Quantcast

http://picasion.com/

Η παραδοσιακή γοητεία του Μετσόβου - Μόλις 150 χλμ από τη Βέροια

Σε 1 ώρα και 29 λεπτά είσαι εκεί
Από τα σπλάχνα της όμορφης αυτής κωμόπολης της Ηπείρου γεννήθηκαν σημαντικοί ευεργέτες της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Δημήτριος Ζαμάνης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Γι’ αυτό και καθόλου τυχαία, της έχουν αποδώσει το όνομα η «πόλη των ευεργετών». Ο λόγος για το Μέτσοβο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο (και ξακουστό) για την ευεργεσία. Είναι, όμως, φημισμένο και για την αναλλοίωτη βουνίσια ομορφιά και παράδοσή του, αποτελεώντας σταθερή αξία και δημοφιλή προορισμό της Ηπείρου, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εξάλλου, το Μέτσοβο είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός - με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του - και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Ο καλαίσθητος αυτός αρχοντικός οικισμός, με το άφθονο πράσινο αλλά και τα επιβλητικά βουνά γύρω του θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια του, μα κυρίως ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Το Μέτσοβο έχει και πολλά αξιοθέατα, που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν του με το παρόν. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.

Δείτε φωτογραφίες από το πανέμορφο Μέτσοβο:












 


5 σχόλια:

  1. Έχουμε και μεις ,,Μέτσοβο,, στο νομό μας... Μαντέψτε ποιό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκοχώρι είναι η σωστή απάντηση. Μέτσοβο στα σλάβικα σημαίνει ,,αρκουδοχώρι,, 🐻 Για αυτό και ονομάστηκε έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο Μέτσοβο ρε Βεροιώτη, με τα καύσιμα στη ύψη και διόδια ανά 20 χιλιόμετρα που να πας; Μέχρι Αρκοχώρι ή Φυτειά και πολύ μας είναι, αυτά μας αξίζουν με αυτούς που ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ