Quantcast

http://picasion.com/

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά;

Το σπάσιμο του ροδιού στην είσοδο του σπιτιού αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, αφήνοντας μάλιστα τη φράση «έσπασε το ρόδι», κληρονομιά στην ελληνική γλώσσα. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί τον νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο, με τον νοικοκύρη του σπιτιού να φέρνει μαζί του ένα ρόδι που θα λειτουργηθεί και θα ευλογηθεί. Στην επιστροφή, μπαίνοντας στο σπίτι ο νοικοκύρης κάνει ποδαρικό με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω του, ώστε να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και παράλληλα αναφωνεί «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». 

Άλλοι το έχουν πως ο νοικοκύρης πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και να του ανοίξουν. Δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.

Το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά και είναι διαδεδομένο σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί μέσα από τη λαϊκή παράδοση γιατί το ρόδι έμελλε να γίνει πρωτοχρονιάτικο γούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ