Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με αιχμές προς την Περιφέρεια η ανακοίνωση του Υπουργείου για το φυσικό αέριο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας για την απένταξη της Ημαθίας από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Οι παρεμβάσεις της τοπικής πολιτικής ηγεσίας ήταν άμεσες και αιχμηρές. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος
Τζιτζικώστας δήλωσε "έκπληξη και αγανάκτηση από την αιφνιδιαστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να απεντάξει την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ. Απόφαση την οποία πληροφορούμαστε από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, χωρίς καμιά προειδοποίηση και επίσημη ενημέρωση, γεγονός απαράδεκτο και εξοργιστικό."

Διαβάζοντας όμως τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (δείτε εδώ), μάλλον δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός σε όσους γνώριζαν τη νομοθεσία, τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου: "Προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα". Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας "καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων".

Συνεπώς, καταλογίζονται στις Περιφέρειας (εν προκειμένω Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου) καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων. Δηλαδή, έχει ήδη χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος που οδήγησε στην απένταξη!

Καθώς φαίνεται, πολιτική βούληση υπάρχει - και μάλιστα υπερκομματική, για να ξεπεραστεί το (αναμενόμενο) εμπόδιο. Δεν χρειάζονται άλλες ανακοινώσεις, αλλά πολύ και συντονισμένη δουλειά γιατί το πισωγύρισμα είναι μεγάλο.

4 σχόλια:

  1. ΓΑΤΑΚΙΑ ΝΑΝΙ ΝΑΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά τι συμβαίνει βρε παιδιά. Για την απένταξη της Βέροιας (και των Γιαννιτσών) από το πρόγραμμα παροχής φυσικού αερίου όλα δείχνουν την Περιφέρεια. Ή ο Τζιτζικώστας ήθελε να δώσει το έργο σε ιδιώτες (και όχι στη ΔΕΔΑ) και γι' αυτό δεν έτρεξε στο προβλεπόμενο διάστημα τις μελέτες που έπρεπε ή από ανικανότητα χάθηκε πολύτιμος χρόνος και όταν έμαθαν ότι πρόκειται να γίνει απένταξη της Βέροιας και των Γιαννιτσών άρχισαν να δηλώνουν έκπληκτοι με αυτό που συνέβη, μόνο και μόνο για να μην αναλάβουν την ευθύνη του λάθους. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, γιατί αυτό που προβλέπει ο νόμος έπρεπε να το ξέρουν εκεί στην Περιφέρεια και να μη χύνουν εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα. Εκτός αν, όπως είπα και πριν, αυτός ήταν ο στόχος τους. Να πάει σε άλλο πάροχο το έργο. Μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός των δύο πόλεων είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των κατοίκων των υπόλοιπων πόλεων μαζί, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, οπότε το τίμημα είναι μεγάλο. Αλήθεια, δεν ξέρω ποιο είναι το πιο σωστό. Το μόνο που εύχομαι είναι να έρθει το αέριο όσο το δυνατό πιο σύντομα στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάσαμε το μέτρημα πόσα χρόνια είναι περιφερειάρχης αλλά ένα μεγάλο έργο για την Ημαθία δεν υπάρχει να το μετρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοβαρο λαθος της Περιφερειας. Γκρεμιζει το προφιλ του επικεφαλης . Επρεπε να ειναι ετοιμος και να εχουν ξεκινησει οι τεχνικες εργασιες στις δυο πολεις, αλλα με Ελληνες επικεφαλεις μην περιμενετε. Γι αυτο σας λεω να φαιρουμε ξενους μανατζερ για 15 χρονια ή Ελληνες που εχουν δουλεψει εξω 10 χρονια τοτε ισως κατι αλλαξει.
    Αλλιως μην ελπιζετε.
    Κριμα Τζιτζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ