Quantcast

http://picasion.com/

«Αυτοψία» στον Βιολογικό της Βέροιας - Πόλεμος... λάσπης και συμφερόντων;

Τι απάντησε η εταιρεία για την αμφισβήτηση της μεθόδου - Διαμάντης: «Επόμενο ραντεβού στα Δικαστήρια»
Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Βέροιας πραγματοποιήθηκε σε δημοτικούς συμβούλους και δημοσιογράφους, το πρωί της
Παρασκευής 25/10. Η ξενάγηση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, ώστε να γίνει επιτόπου ενημέρωση και να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή, στάθηκε το όλο θέμα που δημιουργήθηκε έπειτα από την ανανέωση της σύμβασης με τον κ. Γκανάτσιο δείτε σχετικά εδώ και εδώ).
Παρόντες ήταν οι ανάδοχοι του έργου, Γεώργιος (πατέρας) και Ανδρέας (υιός) Γκανάτσιος, ο Δήμαρχος Βέροιας, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Ορφανίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΒ και υπάλληλοι της ΔΕΥΑΒ και του Βιολογικού.

Ο κ. Γκανάτσιος αρχικά έκανε μια σύντομη αναδρομή, αναφερόμενος στη μέθοδο μικροοργανισμών που αποτελεί μια παγκόσμια πατέντα της εταιρείας, στην εγκατάσταση της εταιρείας του στον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας στα μέσα του 2012 ελέγχοντας ένα τμήμα της εγκατάστασης, μέχρι το 2019 με την ανανέωση της σύμβασης όπου απέκτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων.
Όπως ανέφερε, μέχρι και το 2015 όπου η σύμβαση πέρασε στον υιό του, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, με όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις να στέλνονται στο Υπουργείο και όλα να βαίνουν καλώς. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όπως είπε, από το 2017 και έπειτα, από μια ψευδώνυμη καταγγελία με το όνομα «Νίκος Πολίτης» που έκανε μια αναφορά στην Αθήνα, με το θέμα να παίρνει διαστάσεις, χωρίς κανένας να έχει έρθει, όπως είπε, στις εγκαταστάσεις και να δει από κοντά τι συμβαίνει.
«Λειτουργούμε με άψογο τρόπο. Δε μυρίζει τίποτα ούτε καν στο σημείο της πρώτης καθίζησης. Πόσο μάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Σταματάω στο Μακροχώρι και με ευχαριστούν γιατί πριν το 2012 βρωμούσε ο τόπος. Ο βιολογικός μας είναι αναγνωρισμένος από παντού και έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν την τεχνολογία μας», ανέφερε με πικρία, λέγοντας πως στην πατρίδα του ακούει τόσα πολλά και προσβλητικά.

«Μας κλείδωσαν τις πόρτες»
Σε ερώτηση του Δημάρχου σχετικά με την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας από εργαζομένους και αν έχει μιλήσει μαζί τους, ο κ. Γκανάτσιος είπε τα εξής: «Ξέρω δύο εργαζομένους που είναι εδώ από το 2012. Ξαφνικά, έξι χρόνια μετά, το 2018 αμφισβήτησαν τη μέθοδο. Ο ένας εξ αυτών, ο κ. Σούλιος, από τον Ιανουάριο του 2019 κλείδωσε όλες τις πόρτες και εμείς είχαμε αδυναμία ρυθμίσεως, συντήρησης, συντονισμού και λειτουργίας της εγκατάστασης. Η λειτουργία μας μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή (σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση) να ήταν μόνο η γραμμή ιλύος (το δεύτερο κομμάτι) αλλά χωρίς τη ρύθμιση της εγκατάστασης στο πρώτο κομμάτι, η μέθοδος δε μπορεί να δουλέψει. Τα πρώτα 8 χρόνια σε συνεννόηση με τον έναν υπάλληλο, τον κ. Μπίσμπα, όλα λειτουργούσαν σωστά χωρίς προβλήματα. Σε ερώτηση προς τον κ. Σούλιο γιατί κλείδωσε τις εγκαταστάσεις, η απάντησή του ήταν ότι "δεν είστε υπεύθυνοι για το κομμάτι αυτό, μόνο για τη γραμμή ιλύος"», ανέφερε ο κ. Γκανάτσιος.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα ιδιωτικά συμφέροντα» 
«Ξεκάθαρα υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα για όσα συμβαίνουν εδώ. Καλώς, ο κάθε ένας να λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής του αλλά με θεμιτά μέσα. Εδώ μιλάμε για εκμηδενισμό και καταστρατήγηση των πάντων. Αν διαβάσετε την ψευδώνυμη καταγγελία είναι όλα γραμμένα έτσι ώστε να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε εδώ», σημείωσε ο κ. Γκανάτσιος.

Σχετικά με το έγγραφο της ΔΕΥΑΒ το 2018 προς τον εργολάβο, που αμφισβητούσε τη λειτουργία και που έφερε την υπογραφή του κ. Αχτσή, ο οποίος όμως το 2019 ήταν σύμφωνος με την ανανέωση της σύμβασης, ο κ. Αχτσής απάντησε πως, «Τα υπηρεσιακά έγγραφα έχουν συντάκτη και υπογράφοντα, υπογράφοντα που πρέπει να είναι ο γενικός διευθυντής. Εννοείται πως θα υπογράψω έγγραφο που έχει κάποιες απόψεις. Δεν αποποιούμαι την ευθύνη της υπογραφής», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως δεν κατάλαβε το περιεχόμενο του κειμένου καθώς η ιδιότητά του είναι Πολιτικός Μηχανικός αλλά εμπιστεύθηκε τον συνεργάτη του και συντάκτη του εγγράφου κ. Μπίσμπα (αμφισβητώντας στη συνέχεια πως ο κ. Μπίσμπας ήταν ο πραγματικός συντάκτης).

Η νέα σύμβαση νομιμοποίησε μια πραγματικότητα - Οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΒ
Στους λόγους που οδήγησαν στην ανανέωση της σύμβασης αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Αχτσής, λέγοντας πως σε συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα που ήταν, νέα σύμβαση για εξ' ολοκλήρου λειτουργία της εγκατάστασης από τον εργολάβο, κάτι που όπως είπε, συνέβαινε και πριν αλλά άτυπα. «Η νέα σύμβαση νομιμοποίησε μια πραγματικότητα. Κάθε δρόμος έχει ένα κόστος, εμείς επιλέξαμε αυτόν γιατί είχε οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΒ», αναλύοντας μαζί με τον κ. Ορφανίδη τους λόγους παρακάτω. «Αν δουλεύαμε εμείς την εγκατάσταση θα έπρεπε να γίνει αύξηση τιμολογίου αποχέτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Δάσκαλος, που ανακοίνωσε την προσεχώς δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου μέσα στις εγκαταστάσεις (500KW) που θα καλύψει οποιαδήποτε αύξηση του ρεύματος.

Τι πληρώσαμε - Τι γλυτώσαμε - «Καλυτερεύσαμε τους όρους»
Με 62.600€ αγοράσαμε μια υπηρεσία και γλυτώσαμε τουλάχιστον πενταπλάσιο ποσό από μισθούς υπαλλήλων, αγορά μικροοργανισμών, διάθεση λάσπης, συντήρηση κτλ.
Η εγκατάσταση είναι για 69.800 κατοίκους ενώ εξυπηρετεί 53.000 κατοίκους, δίνοντας έτσι το περιθώριο στον ανάδοχο να φέρει λάσπες από άλλες εγκαταστάσεις. Πριν, το 100% της εκμετάλλευσης της ξένης λάσπης πήγαινε στον εργολάβο, πλέον με τη νέα σύμβαση, το 30% των εσόδων έρχεται στη ΔΕΥΑΒ. Εμείς ορίζουμε και αποφασίζουμε αν θα δεχτούμε λυματολάσπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του βιολογικού. «Προσπαθήσαμε να καλυτερεύσουμε τους όρους. Ζητήσαμε προσφορές και από άλλους εργολάβους. Ο ένας δεν απάντησε και ο άλλος απάντησε πως δεν τον συμφέρει», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ.

Δεν έχουμε δώσει «λευκή επιταγή» - Έχουμε 24ωρη παρακολούθηση
Όπως ανέφερε ο κ. Αχτσής, έχει τοποθετηθεί 24ωρος αυτόματος δειγματολήπτης για να παρακολουθούνται οι μετρήσεις. «Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον ανάδοχο. Έχουμε τοποθετήσει 24ωρο αυτόματο δειγματολήπτη που λαμβάνει 3 δείγματα την ώρα. Είναι κλειδωμένος και ο κ. Γκανάτσιος δεν έχει πρόσβαση, παρά μόνο η υπηρεσία μας. Αν παρατηρηθεί ρύπανση -που δεν οφείλεται σε βλάβη ή άλλον παράγοντα- θα οδηγηθούμε στο διαζύγιο». 

Μηνύσεις για τη «λάσπη»
Στη συνέχεια ο κύριος Γκανάτσιος περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας, με παράλληλη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως δεν πέφτει τίποτα που να μολύνει την Τάφρο 66. Η ξενάγηση έκλεισε με... οπτική «δοκιμή» του νερού που εξέρχεται από τον βιολογικό και την ανανέωση του ραντεβού στα Δικαστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του Στέργιου Διαμάντη πως η ΔΕΥΑΒ θα ρίξει... μηνύσεις για τη λάσπη, όχι φυσικά αναφερόμενος στη λυματολάσπη του βιολογικού αλλά για τη δυσφήμιση της ΔΕΥΑΒ, λέγοντας πως θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα, απόφαση που συνυπέγραψε και ο κ. Γκανάτσιος λέγοντας πως το ίδιο θα έκανε και ο ίδιος στη θέση τους.


Δείτε φωτογραφίες:
















Είσοδος λυμάτων








Διαχωρισμός λυμάτων που δεν «τρώγονται» και καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, όπως προϊόντα γυναικείας υγιεινής, μωρομάντηλα κτλ.






















24ωρος αυτόματος δειγματολήπτης


















2 σχόλια:

  1. Άρχισαν και οι απειλές για τους ανώνυμους που ρωτάνε (έτσι είπε κάποιος κάτω στο βιολογικό) για να μάθουν ; Απαντήστε στα θέματα και αφήστε τις απειλές. Καμία ιστοσελίδα δεν θα προδόσει τους αναγνώστες της. Την αλήθεια ψάχνουν, δώστε την με αποδείξεις και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πείτε στον όποιο τα λέει αυτά ότι στο χωριό του λένε "λαγός τη φτέρη κούναγε κακό του κεφαλιού του"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ