Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν από Δευτέρα

2 νέοι θάνατοι και 13 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα
Την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, πραγματοποίησαν από κοινού, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας
και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στη σημερινή ενημέρωση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, που έδωσε αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το άνοιγμα επιχειρήσεων από 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσιόδρας, επιβεβαιώθηκαν 13 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2.691. 32 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 85 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα να ανέρχεται στους 150 (40 γυναίκες). Ο μέσος όρος των νεκρών είναι τα 75 έτη. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 94.291τεστ.


Στη συνέχεια της ενημέρωσής του αναφέρθηκε στα τεστ αντισωμάτων, λέοντας πως υπάρχουν αβεβαιότητες όταν ο ιός δεν έχει προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μελέτες έδειξαν ότι όλοι όσοι πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύτηκαν αντισώματα του ιού. Στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας αλλά περιμένετε να απαντηθεί για πόσο καιρό θα κρατούν αυτά τα αντισώματα. Σχετικά με το δεύτερο κύμα του ιού, είπε πως ελπίζει το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του. 

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις παραβάσεις και τις συλλήψεις καταστηματαρχών που επιχείρησαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους νωρίτερα, καθώς και τις παραβάσεις για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού. «Επαναλαμβάνω ότι η κίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας, τροφοδοσίας και εργασίας» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ κλείνοντας ανακοίνωσε τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ.

Παπαθανάσης: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν στις 11 Μαΐου

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ποια είναι τα καταστήματα που επαναλειτουργούν από την Δευτέρα 11 Μαΐου, λέγοντας πως επανέρχονται στην εργασία τους 15.5962 εργαζόμενοι και επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις. Η ώρα έναρξης των καταστημάτων ορίστηκε για τις 10 το πρωί, εκτός των καταστημάτων με χρώματα που μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί, με ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας και αυστηρή τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μεταξύ των επιχειρήσεων που επανεκκινούν είναι: 

- εξοπλισμού ήχου και εικόνας
- κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
- σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
- χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
- ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
- επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
- εγγραφών μουσικής και εικόνας
- παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
- υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
- καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
- ρολογιών και κοσμημάτων
- καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι παρακάτω επιχειρήσεις :
- ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
- ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
- ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
- τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shopinashop).

Ακόμη συμπλήρωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι έως 20τ.μ. 4 άτομα, για τα καταστήματα έως 100 τμ, ενώ θα επιτρέπονται τέσσερις συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων θα στις 10 το πρωί, εκτός των καταστημάτων με χρώματα που μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί.

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν:
- οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
- οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
- καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς  επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες )  εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου 
- Έως 20τμ: 4 άτομα
- Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
- Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

- Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
- Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
- Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
- Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
- Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
- Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
- Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές οδηγών
- επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
- είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
- Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
- Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
- Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
- Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:
- Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
- Η Ελληνική Αστυνομία
- Η Δημοτική Αστυνομία
- Οι Λιμενικές Αρχές
- Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
- Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και
- Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ