινητο κ να αποβλακονομαι.Τουλαχιστον λες δουλευω κ βγαζω με τον ιδρωτα μου ενα μεροκαματο. Ετσι σκεφτονται δυστυχως οι περισσοτεροι κ Ελληνες κ υπαρχει η μεγαλη ελλειψη εργατικων χεριων, κ ερχονται οι αλβανοι περνουν το μεροκαματο κ μας την λενε κιολας!

      Διαγραφή
  3. Ξεκίνησε η αλλεργική σεζόν για τους Βεροιωτες έπρεπε να είναι ο τίτλος του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι να εχουμε αλβανους δεν υπαρχουν Ελληνες να δουλευουν στα χωραφια.Οι αλβανοι δε κανουν απεργια?αλβανος συνδικαΛΙΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δώστε δουλειά, μεροκάματα και εργόσημο στον Έλληνα, να μείνουν τα χρήματα εδώ και να ωφεληθεί όλη η Κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε αγραματε το μεροκάματο βγαίνει ανάλογα με το ποσο κανει και το φρούτο που θα μαζέψεις! Με 20 λεπτα το κιλό στα ροδάκινα τοσο θα παρεις! Αλλα που να ξερεις εσυ απο λεφτά? Κάνας δημόσιος υπάλληλος θα εισαι με 500 το μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσύ θέλεις να πουλήσεις τζάμπα πρέπει να έρθει και ο άλλος να δουλέψει τζάμπα.
      Τη σχέση έχει πόσο κάνει το φρούτο, άλλα μάλλον φρούτο και αγράμματος εσύ είσαι .
      Είμαι βεροιώτης και ελεύθερος επαγγελματίας.

      Διαγραφή
  8. Εμένα με (απείλησαν) 2 Αλβανοί που συνεργάζομαι χρόνια, ότι θέλουν 30 ευρώ αλλιώς δεν έρχονται. Τους απάντησα ότι αυτό δεν γίνεται δεν το δέχομαι. Βρήκα Έλληνα με 25 ευρώ, μαζί εγώ και ο πατέρας μου και όλα κομπλέ.... Θα κάνω και 2-3 μέρες παραπάνω και τι έγινε? Αυτοί που θέλουν 30 ευρώ ας πάνε στα εργοστάσια για δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 25 καθαρά +εργοσημο και με είπαν ότι θέλουν 30 καθαρά και μαύρα...... Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω! Μόνος μου και ότι κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ