Παράταση στις θητείες των Διοικήσεων των Συνεταιρισμών

Παράταση στην θητεία των Δ.Σ. των συνεταιρισμών αποφασίστηκε, σύμφωνα με όσα κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας, γεγονός που έγινε δεκτό και από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Η εξέλιξη αυτή δίνει λύση σε όσα συνεργατικά σχήματα
αντιμετώπιζαν θέματα νομιμότητας των Οργάνων Διοίκησης επειδή έληγε η θητεία τους και αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν εκλογικές Γενικές Συνελεύσεις λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας: «Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στην Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με επιστολή μας και ζητήσαμε να απαντήσει εάν κάνει αποδεκτή την εν λόγω παράταση της θητείας της Διοίκησης και κρίνει νόμιμη την εκπροσώπηση του Συνεταιρισμού, για την πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτήν. Η Διοίκηση της Τράπεζας με έγγραφό της μας απάντησε ότι γίνεται αποδεκτή η παράταση της θητείας της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού και μας απέστειλε σχετικό υπόδειγμα κειμένου το οποίο πρέπει να υποβάλλεται στα υποκαταστήματά της».
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας «Βέροια»:

«Λόγω της επιβολής έκτακτων μέτρων από την Κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό , αρκετές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της περιοχής μας αντιμετώπιζαν θέματα νομιμότητας των Οργάνων Διοίκησης επειδή έληγε η θητεία τους και αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν εκλογικές Γενικές Συνελεύσεις.

Απευθυνθήκαμε στο γραφείο του Υπουργού κ. Βορίδη και έγινε δεκτό το αίτημα να παραταθεί η θητεία των Οργάνων Διοίκησης με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου , μέχρι την πρώτη Γενική Συνέλευση , στηριζόμενοι στο άρθρο 1 παράγραφος 5 του Ν. 4673/20 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών , σε συνδυασμό με το άρθρο 85 του Ν. 4548/18 περί Ανωνύμων Εταιρειών , λαμβάνοντας επίσης υπ όψη τις απαγορεύσεις των πρόσφατων Κυβερνητικών μέτρων ( ανωτέρα βία).

Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στην Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με επιστολή μας και ζητήσαμε να απαντήσει εάν κάνει αποδεκτή την εν λόγω παράταση της θητείας της Διοίκησης και κρίνει νόμιμη την εκπροσώπηση του Συνεταιρισμού, για την πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτήν.

Η Διοίκηση της Τράπεζας με έγγραφό της μας απάντησε ότι γίνεται αποδεκτή η παράταση της θητείας της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού και μας απέστειλε σχετικό υπόδειγμα κειμένου το οποίο πρέπει να υποβάλλεται στα υποκαταστήματά της.

Σημειώνουμε ότι για λόγους απόλυτης διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης θα πρέπει να συνυποβάλεται προς την Τράπεζα και σχετικό απόσπασμα πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου με το οποίο αποφασίστηκε η παράταση της θητείας».

Ακολουθεί το κείμενο της απαντητικής επιστολής της Τράπεζας Πειραιώς

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, σε συνέχεια του επισυναπτόμενου αιτήματος που μας υποβάλατε , σας γνωρίζουμε ότι εφόσον το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού ή άλλου συνεργατικού σχήματος, λόγω των έκτακτων συνθηκών και των νομοθετικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αδυνατεί να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για αρχαιρεσίες προς εκλογή νέων μελών, τότε και με σκοπό να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Νομικού Προσώπου ως προς τις συναλλαγές τους με τους τρίτους , θα πρέπει ο Πρόεδρος του ΔΣ να απευθύνει άμεσα επιστολή προς τη Τράπεζα (υπόψη του αρμοδίου Συμβούλου Πελατείας ή προς στο οικείο Κατάστημα), στα πλαίσια της οποίας θα γίνεται, μεταξύ των άλλων, υποχρεωτικά μνεία ότι:

“….ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ Η ΛΗΨΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ. ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΛΟΓΩ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ…….., ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΚΥΨΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ……”

Το αίτημα, άμεσα με την παραλαβή του, θα διεκπεραιώνεται, αξιολογείται από τη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας και θα χορηγείται εύλογη παράταση ως προς την ισχύουσα κατά το χρόνο αυτό νομιμοποίηση.

Προς αποφυγή όμως τυχόν νεότερων προβλημάτων μελλοντικά, συστήνεται όπως κατά τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τους προσεχείς μήνες και στην οποία θα εισαχθεί ως θέμα και η εναρμόνιση του καταστατικού σας με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθεντος νόμου 4673/2020, να υπάρξει σαφής καταστατική διατύπωση ότι σε περιπτώσεις λήξεις της θητείας του ΔΣ και αδυναμίας σύγκλησης ΓΣ θα εφαρμόζονται όσα προβλέπονται 85 του ν. 4548/2018.

Με εκτίμηση,

Αβατάγγελος Γεώργιος
Διευθυντής
Αγροτική Τραπεζική
Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα»

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο Α.Σ. ΜΕΣΣΗ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ - ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ-ΜΕΛΟΣ;;;;;
    ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΌΜΕΝΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα λεφτα μας εδω και τωρα, που λεγαμε καποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ