Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η ΔΕΥΑΒ, ο βιολογικός, το «μέλι» και μια παράταξη μείον!

Το θέμα της ΔΕΥΑΒ και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 7/10 του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Το θέμα ήρθε με αφορμή μια σειρά ερωτημάτων που έθεσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ο Αντώνης Μαρκούλης και ο Γιώργος Γουλτίδης, σχετικά με
ποινικά αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν υπάλληλοι και διοικούντες της ΔΕΥΑΒ και με την καταγγελία της σύμβασης για τον βιολογικό καθαρισμό, με τον Δήμαρχο να καλεί τον μέχρι χθες πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Γιώργο Ορφανίδη και τον διευθυντή Θωμά Αχτσή για να ενημερώσουν το Σώμα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις.

Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί είχαν να κάνουν με την τήρηση των όρων λειτουργίας, για το αν ωφελείται ο δήμος από τη νέα σύμβαση, για ποιο το όφελος του δήμου από τη μη ύπαρξη σύμβασης, ενώ είχε ζητηθεί ειδική συνεδρίαση με μόνο θέμα αυτό της ΔΕΥΑΒ, κάτι που δεν έγινε, καθώς περιορίστηκε στο να μπει ως έκτακτο θέμα.
Σημεία ενημέρωσης Γιώργου Ορφανίδη

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Ορφανίδης, έκανε μια αναδρομή από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, μέχρι και σήμερα, με την απόφαση κατάργησης της σύμβασης.

«Όταν ανέλαβα τον Δεκέμβριο του 2017 ο βιολογικός λειτουργούσε με συγκεκριμένο τρόπο με ήδη εγκατεστειμένο εργολάβο και προσπάθησα να μάθω το αντικείμενο. Η μέθοδος της ΔΕΥΑΒ εφαρμόστηκε το 2012, οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο και θεωρείται πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται από τις μισές περίπου ΔΕΥΑ στη χώρα.

Το 2015 έγινε μια μικρή τροποποίηση της σύμβασης, ουσιαστικά άλλαξε η επωνυμία εργολάβου και όχι η σύμβαση. Τον Αύγουστο του 2019 υπογράφτηκε νέα σύμβαση, έπειτα από 1,5 χρόνο προεργασίας και από τις δυο πλευρές, με σκοπό να διορθωθούν σημαντικά πράγματα, όπως:

1) Στον έλεγχο λειτουργίας βιολογικού: θα πρέπει να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι και περισσότερες ημέρες. Δεν έχει γίνει ακόμα, μπορεί να λυθεί μόνο με εξωτερικό συνεργάτη και με μικρό κόστος.
2) Διορθώθηκε η δυσλειτουργία στον τρόπο λειτουργίας εργολάβου και υπαλλήλων και την μεταξύ τους συνεννόηση.
3) Μέχρι πριν, ερχόταν λύματα εξωτερικά, με τη νέα σύμβαση το απαγορεύσαμε, για να δούμε πως λειτουργεί μόνο με τα αστικά λύματα που είναι συνδεδεμένα με τον βιολογικό μας. Υπήρχαν διαφορές στα αποτελέσματα (μικροβιολογικές εξετάσεις), όχι μεγάλες, προς το καλύτερο όμως.
4) Μέχρι τώρα, ο εργολάβος εκμεταλλευόταν όλο το κέρδος από τα ξένα λύματα (12€/τόνο), με τη νέα σύμβαση, αν θα έρχεται ξένη λυματολάσπη, η ΔΕΥΑΒ θα παίρνει τα 3-4€.

Κατηγορηθήκαμε ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η νέα σύμβαση, γιατί είμαστε απερχόμενη διοίκηση. Κάποιος δεν κατάλαβε ότι η διοίκηση δεν άλλαξε. Στη διοίκηση της ΔΕΥΑΒ ήταν και παραμένει ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αλλάζει απλά ο πρόεδρος.

Κατηγορούμαστε για κατανάλωση περισσότερης ενέργειας, κάτι που ισχύει αλλά γιατί ενώ λειτουργούσε μόνο με λύματα της Βέροιας, τώρα δέχεται και από το Μακροχώρι και Πατρίδα, δυο μεγάλες κοινότητες.

Κατηγορούμαστε ότι χάνουμε κέρδη, κάτι που δεν είναι πραγματικό, καθώς αν το λειτουργούσαμε μόνοι μας, το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, με αγορά μικροοργανισμών, εργαζομένους, συντήρηση, διάθεση λάσπης.

Κατηγορούμαστε για ρύπανση κάτι που δεν ισχύει.


«Μέλι» δε φάγαμε... καφέ όμως ήπιαμε!

Τα παραπάνω ήταν κάποια από τα σημεία που στάθηκε ο κ. Ορφανίδης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι τόσο καλές, που άνετα πίνεις τον καφέ σου, ενώ κλείνοντας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως... μέλι δεν έφαγε! «Όλοι όσοι διαχειρίζονται εξουσία δεν είναι διεφθαρμένοι. Αν νομίζετε ότι βάλαμε το δάχτυλο στο μέλι κάνετε λάθος. Εμείς πάντως μέλι δε φάγαμε!»
Ακολούθησαν μια σειρά ερωτήματα από τους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων, που έφυγαν ανικανοποίητοι και μη καλυμμένοι από τις λιγοστές απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν, καθώς σε πολλά από αυτά, ο κ. Ορφανίδης δεν γνώριζε να απαντήσει, ενώ σε άλλα κρίθηκε πως δεν είναι σχετικές με τη μορφή ενημέρωσης που είχε η συζήτηση του θέματος, ενώ σε κάποιες στιγμές τονίστηκε προς αυτούς που έθεσαν ερωτήματα, πως ο κ. Ορφανίδης βρέθηκε εκεί καλή τη θελήσει, καθώς ούτε πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ ήταν ουσιαστικά αλλά ούτε καν δημοτικός σύμβουλος.

Τα μάζεψε και έφυγε η παράταξη Μαρκούλη

Αυτό εξόργισε την παράταξη του Αντώνη Μαρκούλη, που πήρε την ομάδα του και αποχώρησε, ενημερώνοντας το Σώμα πως αποχωρούν εππ' αόριστον από τα δημοτικά συμβούλια, μέχρι να γίνει ενημέρωση και να απαντηθούν τα ερωτήματα. Μάλιστα ο κ. Μαρκούλης δήλωσε πως θα απευθυνθεί αρμοδίως και πως θα ενημερώσει τους πολίτες σχετικά, μέσω συνέντευξης τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ