Quantcast

http://picasion.com/

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Ελληνίδα στον πόλεμο» στη Νάουσα

Την έκθεση «Η Ελληνίδα στον πόλεμο» εγκαινίασε την Παρασκευή (22-11-2019), στη Νάουσα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου. Στην τελετή εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης «Ναϊάς» χαιρετισμό απηύθυναν επίσης
ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δώρα Μπαλτατζίδου. Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου εξήρε την συμβολή των Ελληνίδων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να απονεμηθεί το οφειλόμενο «παράσημο» στις Ελληνίδες που έδρασαν, διέπρεψαν ή θυσιάστηκαν για τον τόπο μας.
«Οι γυναίκες αυτές κατέγραψαν τις δικές τους σελίδες δόξας και μεγαλείου στα πεδία της μάχης, κράτησαν όρθιες της οικογένειές τους και μαζί την πατρίδα όταν πολεμούσαν στο μέτωπο οι σύζυγοι και οι πατεράδες τους ενώ όταν έχασαν δικούς τους ανθρώπους στο μέτωπο δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά βάδισαν ισάξια στα δικά τους μονοπάτια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας τόνισε στο χαιρετισμό του ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Νάουσα το γεγονός ότι η πόλη αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» φιλοξενίας της σημαντικής αυτής έκθεσης, επισημαίνοντας:
«Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες που προτίμησαν το θάνατο από τη σκλαβιά. Τιμούμε στην ηρωική μας πόλη, τις Ναουσαίες που θυσιάστηκαν μαζί με τα παιδιά τους το 1822, μετά το ολοκαύτωμα της πόλης από τον Οθωμανικό στρατό, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας. Πρόκειται για μια άρτια διοργάνωση, που με πρωτοβουλία του κ. Καράογλου και του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά σήμερα από τη Νάουσα, με στόχο να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες της πατρίδας μας, που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία».
Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το Ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.
Στην εκδήλωση της τελετής εγκαινίων παρευρέθησαν,επίσης, ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ., Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας Απόστολος Νεστορόπουλος, ο Υποδιοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Πάρις Καπραβέλος. ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Διονύσης Κούγκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας, Αντιπύραρχος Νικόλαος Παλαμούτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γιαννούλης, οι Αντιδήμαρχοι Π. Αδαμίδης, Α. Καραγιαννίδης, Β. Τζουβάρας, Γ. Τριανταφύλλου, δημοτικοί και τοπικού σύμβουλοι κ.ά

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης «Ναϊάς», στη Νάουσα, μέχρι την 2η Δεκεμβρίου (Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 18:00 - 21:00 και Κυριακές 11:00 -14:00 και 18:00 – 21:00) και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί σε εκθεσιακούς χώρους και άλλων πόλεων της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ