Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Υψηλή η ποιότητα στα ακτινίδια της Ημαθίας - Τιμές μεταξύ 48 και 55 λεπτά το κιλό

Τελείωσε η συγκομιδή των πρώιμων και υπερπρώιμων ποικιλιών ακτινίδιου, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 45 έως 65 λεπτά το κιλό. Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά επισήμως η συγκομιδή στα Hayward και οι πρώτες τιμές που ακούγονται στην αγορά είναι καλές. Πιο αναλυτικά τώρα στο ξεκίνημα
της συγκομιδής υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών η τιμή έφτασε και στα 65 λεπτά το κιλό, ενώ όσο προχωρούσε η σαιζόν, η τιμή προοδευτικά μειώνονταν. Σε γενικές γραμμές οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 45-65 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.

Όσον αφορά στα Hayward, που έπονται, επίσημα η αγορά και η συγκομιδή ξεκινούν σε μια εβδομάδα, αν και κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα έπρεπε να αρχίζει στις 20 Οκτωβρίου. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν λείπουν και φέτος φαινόμενα πρόωρης κοπής ακτινίδιων στην χώρα μας, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.

Στα Hayward τα οποία οι παραγωγοί, εκτός των προδιαγραφών για τα σάκχαρα που πρέπει να τηρούν, οφείλουν να κάνουν κοπές μετά τις 15 Οκτωβρίου, οι πρώτες τιμές που ακούγονται με βάση καταρχήν συμφωνίες με εμπόρους αφορούν τιμές από 55 έως και 70 λεπτά το κιλό.

Στην περιοχή της Πιερίας, όπως δήλωσε ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου και συνεταιριστής «η περίοδος εμπορίας ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η «Τσεχελίδης» έχει ολοκληρωθεί στο νομό Πιερίας. Εδώ είναι λίγα τα στρέμματα με αυτή την ποικιλία. Στα Hayward οι πρώτες τιμές που ακούγονται κυμαίνονται στα 65-70 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή από άποψη ποσότητας δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά η ποιότητα στα καλά κτήματα που δεν έχουν και ζημιές από τον καιρό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».



Στην περιοχή της Ημαθίας, όπως μας είπαν αγρότες και γεωπόνοι «η ποιότητα των ακτινίδιων στα κτήματα που δεν έχουν υποστεί ζημιές είναι επίσης πολύ υψηλή. Η συγκομιδή στα πρώιμα έχει ολοκληρωθεί, με τις περισσότερες πράξεις να γίνονται σε τιμές μεταξύ 48 και 55 λεπτά το κιλό, αν και τις τελευταίες ημέρες έγιναν πράξεις με σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (45 λεπτά το κιλό). Στην περιοχή αυτή για τα Hayward φημολογείται ότι έχουν γίνει κουβέντες ακόμα και σε τιμές γύρω στα 70 λεπτά/κιλό».

Υπενθυμίζεται ότι για τις υπερπρώιμες και τις πρώιμες ποικιλίες ακτινίδιου δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ημερομήνια έναρξης των κοπών, αρκεί βέβαια το προϊόν να έχει τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γενικά για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες ή μη), οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν τα ακτινίδια να έχουν την κατάλληλη ωρίμανση. Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή δεν πρέπει να γίνεται πρόωρα, αλλά όταν τα διαλυτά στερεά των καρπών είναι αυξημένα (κοντά στο 7%) ώστε να έχουμε καλή συντηρησιμότητα. Κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στην χώρα μας καλλιεργούνται 97.000 στρέμματα. Πέρσι οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 137.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίων στην χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit-Hellas), αναμένεται να ανέλθει εν τέλει σε 270.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ