Quantcast

http://picasion.com/

Μαρκούλης για Βιολογικό ΔΕΥΑΒ: «Ο εργολάβος έγινε αφεντικό με ξένα... κόλλυβα!»

«Σκοτεινή υπόθεση - Η σύμβαση αντί να καταγγελθεί, ανανεώθηκε»
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Οκτωβρίου η παράταξη «Προτεραιότητα στον Πολίτη» και ο επικεφαλής Αντώνης Μαρκούλης. Αφορμή στάθηκε το θέμα της ΔΕΥΑΒ και της
ανανέωσης της σύμβασης με τον εργολάβο που διαχειρίζεται τον βιολογικό καθαρισμό στο σύστημα που λειτουργεί στο Μακροχώρι. Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου, κάθισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Αντώνη Μαρκούλη, Κωνσταντίνος Τροχόπολος, Σωτήρης Στουγιάννος, Κυριάκος Θεοδωρίδης και Πετρίνα Μουχτάρη, καθώς και ο Γιώργος Κάκαρης ως πρώτος επιλαχών υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Συνδημότες» Γιώργος Γουλτίδης, ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΒ, τόσο της προηγούμενης Διοίκησης όσο και της τωρινής αλλά και λόγω της εκτενούς ενασχόλησής του και της εμπλοκής του με το θέμα. 

Τα ερωτήματα που είχαν θέσει στο δημοτικό συμβούλιο οι κύριοι Μαρκούλης και Γουλτίδης σχετικά με
ποινικά αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να απολογηθούν υπάλληλοι και διοικούντες της ΔΕΥΑΒ και σχετικά με την ανανέωση αντί για καταγγελία της σύμβασης για τον βιολογικό καθαρισμό, ήταν αυτά που οδήγησαν στην απόφαση του Δημάρχου να οριστεί ειδική συνεδρίαση ώστε να απαντηθούν και να ενημερωθεί το Σώμα. Η συζήτηση έγινε στις 7/10/2019, όχι όμως σε ειδική συνεδρίαση αλλά ως έκτακτο θέμα σε τακτική συνεδρίαση, με τους ερωτηθέντες να καταγγέλλουν πως τα ερωτήματά τους δεν απαντήθηκαν (δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση).
Θέλοντας να σχολιάσει κάποια επίκαιρα ζητήματα, καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συλλήψεις στο σινεμά ΑΕΛΛΩ σχολιάζοντας «Η Δημοκρατία εάλω», καθώς και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για εξίσωση του Ναζισμού με τον Κομμουνισμό, θέμα που θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη, λέγοντας πως παραποιεί την ιστορική μνήμη. Τέλος, ενημέρωσε ασκήθηκε προσφυγή στον ελεγκτή νομιμότητας για ακύρωση των αποφάσεων ορισμού διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα του δήμου, έπειτα από την τοποθέτηση ως αναπληρωματικού μέλους στην ΚΕΠΑ, προσώπου που δεν είχε ψηφιστεί στη συνεδρίαση.
Στην απόφαση της παράταξής του να απέχει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (ή τουλάχιστον από τη συζήτηση των τακτικών θεμάτων και όχι των προ ημερησίας), με αφορμή την -σκοτεινή όπως την χαρακτήρισε- υπόθεση της ΔΕΥΑΒ, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Αντώνης Μαρκούλης, λέγοντας πως «το θέμα δεν αφορά μόνο στη λειτουργία της ΔΕΥΑΒ αλλά αποτελεί μια γενική διαπιστωμένη πρακτική της δημοτικής αρχής», κάνοντας λόγο για «μη διαφάνεια στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των νομικών προσώπων».

«Σιωπή από Ορφανίδη και Αχτσή»

«Επανειλημμένα η παράταξή μας αλλά και άλλες δημοτικές παρατάξεις έχουμε θέσει σαφή ερωτήματα για την εν γένει λειτουργία της ΔΕΥΑΒ και ειδικότερα για τον τρόπο διαχείρισης του Βιολογικού Καθαρισμού και την παραχώρηση της λειτουργίας αυτού σε ιδιώτη. Παρά την ύπαρξη ρητής υπόσχεσης ότι θα κληθούν οι αρμόδιοι (τ. Πρόεδρος και Γενικό Διευθυντής) να απαντήσουν στα ερωτήματα σε ειδική συνεδρίαση, αυτό έγινε στην τακτική συνεδρίαση της 07-10-2019, όπου ο παριστάμενος τ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ορφανίδης άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούσαν την εξέλιξη της προηγούμενης σύμβασης αλλά και την υπογραφή της νέας σύμβασης με τον εργολάβο διαχείρισης, αφού δεν απάντησε σχεδόν σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα. Την οδό της σιωπής ακολούθησε και ο παριστάμενος Γενικός Διευθυντής κ. Θωμάς Αχτσής», σημείωσε ο Αντώνης Μαρκούλης.

«Η ΔΕΥΑΒ ζήτησε τη λύση της σύμβασης λόγω καταστρατήγησης από τον εργολάβο. Όχι μόνο δε λύθηκε αλλά ανανεώθηκε - Αφεντικό με ξένα κόλλυβα ο εργολάβος»
Όπως ανέφερε, τα ερωτήματα που έθεσε η παράταξή του όλο το προηγούμενο διάστημα, προέκυπταν από τα ερωτήματα που έθεσε στον εργολάβο η ίδια η Διοίκηση της ΔΕΥΑΒ το 2018 και αφορούσαν σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Θέματα που οδήγησαν τη ΔΕΥΑΒ στο συμπέρασμα πως ο εργολάβος αποφεύγει τις ευθύνες του και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης, καταστρατηγώντας την.

«Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2018 ο υπεύθυνος του Βιολογικού Καθαρισμού Γεώργιος Μπίσμπας ζήτησε να λυθεί η σύμβαση. Τελικά έρχεται η Διοίκηση της ΔΕΥΑΒ τον Αύγουστο του 2019 και αντί να κάνει το αυτονόητο, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τη σύμβαση αλλά την ανανέωσε, παραχωρώντας τον πλήρη έλεγχο, τις εγκαταστάσεις και το έμψυχο υλικό της εγκατάστασης στον εργολάβο. Δηλαδή, γίνεται ο εργολάβος αφεντικό με ξένα κόλλυβα», σχολίασε, ενώ τόνισε πως ο Δήμαρχος γνώριζε όλη την εξέλιξη και ήταν αυτός που προέτρεψε την Διοίκηση για την εκ νέου σύμβαση με την εταιρεία.

«Οι «γενναίοι» υπάλληλοι, «ανταμείφθηκαν» με... διώξεις!»
Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκούλης σχετικά με τους υπαλλήλους που επεσήμαναν κάποια κακώς κείμενα, «αντί να επιβραβευτούν οι υπάλληλοι που είχαν την γενναιότητα να επισημάνουν κάποια πράγματα και να μην εκτελέσουν μη νόμιμη εντολή, είχαμε διώξεις, με αποσπάσεις αριστερά - δεξιά». 

«Δεν ενημερωνόμαστε και αποχωρούμε»
«Για όλα τα παραπάνω δε λάβαμε καμία απάντηση», ανέφερε ο κ. Μαρκούλης, λέγοντας πως «Εφόσον οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να πληροφορούνται για όσα συμβαίνουν στα νομικά πρόσωπα, πως μπορεί ο απλός πολίτης να ενημερώνεται για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας. Πρόκειται για κουμπαρά κοινωφελούς επιχείρησης, που δείχνει ιδιαίτερη σπουδή να ολοκληρώσει συμβάσεις και να ικανοποιήσει τον εργολάβο, ενώ δείχνει ανικανότητα να διαχειριστεί απλά θέματα και να ολοκληρώσει απλά έργα», σημείωσε, εξηγώντας πως όλα τα παραπάνω, μαζί με την αλλαγή των πρακτικών σχετικά με τον ορισμό μελών ΔΣ της ΚΕΠΑ, είναι μια πλήρης απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου που οδήγησε στην απόφαση της παράταξης να απέχει από τις συνεδριάσεις -στα τακτικά θέματα- μέχρι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε.

Αναφορικά, τα ερωτήματα αφορούσαν:
- στη μη κάλυψη των δαπανών συντήρησης
- στη λειτουργία της γραμμής ιλύος της εγκατάστασης
- στην εφαρμογή της μεθόδου και τις λειτουργικές ρυθμίσεις του εξοπλισμού
- στη γνησιότητα και πιστοποίηση της μεθόδου
- στη μη αποκατάσταση βλαβών της γραμμής ιλύος
- στη μη καύση του παραγόμενου βιοαερίου
- στη μη λειτουργία του συστήματος τηλεελέγχου
- στη μη τήρηση των προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα τη ρύπανση της Τάφρου 66 (πολλαπλώς επιβαρυμένο σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια αυτό που εκβάλλεται)
- στην αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος (παρά την έκπτωση των τιμολογίων, παρουσιάζεται αύξηση κατανάλωσης ύψους 260.000€).

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Γουλτίδης, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης και σχολιάζοντας πως η δημοτική αρχή έκανε την απολογιστική συνεδρίαση για το θέμα της ΔΕΥΑΒ, όπως τη βόλευε.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κάκαρης άσκησε κριτική στη συνεργασία Βοργιαζίδη - Μπατσαρά, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρη συναλλαγή χωρίς σχέδιο και προτάσεις, με τη δημοτική αρχή να πάσχει από πολιτικό υπνοβατισμό και την αντιπολίτευση να μη θέλει να ξυπνήσει τον υπνοβάτη.


























           

1 σχόλιο:

  1. Αντωνη δεν ειναι ετσι για ΑΥΤΟΝ τον εργολαβο....καποιοι μεσα στην ΔΕΥΑΒ που ισως σε πληροφορουν ...χανουν ρεγκαλα....ετσι λοιπον βγαζουν "λασπη" οχι απο τον βιολογικο αλλα απο το στομα....γιαυτο μηδενα προ του τελους μακαριζε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ