Quantcast

http://picasion.com/

Ανακοινώθηκε το νέο πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στην ανακοίνωση νέου κυβερνητικού πακέτου μέτρων για την τόνωση της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο και την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους εργαζομένους η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αυξάνεται ο κατάλογος των επιχειρήσεων που μπαίνουν στα μέτρα στήριξης, καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας. 

Αναλυτικά το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

- Επέκταση σε περισσότερους μισθωτούς της ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά θα τη λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη κι ακατάσχετη. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία κι έκπτωση 25% αν αυτές κατατεθούν εμπρόθεσμα.
- Διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα ευεργετούνται των κυβερνητικών μέτρων. Συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800 χιλιάδες επιχειρήσεις.
- Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία. Για την περίπτωση που καταβληθούν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι βεβαιωμένες οφειλές, τότε παρέχεται έκπτωση 25%, ενώ αν καταβληθεί εμπρόθεσμα ο ΦΠΑ, τότε παρέχεται συμψηφισμός κατά 25% με πάσης φύσεως μελλοντικές οφειλές. Απαραίτητη προϋπόθεση, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
- Κάλυψη με διαφορετικά σχήματα συνολικά 700 χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κι ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
- Επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέτρο ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
- Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται στο πακέτο, πρέπει να το καταβάλουν στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.
- Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση ως δώρο Πάσχα έως τις 10 Απριλίου.
- Διευκόλυνση από τις τράπεζες για την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων.
- Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
- Αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ με συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κονδυλίου για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.


Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Αδωνι Γεωργιάδη

- Το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τον μήνα Απρίλιο των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
- Το μέτρο δύναται να επεκταθεί για άλλους δυο μήνες.
- Αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
- Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Ήδη έχει ανακοινωθεί 75 ημέρες παράταση. 
- Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το πρώτο δισ για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ως τις αρχές Μαΐου θα πάρουν από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως εγγυημένα από το κράτος για να λειτουργήσουν γρηγορότερα.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Γιάννη Βρούτση:

- Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

- Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.
- Από σήμερα νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ.
- Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.
- Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, οι ειδικές αυτές κατηγορίες θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς και τον Μάιο και θα λάβουν νέα αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.
- Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.
- Θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
- Η καταβολή του δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή λειτουργούν με πολύ μειωμένα έσοδα, έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν έως το καλοκαίρι, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου.
- Το τμήμα του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις, θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.


6 σχόλια:

  1. Όποιος δεν έχει δει μπουρδέλο στις 5 η ώρα το πρωί, δεν ξέρει σε τι αποχαύνωση οδηγείται αυτός ο πλανήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι αδικείς τη λέξη μπουρδέλο, με αυτό που θα δούν τα μάτια μας το επόμενο διάστημα...Τουλάχιστον, εκεί υπάρχει μια δομή, αρχή και τάξη..

      Διαγραφή
    2. ΕΚΕΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΤΟΠΡΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ ΤΕΛΟΣ...

      Διαγραφή
    3. Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΘΕΛΕ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΤΟ 2009 ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΕΝΩ ΕΓΩ ΜΕ 55% ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ ΜΟΤΟ ΕΙΝΑΙ '' ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΡΕ ΄΄

      Διαγραφή
  2. Ρε αχρηστε Αδωνη ενα μετρο για τους συνεπεις δανειοληπτες περιμεναμε μια παραταση των δοσεων και μας εγραψες στα παλια σου τα παπουτσια λαμογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τολμά να κάνει κάτι τέτοιο; Τις μαγκιές και τα παραμύθια μόνο προς τους αδύναμους

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ