Quantcast

http://picasion.com/

«Βράζει» το Εργοχώρι - Η δολοφονία της 44χρονης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι κάτοικοι
Με καζάνι του βράζει μοιάζουν οι κάτοικοι του Εργοχωρίου στη Βέροια, έπειτα από τον βιασμό και τη δολοφονία της 44χρονης γυναίκας από δύο άνδρες Ρομά, κατοίκους του οικισμού της περιοχής (δείτε εδώ σχετικά). Οι κάτοικοι του Εργοχωρίου διαμαρτύρονται
εδώ και πολλά χρόνια για τον οικισμό των Ρομά που βρίσκεται επί της 25ης Μαρτίου, ακριβώς πάνω από τα σχολικά συγκροτήματα, κάνοντας λόγο για γκετοποίηση, για πλήθος παραβατικών πράξεων που «κρύβονται» μέσα στον οικισμό και «ανθίζουν» γύρω από αυτόν, για διακίνηση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια τους, για συνεχείς κλοπές και βανδαλισμούς σε σπίτια και σχολεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να ζούνε εδώ και χρόνια σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Και δε μιλάμε μόνο για τους περίπου 1500 κατοίκους και τις 80 επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και για τους περίπου 1800 μαθητές που φοιτούν συνολικά στο σχολικό συγκρότημα.

Η δολοφονία ξεχείλισε το ποτήρι
Το ποτήρι ξεχείλισε έπειτα από τη στυγερή δολοφονία της γυναίκας, κάτι που κινητοποίησε τους κατοίκους, ώστε να δράσουν πιο έντονα και αποφασιστικά αυτή τη φορά και με την ευκαιρία του προγράμματος που θα «τρέξει» στον δήμο, για μετεγκατάσταση οικογενειών από τον καταυλισμό, σε σπίτια στη Βέροια. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης, οι κάτοικοι και ο νεοσύστατος σύλλογος του Εργοχωρίου, συναντήθηκαν στον προαύλιο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων Κοντογούνη, ώστε να ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα κινήσεις του συλλόγου προς κάθε αρμόδιο και να λάβουν από κοινού αποφάσεις για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις τους. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του ΕΠΑΛ, η οποία μετέφερε αντίστοιχες εικόνες βανδαλισμού του σχολείου και του παιδικού σταθμού, επιρρίπτοντας ευθύνες στις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, που όπως είπε, βοήθησαν τους Ρομά, με παροχές, στην εγκατάστασή τους στο σημείο.

Οι υπηρεσίες αδρανούν
Όπως αναφέρθηκε, όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμο και την αντιπεριφέρεια, καθώς και με κάθε αρμόδια υπηρεσία και όλοι αδρανούν για το θέμα των Ρομά, αν και όπως επισημαίνουν συνεχώς οι κάτοικοι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Εργοχωρίου αλλά όλης της Βέροιας. «Κανένας δε θέλει να πιάσει τα κάρβουνα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.



Πιο δραστικές κινητοποιήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις από τους κατοίκους, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης και τη μορφή των κινητοποιήσεων, όπως το κλείσιμο της οδού Σταδίου μπροστά από τα Λύκεια, η διαμαρτυρία μπροστά από το Δημαρχείο και την Αντιπεριφέρεια, εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης της περιοχής, καταγγελίες από τους κατοίκους σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή τους παραβατική πράξη, γενικότερα πίεση προς κάθε κατεύθυνση αλλά και επαφές με την εκκλησία. Αρχικά, αποφάσισαν να κινηθούν και νομικά, με πρώτη κίνηση να εντοπίσουν τους 12 (!) οικοπεδούχους, καθώς όπως είπαν είναι και αυτοί υπεύθυνοι και θα τους ενδιαφέρει.

Ευκαιρία το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Ο δήμος θα προβεί σε καταμέτρηση των οικογενειών που ζούνε στον καταυλισμό, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους σε σπίτια στην πόλη (το πρόγραμμα αφορά σε 8 οικογένειες). Πρόγραμμα που όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, βρήκε έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Βέροιας.

Μάλιστα, όπως σημείωσαν τα μέλη του Συλλόγου, στο πλαίσιο της έρευνας της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας της 44χρονης, οι αστυνομικοί που μπήκαν στον καταυλισμό ανέφεραν πως τα 2/3 των οικίσκων δεν κατοικούνται πλέον. Επομένως, οι οικογένειες που έχουν μείνει πλέον εκεί είναι πολύ λιγότερες και το πρόγραμμα ίσως είναι μια ευκαιρία να εκκενωθεί τελείως ο οικισμός.

Με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα και τη σημερινή συνάντηση, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργοχωρίου συνέταξε και ένα κείμενο διαμαρτυρίας:

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η εισήγηση του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου Βέροιας, για τη μόνιμη εγκατάσταση των Ρομά στις παρυφές της περιοχής μας, σε μόνιμες κατοικίες. Μετά από σφοδρές αντιδράσεις όλων των κατοίκων, η εισήγηση δεν έφτασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο Δήμαρχος Βέροιας υποσχέθηκε ότι «δεν θα γίνει τίποτα, εάν δεν το θέλετε». Από τότε το θέμα αυτό δεν τέθηκε ξανά, ο δε Σύλλογός μας επιτελεί το έργο που του αρμόζει ως πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος.

Το θέμα όμως των Ρομά που είναι ήδη εγκαταστημένοι σε παραπήγματα στις παρυφές του Εργοχωρίου, ενέχει μονίμως κινδύνους, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με τη μορφή μικροκλοπών, διαρρήξεων, φθορών της περιουσίας μας, παραβίασης των ωρών κοινής ησυχίας, εκφοβισμού των παιδιών μας, βανδαλισμού των σχολείων της περιοχής κλπ.

Έχουμε έρθει πλειστάκις σε επαφή με αρμόδιους φορείς, τον Δήμο Βέροιας και πρόσφατα το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, με σκοπό την ενημέρωση για την παραβατικότητα και την επικινδυνότητα των Ρομά της περιοχής για τους κατοίκους, και ιδίως τους μαθητές, καθώς ο καταυλισμός τους βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ημαθίας.

Η πρόσφατη, βίαιη ανθρωποκτονία, μετά από βιασμό, της 44χρονης γυναίκας στην περιοχή μας, την προηγούμενη Τρίτη, για την οποία συνελήφθησαν και ομολόγησαν δύο Ρομά του καταυλισμού του Εργοχωρίου, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Η γυναίκα βρέθηκε απέναντι από το 6ο γυμνάσιο και οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν σε μεγάλη απόσταση το σημείο, για να μην δουν το αποτρόπαιο θέαμα οι μαθητές που εκείνη την ώρα πήγαιναν στο σχολείο τους.

Οφείλουμε κατ’ αρχήν να συγχαρούμε τους Αστυνομικούς για τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τους παρακαλούμε όμως να είναι πιο κοντά μας, με συχνές περιπολίες της περιοχής, καθώς ο κίνδυνος για εμάς είναι διαρκής και καθημερινός. Η περιοχή μας είναι ανάστατη και οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ήρθε πλέον η ώρα να λυθεί οριστικά το θέμα, με άμεση μετεγκατάσταση των Ρομά από την περιοχή και τη διάλυση του καταυλισμού από παραπήγματα που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου στο οποίο έχουν στηθεί τα παράνομα παραπήγματα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε φοβούμενοι για την τύχη της περιουσίας μας και, κυρίως, της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Προς τον σκοπό αυτό ο Σύλλογός μας θα εντείνει τις επαφές του με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που μας ταλανίζει και μας απειλεί καθημερινά. 

14 σχόλια:

  1. H Ρομά ειναι "κρατος εν κρατει..".Καληνυχτα!

    Πηρε η βαρκα νερο εδω και χρονια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι είναι οι "Ρομά" και άλλοι οι Γύφτοι?

      Διαγραφή
    2. Τους γράφω όπως τους γράφουν...Γύφτοι είναι, και αν δε κανουν οτι καναν πριν μερικα χρονια στη Γαλλία, καληνυχτα...θέλει σκουπα..

      Διαγραφή
  2. ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΥΤΗ ΦΥΛΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ. ΚΙ ΕΠΕΙΔΉ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καιρός ήταν... Επιτέλους ας γίνει κάτι με αυτούς που μας φέρνουν την παραβατικοτητα στην πόλη και την υποβάθμιση της περιοχής... Φτάνει πια! Οι αρμόδιες αρχές τι κάνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους δίνουν επιδόματα προνοιακά και όταν τους πιάσει η αστυνομία τους βγάζουν με αναστολή.Αρα αυτό που χρειάζεται είναι κόψιμο επιδομάτων στις οικογένειες που δεν μεγαλώνουν παιδιά σε συνθήκες διαβίωσης επαρκείς και φυλάκιση χωρίς αναστολή στην άλλη μεριά της Ελλάδος για να τους δημιουργεί πρακτικά προβλήματα σε όσους παραβαίνουν το νόμο.

      Διαγραφή
  4. Πρωτο μελημα ειναι η κατεδαφηση οσες κατασκευες δεν μενουν μεσα ατομα.Αμεσα αυτο.απο αυριο κιολας! Καθαρισμο των σκουπιδιων απο αυτα.Και μετα οργωμα της περιοχης για να μην ξεναχτηστουν.οταν καοιος το κανει αμεσα να ερχετε η αστυνομια.Και να κρεμισουν και το κτηριο απενατι απο το νηπιαγωγιο.Μονο τουβλα μειναν,Τα υπολοιπα τα ξηλωσαν οι ιδιοι.Κοιματε ο δημος η ετσι θελει να γινετε?????????Αυτα για αρχη ...........επεται συνεχεια αναλογα με το τι θα κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν υπάρξει αυστηρότητα και δεν αλλάξει η νομοθεσία ώστε ανάμεσα στις όποιες ποινές να στερούνται και τα πολιτικά δικαιώματα, ώστε να μην πιέζουν με αυτά τους όποιους πολιτικούς, μην περιμένετε αποτελέσματα. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αυστηρότητα (για να καταλάβουν ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλη παραβατικότητα), χρειάζονται κάποιου είδους νόμιμη εργασία (για να έχουν εισόδημα, έστω μέρος της ανακύκλωσης αρχικά), χρειάζονται ασφαλή στέγη (έστω και επιδοτούμενη στην αρχή, αλλά συνδεδεμένη με την μη παραβατικότητα, ώστε να φοβούνται να παρανομήσουν αλλιώς όλη η οικογένεια θα χάνει το σπίτι) και τέλος εκπαίδευση (για καλύτερο μέλλον) και πάλι συνδεδεμένη με τη μη παραβατικότητα).
    Ότι άλλο κάνουν οι δήθεν ειδικοί, είναι χωρίς αποτέλεσμα, απόδειξη οι μέχρι τώρα άστοχες και χωρίς αποτελέσματα ενέργειες κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και νομίζετε πως αν τους βάλουν σε σπίτια μέσα στην Βέροια ή οπουδήποτε αλλού θα λυθεί το πρόβλημα και θα γίνουν άνθρωποι??? ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ!!!

    ΓΕΛΙΕΣΤΕ...το μόνο που σας νοιάζει είναι το "φύγε κακό από τα μάτια μου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν φεύγει κανένα κακό από τα μάτια τους. ίσα ίσα μπαίνουν και διασκορπίζονται μέσα στην πόλη και παύουν τουλάχιστον να είναι γκέτο-όλοι μαζί. Αυτό που λέει ο (Ανώνυμος12 Μαρτίου 2020 - 9:11 π.μ.) είναι ότι πιο ρεαλιστικό και εφικτό άκουσα.

      Διαγραφή
  7. Ποια νομιμη δουλειά; Τους ρωτησες άν θελουν να δουλέψουν;
    Αν δεν θέλουμε να στρουθοκαληλίζουμε, να παραδεχτούμε οτι όπου και να πάνε, θα ειναι μια εστία προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
    Αν δεν μπουνε τα μικρά τους σε ενα συστημα εκπαίδευσης υποχρεωτικά, τίποτε δεν θα αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ τους ρωτησες ή υποθετεις ; Μαθε λοιπον οτι ψαχνουν δουλειες. Αν τους δωσεις μερος της ανακυκλωσης (με τον ορο να μην παρανομουν αλλιως χανουν τη δουλεια), αν τους δωσεις σπιτι για 2χρονια (με τον ορο να μην παρανομουν αλλιως το χανουν), τοτε θα εχουν καποια χρηματα για να ζησουν καλυτερα απο τωρα, στελνοντας τα παιδια τους στο σχολειο ωστε να ζησουν καλυτερα. Κοιτα αυτους τους γυφτους που εχουν χρηματα (εστω απο παρανομες δραστηριοτητες) πως μενουν σε σπιτια, ντυνονται καλυτερα, στελνου τα παιδια στο σχολειο και σιγα σιγα αλλαζουν ζωη. Γιατι αυτο να μην γινει με νομιμους τροπους ;

      Διαγραφή
  8. Καρκίνος της κοινωνίας αυτη η φυλή. Καταρχήν εκεί κατά πατάνε δημοτική περιουσία. Τζάμπα ρεύμα νερό και πουλάνε και τρελά. Η αστυνομία και η τοπική άρχοντες τι κάνουν?? Στριμώξτε τους επιτέλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λαθος δεν μενουν σε δημοτικη εκταση ουτε ρευμα παιρνουν. Να εισαι προσεκτικος λοιπον.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ