Quantcast

http://picasion.com/

Ενωμένοι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών οι φορείς της Βέροιας

«Τα στόματα πρέπει να ανοίγουν και η βία να καταγγέλλεται»
25 Νοεμβρίου σήμερα, διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως ανακηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τον ΟΗΕ. Με αφορμή την διεθνή ημέρα, αλλά και τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας των
Φύλων από το δήμο Βέροιας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» και η αντιδημαρχία Παιδείας και Ισότητας Φύλων, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 25/11 στο Δημαρχείο, που στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας φωτίστηκε για τρεις ημέρες πορτοκαλί. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η αρμόδια αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα, η Ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουευτικής Έφη Τσαπαροπούλου, η Ψυχολόγος και η πρόδρος του ΔΣ του «Έρασμου» Μαρία Ασλανίδου και Γεωργία Φωστηροπούλου αντίστοιχα.
Παίρνοντας το λόγο η κ. Τζήμα, έκανε αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση της διεθνούς ημέρας, παρουσίασε και κάποια σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία για τα θύματα βίας παγκοσμίως, καθώς και τους πυλώνες που πρέπει να θεσπιστούν για την προστασία των γυναικών από κάθε είδους βία. Αναφερόμενη στο Κέντρο Συμβουλευτικής και τον «Έρασμο», είπε πως σε τοπικό επίπεδο έχουμε δυο σημαντικούς φορείς που έχουν την συμπαράσταση του δήμου, ενώ όπως ανέφερε, στο προσεχές διάστημα δρομολογείται η ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής επιτροπής ισότητας φύλων, στην οποία θα προεδρεύει, με νέο κανονισμό λειτουργίας που θα συνάδει με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα.
Η κ. Τσαπαροπούλου, αναφερόμενη στη λειτουργία του Κέντρου, είπε πως από το 2013 έως και το 2015 εξυπηρετούσε περιστατικά γυναικών που είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ από το 2015 εξυπηρετεί κάθε γυναίκα που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, όπως ΑμΕΑ, προσφύγισσα, μετανάστρια, μονογονέα και άνεργη.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν 63 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 42 είναι συμβουλευτικά και τα υπόλοιπα ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι γυναίκες με τα παιδιά τους, στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η Βέροια και μπορούν να φιλοξενηθούν και γυναίκες από την περιοχή μας. Πέρα από τον ξενώνα του Έρασμου στην πόλη μας, οι πιο κοντινοί ξενώνες είναι αυτοί της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. 

Αναφέρθηκε επίσης στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τους φορείς της πόλης, τον Έρασμο, την Πρωτοβουλία για το Παιδί, την Αστυνομία, την Μητρόπολη και το Νοσοκομείο, έχοντας μάλιστα υπογράψει και πρωτόκολλο συνεργασίας το 2013, καθώς και στις δράσεις που έχει κάνει το Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια και αποσκοπούν στο να γίνει η εξάλειψη της βίας, προσωπική υπόθεση που να αφορά όλους και μια γυναίκα να παρακινεί την άλλη.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, το Κέντρο μετράει 500 περιστατικά, εκ των οποίων τα 420 είναι ενδοοικογενειακή βία και τα υπόλοιπα ευάλωτες ομάδες γυναικών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικού status.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Ασλανίδου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο Έρασμος έχει φιλοξενήσει 58 γυναίκες με τα παιδιά τους καθώς και 211 εξωτερικά περιστατικά που δέχθηκαν ψυχολογική υποστήριξη, λέγοντας παράλληλα πως η βία είναι αταξική, κρίνοντας από τα περιστατικά που έχει δεχθεί ο Σύλλογος. «Πρόκειται για έναν καλά εξοπλισμένο ξενώνα με καθημερινή υποστήριξη από ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, με πρωταρχικό στόχο να νιώθει η γυναίκα που καταφεύγει εκεί, το αίσθημα της ασφάλειας», είπε η κ. Ασλανίδου, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συλλόγου και τις δράσεις του, όπως τον κύκλο σεμιναρίων που γίνονται σε όλο τον νομό. Κλείνοντας θέλησε να περάσει το μήνυμα πως, «Τα στόματα πρέπει να ανοίγουν και η βία να καταγγέλλεται, όχι μόνο από αυτόν που τη δέχεται».

Δείτε τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των φορέων που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για θέματα βίας

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Καπετάν Άγρα 3α, Βέροια
Τηλ. 2331065304

Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»
Μ. Αλεξάνδρου 17, Βέροια
Τηλ. 2331074073 (24ώρες)

Αντιδημαρχία Ισότητας Φύλων 
Μητροπόλεως 46, Δημαρχείο Βέροιας
Υπεύθυνη Τζήμα Συρμούλα
Τηλ. 2331350511







2 σχόλια:

  1. Ρε κοριτσια για τη βια κατα των αντρων ποτε θα μιλησετε ; Ή δεν ξερετε τιποτα εσεις για αυτο ;
    Άντε γιατι εχετε ξεφυγει, ε ρε Καρατσιολης που σας χρειαζετε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ