Επιμέλεια Γιώργος Μεταξάς
Ένα νόστιμο κοκκινιστό με μια υπέροχη σάλτσα είναι πάντα μια τέλεια πρόταση. Πόσο μάλλον για ζυγούρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, που μας προτείνει ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς. Ένα πεντανόστιμο σπιτικό φαγάκι, ιδανικό για το τραπέζι της Κυριακής ή για να το κλείσουμε στο τάπερ και να το στείλουμε στο παιδί μας που μόλις έφυγε για τη φοιτητική ζωή. Γιατί μπορεί να έχει ανεξαρτησία αλλά δεν έχει τέτοια φαγητά. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και τη συνταγή:
Υλικά
• 1 κιλό ζυγούρι, κομμένο σε μικρές μερίδες
• 4-5 μελιτζάνες τσακώνικες
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο ρεντέ
• 4-5 τομάτες τριμμένες στο ρεντέ
• 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
• 100 ml ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
• 1 κουταλάκι μείγμα από τα εξής μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, γαρίφαλο
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Κατόπιν ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τον πελτέ, λίγο αλάτι και νερό( να σκεπάζει εντελώς το κρέας). Βράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5΄από κάθε πλευρά( μέχρι να μισομαλακώσουν). Όταν το κρέας είναι σχεδόν βρασμένο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Σ’ αυτό το σημείο το φαγητό πρέπει να έχει υγρά, ούτως ώστε, μέχρι να βράσουν οι μελιτζάνες (περίπου 20 – 25΄), να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν έχει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, βγάζουμε το καπάκι από την κατσαρόλα για να εξατμιστεί με το βράσιμο.
• Όταν προσθέσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας στον φούρνο.
• Προαιρετικά πουδράρουμε με λίγο μαϊντανό
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Κατόπιν ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τον πελτέ, λίγο αλάτι και νερό( να σκεπάζει εντελώς το κρέας). Βράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια και τις τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5΄από κάθε πλευρά( μέχρι να μισομαλακώσουν). Όταν το κρέας είναι σχεδόν βρασμένο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Σ’ αυτό το σημείο το φαγητό πρέπει να έχει υγρά, ούτως ώστε, μέχρι να βράσουν οι μελιτζάνες (περίπου 20 – 25΄), να πήξει η σάλτσα. Αν σωθούν συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν έχει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, βγάζουμε το καπάκι από την κατσαρόλα για να εξατμιστεί με το βράσιμο.
• Όταν προσθέσουμε τις μελιτζάνες, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας στον φούρνο.
• Προαιρετικά πουδράρουμε με λίγο μαϊντανό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.