Quantcast

http://picasion.com/

Στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου το τριήμερο εκδηλώσεων για τους Εβραίους Βεροιώτες

Ένα μεγαλόπνοο concept παγκόσμιας προβολής
Ένα τριήμερο εκδηλώσεων παγκοσμίου προβολής, αφιερωμένο στα 460 θύματα των Ναζί της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2019. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία του δήμου
Βέροιας με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, έπειτα από πρωτοβουλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, που όχι μόνο συνέλαβε την ιδέα αλλά διαγωνίσθηκε με αυτήν στη Διεθνή Επιτροπή για το Ολοκαύτωμα και κατάφερε να φέρει τη μεγάλη αυτή εκδήλωση στη Βέροια. Με αφορμή τη διοργάνωση, η κ. Θεοδωρίδου συνάντησε τους δημοσιογράφους της Βέροιας για μια πρώτη επαφή και συζήτηση για το τι πρόκειται να συμβεί το τριήμερο εκείνο στην πόλη μας. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η επίσημη συνέντευξη τύπου από το δήμο Βέροιας.

Επισκέπτες και δημοσιογράφοι από πολλές χώρες
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στην πόλη μας προσκλήθηκαν και θα παραβρεθούν για το τριήμερο, Βεροιώτες επιζήσαντες που ζουν στο Ισραήλ, πρέσβεις, επίσημα πρόσωπα και δημοσιογράφοι από πολλές χώρες, καθώς πρόκειται για μια εκδήλωση παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις γειτονιές της Βέροιας και να επισκεφθούν τη Βεργίνα.

Μπαρμπούτα - Σταθμός τρένων: «Χαράσσουμε» με κόκκινο νήμα την πορεία των εβραίων βεροιωτών
Την ιδέα του όλου concept συνέλαβε η ίδια η κ. Θεοδωρίδου. Το τριήμερο εκδηλώσεων, θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από το Εβραϊκό Μουσείο, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το Ολοκαυτώματος στον Προμηθέα ενώ θα κορυφωθούν την Κυριακή με μια συμβολική και συγκινητική πορεία, από τη Μπαρμπούτα μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, με τον κόσμο να «ξετυλίγει» σε όλη τη διαδρομή ένα κόκκινο νήμα. Πρόκειται για την ακριβή διαδρομή των 2.800 μέτρων που ακολούθησαν οι 460 Βεροιώτες Εβραίοι για να φτάσουν στα τρένα και από εκεί στο Άουσβιτς.

Στο τέλος της διαδρομής, στον Σταθμό των τρένων, θα βρίσκεται η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου για το κονσέρτο που θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις και πλαισιωμένη από χορωδίες και ορχήστρα θα τραγουδήσει σε τρεις εβραϊκές γλώσσες. 

Μια συμμετοχή - εμπειρία για τους μαθητές
Η κ. Θεοδωρίδου, μέσα από όλη αυτή τη διοργάνωση, θέλει να εστιάσει και στα παιδιά, έτσι ώστε μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις να μάθουν για το Ολοκαύτωμα αλλά και για κάθε είδους Ολοκαύτωμα, όπως τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων κτλ.
Μάλιστα, το διάστημα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, η κ. Θεοδωρίδου, επισκέφθηκε όλα τα σχολεία της Ημαθίας για μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών για τις εκδηλώσεις, καλώντας τους να συμμετέχουν με όποιο τρόπο επιθυμούν. Στις χορωδίες, στο κονσέρτο για τους μαθητές που παίζουν καλά κάποιο μουσικό όργανο, αλλά και στην πορεία με το κόκκινο νήμα. Μια συμμετοχή που θα αποτελέσει σημαντική εμπειρία και ανάμνηση.

Η πρόσκληση προς τους μαθητές είναι ακόμα ανοιχτή, καθώς οι διοργανωτές βρίσκονται στα τελευταία στάδια στησίματος του μεγάλου αυτού event. Όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να απευθυνθούν στις διευθύνσεις των σχολείων τους ή να έρθουν σε επαφή με το δήμο ή την κ. Θεοδωρίδου.


2 σχόλια:

  1. Έλεος πια! Κάθε τρείς και λίγο με τους εβραίους ασχολούμαστε! Άλλα ιστορικά θέματα δεν υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά, θα διοργανώσουν και για τα παιδια της λωριδας της Γάζας .Τι, δεν το πιστεύεις?

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ