Quantcast

http://picasion.com/

Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στη Μητρόπολη Βέροιας

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την αρχαιοπρεπή θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. Η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου τελείται κατά παράδοση, την ημέρα της μνήμης του Αγίου (23 Οκτωβρίου), καθώς και την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν. Ο Ιάκωβος, ο επονομαζόμενος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και Ιάκωβος ο Δίκαιος, ήταν αδελφός του Ιησού Χριστού, κατά μία άποψη από πιθανό προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ (οπότε ήταν ετεροθαλής αδερφός του). 

Ο Ιάκωβος δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της εν ζωή διδασκαλίας Του. Μετά την ανάστασή Του, όμως, ο Ιησούς παρουσιάσθηκε και σε αυτόν κάνοντάς τον να πιστέψει και στην συνέχεια να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Και πράγματι υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες τής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Έλαβε δε το ξεχωριστό αξίωμα του πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων. Εκεί πρόσφερε όλες τις υπηρεσίες του στον πιστό λαό και στο τέλος «υπέγραψε» αυτή την προσφορά του με το αίμα του, καθώς είναι ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, θανατώθηκε από τους Ιουδαίους με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. Κατ’ άλλη εκδοχή θανατώθηκε μετά από ρίψη του από ναό όπου κήρυττε. Σε αυτόν τον Ιάκωβο αποδίδεται η προς τις 12 διασπαρμένες φυλές «Επιστολή Ιακώβου».
Στο όνομά του έχει διασωθεί η σημερινή τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, η οποία είναι αρχαιοπρεπής. Βέβαια, προστέθηκαν κάποια στοιχεία αργότερα, αλλά ο «σκελετός» και το κύριο περιεχόμενό της είναι έμπνευση από τη γραφίδα τού Αγίου Αδελφοθέου Ιακώβου, η μνήμη τού οποίου εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.

Δείτε φωτογραφίες:














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ