Quantcast

http://picasion.com/

Σε ετοιμότητα η Π.Κ.Μ. για να μην υπάρξει νέα «Ειδομένη»

Αποφασισμένη να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος, εμφανίζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξει ισοκατανομή, καθώς η περιοχή σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος το 2016, τόσο στην Ειδομένη όσο και αλλού,
φιλοξενώντας εκείνη την περίοδο 15.000 με 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούνται 7.200 άτομα σε επίσημες δομές και άλλα 1.500 άτομα σε ξενοδοχεία, σπίτια και διαμερίσματα. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η πρόεδρος του οργάνου, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά, η οποία ενημέρωσε το σώμα για τη συμμετοχή της στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Αθήνα με τους 13 περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκο, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με την κ. Αηδονά, ο υπουργός ενημέρωσε για τις μεγάλες ροές μεταναστών στη χώρα, ζητώντας από τις περιφέρειες να είναι σε ετοιμότητα, αναζητώντας άμεσα ξενοδοχεία και άλλους χώρους, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που θα απομακρυνθούν από τα νησιά. Επιπλέον, όπως είπε, τους ζήτησε να προετοιμάσουν τους πολίτες, να μιλούν μαζί τους, προκειμένου να μη σημειωθούν τα προβλήματα του παρελθόντος με τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες.

«Ο υπουργός ζήτησε τη συμβολή μας, ώστε να μην είμαστε αρνητικοί σε αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε θετικά. Όπως και να λέμε στον κόσμο πως όσοι πάρουν άσυλο πρέπει και μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «παράλληλα μας ζητήθηκε να ρωτήσουμε αν υπάρχουν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, διότι υπάρχουν μονάδες που θέλουν στο πλαίσιο προγραμμάτων να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες (π.χ πρόγραμμα Ήλιος)».

Η ίδια έκανε σαφές πάντως ότι και στην Κεντρική Μακεδονία θα έρθουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά «δεν ξέρουμε πόσοι και πού θα εγκατασταθούν».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει και την κατανομή, σε πρώτη φάση, 1.500 ατόμων που κατατάσσονται στις ευάλωτες οικογένειες, οι οποίες θα φύγουν από τη Μόρια και θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Να βοηθήσουμε, αλλά μόνο αν υπάρξει ισοκατανομή»

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, η κ. Αηδονά δήλωσε πως η περιφέρεια έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε διάφορες περιοχές, σημειώνοντας πως ξεπερνά τις 8.000, σε αντίθεση με το υπουργείο που μιλά για 6.000 άτομα.

«Είχαμε μια ενημέρωση για τις νέες μεγάλες ροές, τις μεγαλύτερες μετά το 2016, όταν η Κεντρική Μακεδονία σήκωσε μεγάλο βάρος. Επισήμανα σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη ότι η ΠΚΜ θα δεχθεί να στηρίξει την προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά μόνο με ισοκατανομή δίκαιη. «Όχι να βουλιάζουν κάποιες περιοχές, και κάποιες άλλες να μην έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει προσφυγικό» σχολίασε με δηκτικό τρόπο η αντιπεριφερειάρχης.

«Ανέφερα στη σύσκεψη ότι η ΠΚΜ δεν θα αρνηθεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλά αυτό θα γίνει μόνο μέσα στις αρμοδιότητές της και τις δυνατότητές της. Σηκώσαμε μεγάλο βάρος το 2016, όποτε φιλοξενήσαμε πάνω από 15.000 – 16.000 άτομα. Σήμερα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες σε επίσημε δομές και άλλα 1.500 άτομα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα» υπογράμμισε η κ. Αηδονά.

Επέμεινε μάλιστα λέγοντας πως δεν μπορεί μια Θεσσαλονίκη π.χ. να έχει τα ίδια άτομα με την Καβάλα και για αυτό, όπως είπε, δεσμεύτηκε ο υπουργός για ισοκατανομή, για να μην επιβαρυνθούν οι περιοχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μας είπε χαρακτηριστικά πως μια κοινωνία που είναι ενημερωμένη, τότε πάντα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ