Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Από τις Γουρουνοκεφαλές στο «Kαλωσήλθατε»

Oι ακραίες αντιδράσεις, ακόμα και με γουρουνοκεφαλές, κατά της εγκατάστασης προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα της Βέροιας είναι σήμερα μια κακή ανάμνηση. Οι πόρτες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού άνοιξαν τη Δευτέρα για 15 προσφυγόπουλα, τα οποία άκουσαν το πρώτο κουδούνι στη διάρκεια μιας μικρής
γιορτής που διοργάνωσαν ο διευθυντής και οι δάσκαλοι για να τους υποδεχτούν. Αντί για συγκέντρωση αντιδρώντων στην καγκελόπορτα είχε αναρτηθεί μια πινακίδα με το «καλωσήλθατε» γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες, ενώ στο προαύλιο υπήρχαν χυμοί, γλυκίσματα και πολύχρωμα μπαλόνια. Είναι η τρίτη σχολική χρονιά που λειτουργεί απογευματινή Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο ήταν από τα πρώτα στη χώρα που φιλοξένησε αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε αυτό φοιτούν παιδιά προσφύγων που διαμένουν στην προσφυγική δομή του πρώην στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου».
«Την πρώτη φορά, στη σχολική σεζόν 2016-2017, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις και επιφυλάξεις από ορισμένους γονείς. Έπειτα από διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για θέματα ασθενειών, εμβολιασμών και άλλα ζητήματα. Σταδιακά οι επιφυλάξεις άρθηκαν και φέτος ξεκινήσαμε χωρίς τέτοια προβλήματα» ανέφερε ο διευθυντής του Σχολείου, Κώστας Κωνσταντινίδης. Στη μεγάλη τους πλειονότητα τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες Σύρων, ενώ ένα μικρό ποσοστό προέρχεται από το Ιράκ και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη ΔΥΕΠ, η οποία λειτουργεί απογευματινές ώρες (14:00 - 18:00), δεν θα έχουν αλληλεπίδραση με τα παιδιά του πρωινού κύκλου, τα οποία σχολούν στη 1:15, ενώ το ολοήμερο στεγάζεται σε άλλο κτίριο.
Έπειτα από διάστημα τριών μηνών, και αφού υπάρξει κάποια εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και το σχολικό περιβάλλον, θα μπορούν να μετακινηθούν στις τάξεις υποδοχής του πρωινού κύκλου. Σήμερα φοιτούν σε αυτές άλλα 15 παιδιά προσφύγων, τα οποία είχαν φοιτήσει στις ΔΥΕΠ των προηγούμενων δύο ετών.
«Πρόκειται για παιδιά του πολέμου, που οφείλουμε να τους παράσχουμε εκπαίδευση. Αν δεν βρουν στο σχολείο τη ζεστασιά που χρειάζονται, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία». Στο πρώην στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» διαμένουν σήμερα περίπου 450 άτομα, σε ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τους ντόπιους.
Η πρώτη εγκατάσταση προσφύγων στη συγκεκριμένη δομή, τον Μάρτιο του 2016, είχε στιγματιστεί από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και θλιβερά επεισόδια. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν μέχρι το σημείο να πετάξουν γουρονοκεφαλές μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου.
Πρόσφατα υπήρξε ένταση μεταξύ των φιλοξενούμενων προσφύγων, με αφορμή την επέκταση της δομής και τη μεταφορά επιπλέον οικογενειών στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης της Μόριας. Πρόσφυγες που φιλοξενούνταν ήδη στη δομή ζητούσαν να μετακινηθούν εκείνοι στους νέους οικίσκους που παρείχαν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας.


2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΡΟΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσει τῆς συνθήκης τῆς Γενεύης (1951), ὑπάρχουν μόνον Σύροι πραγματικοί πρόσφυγες ἐν Τουρκίᾳ. Ὅλοι οἱ εἰσβαλόντες στήν Ἑλλάδα (καί οἱ Σύροι) δέν εἶναι πρόσφυγες, ἀλλά λαθρομετανάσται. Καί πρέπει ἀμέσως ν' ἀπελαθοῦν καί ὄχι νά «ἐνταχθοῦν» / «ἐνσωματωθοῦν».

    Ὅ,τι δήποτε ἄλλο, ὅσο κι ἂν φκιασιδώνεται μέ γλυκανάλατα, ἀνθρωπιστικά φληναφήματα, συνιστᾷ τό ἔγκλημα τοῦ ἐποικισμοῦ καί τῆς ἰσλαμοποιήσεως τῆς Πατρίδος μας.

    Ἂς ἀναλογισθοῦν ὅσοι συναινοῦν στήν μή ἀπέλασι τῶν συγχρόνων ὁρδῶν βασιβουζούκων γιατί τό σιωνιστικόν καθεστώς κατοχῆς τῶν Ἁγίων Τόπων / τῆς Παλαιστίνης δέν δέχεται οὔτε ἕνα μωαμεθανό στήν ἐπικράτειά του._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ