Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε καραντίνα η Ημαθία - Οι κακοποιοί όμως... μένουν σπίτι;

Κορωνοϊός, καραντίνα και εκληματικότητα - Ρεπορτάζ του veriotis.gr
Μειωμένη εγκληματικότητα κατά 30% σε όλη την Επικράτεια δείχνουν τα στατιστικά της Αστυνομίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, από όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω
του κορωνοϊού. Με τους πολίτες να βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως εντός των σπιτιών τους λόγω της καραντίνας, οι διαρρήξεις και οι ληστείες σε σπίτια έχουν μειωθεί αισθητά, όπως και οι ληστείες σε πεζούς, που πλέον κυκλοφορούν ελάχιστα. Με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να είναι κλειστές, οι διαρρήξεις μειώθηκαν, με τους κακοποιούς «προτιμούν» αυτές που παραμένουν ανοιχτές, κυρίως προς εύρεση μετρητών. Στόχος γίνονται επίσης και τα οχήματα που παραμένουν σε αχρησία για καιρό.

Σε επικοινωνία του veriotis.gr με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και τον προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμο Β' Τάνο Πέτρο, σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ημαθία εν μέσω πανδημίας, μας μετέφερε τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για τον μήνα Μάρτιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Όπως επισήμανε, πιο σαφή εικόνα για το πού μετατοπίστηκε η εγκληματικότητα, θα έχουμε τον Απρίλιο, καθώς τα μέτρα τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τον Μήνα Μάρτιο στην Ημαθία σημειώθηκαν δύο ληστείες, έναντι μίας τον περσινό αντίστοιχο μήνα και 21 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 23 τον Μάρτιο του 2019. Σημειωτέον, οι 13 εκ των 21 εξιχνιάστηκαν.
Στόχος των κακοποιών στην Ημαθία φαίνεται πως αποτέλεσαν και τα ακινητοποιημένα για καιρό οχήματα των πολιτών, τα οποία κάποιοι τα αναζητήσουν ίσως και μετά από μέρες. Οι κακοποιοί εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένη κυκλοφορία, βάζουν στον στόχο τους οχήματα, πιθανότατα για χρήση τους σε άλλες εγκληματικές πράξεις. Αν και το «άγρυπνο μάτι» των κατοίκων σε συνδυασμό με τις αυξημένες περιπολίες της Αστυνομίας, δυσκολεύει το έργο τους, στην Ημαθία τον μήνα Μάρτιο οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν. Από 2 που σημειώθηκαν πέρυσι, φέτος ανήλθαν σε 8, με τα 6 οχήματα να έχουν βρεθεί.

Σχετικά με συλλήψεις που αφορούν ναρκωτικά, τον Μάρτιο στην Ημαθία έγιναν 9 συλλήψεις, ίδιος αριθμός με πέρυσι και κατασχέθηκαν 63,7 γρ. ηρωίνης έναντι 14,5γρ. πέρυσι, 15,7 γρ. κάνναβης έναντι 235,8 πέρυσι και 50 ναρκωτικά χάπια.
204 πρόστιμα σε οδηγούς και πεζούς τον Μάρτιο στην Ημαθία - Συνετίστηκαν οι επιχειρηματίες
Από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, μέχρι και χθες Κυριακή 5 Απριλίου, δηλαδή τις τελευταίες 20 ημέρες, καταγράφηκαν συνολικά 204 παραβάσεις, σε οδηγούς και πεζούς που δεν είχαν την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης. Συγκεκριμένα, μόνο χθες Κυριακή, καταγράφηκαν 21 παραβάσεις σε ολόκληρη την Ημαθία. Σχετικά με παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων, στην Ημαθία δεν σημειώθηκε νέα παράβαση (πέρα των τριών σε Βέροια και Αλεξάνδρεια κατά τις πρώτες ημέρες των μέτρων). Κάτι που ευνόησε ο περιορισμός της κυκλοφορίας... ή ίσως οι επιχειρηματίες δεν ρισκάρουν το αυτόφωρο και το πεντοχίλιαρο!

«Ανθίζει» η ηλεκτρονική απάτη - Κάποι κακοποιοί... μένουν σπίτι!
Οι κακοποιοί, πάντα ευέλικτοι στις καταστάσεις, εφευρίσκουν νέους τρόπους να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους. Με τους πολίτες να βρίσκονται πλέον περιορισμένοι στα σπίτια τους και το διαδίκτυο να είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας, διασκέδασης, εκπαίδευσης και εργασίας, αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές απάτες. Μην ξεχνάμε πως και οι απατεώνες, μέσω του διαδικτύου... εργάζονται, βρίσκοντας, κυρίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instaram κτλ) και τα emails, πρόσφορο έδαφος να δράσουν. 

Τον τελευταίο καιρό επανήλθαν απάτες μέσω των socia media με ψευδείς διαγωνισμούς για δωροεπιταγές super market, δήθεν πωλήσεις προϊόντων με ψευδείς αγγελίες. Φυσικά η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους απατεώνες, που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα εμπορευόμενοι προϊόντα υψηλής ζήτησης, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α. σε απατηλές ιστοσελίδες. Κάποιοι επιμένουν στο... δια ζώσης και προσποιούμενοι υπαλλήλους του δήμου που κάνουν απολυμάνσεις, επιχειρούννα μπουν σε σπίτια.

Πρόσφατα στην Ημαθία αποκαλύφθηκε απάτη μέσω facebook, με δήθεν πώληση αυτοκινήτου (δείτε εδώ σχετικά) αλλά και απάτη μέσω τηλεφώνου, με τους απατεώνες να «χτυπούν» επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές, επικαλούμενοι μάλιστα όνομα γνωστών Βεροιωτών (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΡΕ ΖΗΛΙΑΡΙΔΕΣ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΕΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΤΕ ΡΕ!!!! ΝΤΑΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ