Quantcast

http://picasion.com/

Νέα εποχή για τα διόδια: Με κοινό pass για όλους τους αυτοκινητοδρόμους

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των συστημάτων διοδίων που λειτουργούν στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, προκειμένου να μπορούν οι οδηγοί να χρησιμοποιούν ένα πομποδέκτη για τις διελεύσεις τους σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Η διαλειτουργικότητα των διοδίων δεν είχε υλοποιηθεί παρά τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και παρά τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν τους οδικούς άξονες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2013. Η βασική διαφωνία μεταξύ των παραχωρησιούχων αφορούσε στο ύψος της προμήθειας που θα πρέπει να αποδίδει η μία εταιρεία στην άλλη.

Ωστόσο, ενόψει της ακύρωσης του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και έπειτα από πιέσεις του υπουργείου Υποδομών, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν στο ύψος της προμήθειας η οποία θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 2,12% επί του αντιτίμου των διοδίων και θα αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα.

Το κοινό σύστημα GRITS

Εδώ και μερικά χρόνια πέντε από τις συνολικά επτά ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους, είχαν συμφωνήσει στη λειτουργία ενός κοινού συστήματος με την ονομασία GRITS (Greece Interoperable Tolling Systems). Σε αυτό έχουν ενταχθεί η Αττική Οδός, η οποία έχει περίπου 650.000 ενεργούς συνδρομητές που χρησιμοποιούν πομποδέκτες, η Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Μορέας και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ωστόσο δεν είχε βρεθεί κοινός τόπος για τη συμμετοχή της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, την Κεντρική Οδό και την Ιόνια Οδό, από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό των ηλεκτρονικών πομποδεκτών, οι οποίοι υπερβαίνουν τις 100.000, προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση τους στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους. Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στα συστήματα διοδίων για να μπορούν να δέχονται πομποδέκτες των υπόλοιπων πέντε εταιρειών, οι οποίες επίσης θα πρέπει να προσαρμόσουν τα συστήματά τους στα νέα δεδομένα.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για σύνθετη διαδικασία η οποία απαιτεί χρονικό διάστημα μεταξύ έξι και οκτώ μηνών. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υποδομών είναι έως το Πάσχα του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των συστημάτων, για να μπορούν οι οδηγοί να ταξιδέψουν με ένα πομποδέκτη.

Πάντως, το στοιχείο που θα παραμείνει αμετάβλητο είναι η αδυναμία φόρτισης των πομποδεκτών μίας εταιρείας στα διόδια άλλης. Αυτό οφείλεται σε φορολογικούς λόγους, δεδομένου ότι η κάθε εταιρεία παραχώρησης έχει διαφορετικό ΑΦΜ και η φόρτιση των πομποδεκτών αποτελεί προκαταβολή χρημάτων. Ως εκ τούτου, ένας οδηγός με πομποδέκτη της Αττικής Οδού για παράδειγμα, δε θα μπορεί να βάλει χρήματα στη συσκευή του στα διόδια Αφιδνών τα οποία λειτουργεί η Νέα Οδός.

Η Εγνατία Οδός

Στο GRITS αναμένεται να ενταχθεί και η Εγνατία Οδός, η οποία δεν διαθέτει υπηρεσία ηλεκτρονικών πομποδεκτών, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας.

Πηγές της εταιρείες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του λογισμικού στους περίπου 3.000 πομποδέκτες τους οποίους η εταιρεία προμηθεύτηκε πριν μερικά χρόνια αλλά ουδέποτε μοίρασε στους οδηγούς. Η Εγνατία Οδός προμηθεύτηκε και εγκατέστησε το 2014 σύστημα αναγνώρισης πομποδεκτών, το οποίο κόστισε περίπου 500.000 ευρώ αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήθελε ο μελλοντικός επενδυτής να έχει δεσμεύσεις για τον τρόπο είσπραξης διοδίων. Εδώ και λίγο καιρό ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί να ενταχθεί στο GRITS η Εγνατία Οδός και το ΤΑΙΠΕΔ δίνει πλέον τη συναίνεσή του.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της εταιρείας είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έχουν τεθεί σε λειτουργία πομποδέκτες της Εγνατίας, αλλά και να γίνονται διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου με τους ηλεκτρονικούς πομποδέκτες των ιδιωτικών εταιρειών.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ