Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τη Βέροια επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Μέχρι τέλος του έτους οι αποζημιώσεις των χαλαζοπτώσεων

Δείτε το φωτορεπορτάζ
Την Ημαθία επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου 2010 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Τον Υπουργό συνόδευαν επίσης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής
Πολιτικής Άγγελος Τόλκας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του κόμματος και στελέχη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.
Το πρωί, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Μελίκης με παραγωγούς της περιοχής, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, ενώ επισκέφθηκε και καλλιέργειες της Μελίκης που υπέστησαν καταστροφή από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις. Στη συνέχεια μετέβη στη Βέροια, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, παρουσία της προϊσταμένης του υποκαταστήματος Μαρίας Παππά, όπου του μετέφερε την εικόνα της φετινής χρονιάς. 
Όπως ενημέρωσε τον Υπουργό, οι χαλαζοπτώσεις του Απριλίου έπληξαν όλη την Ημαθία, με επίκεντρο την περιοχή της Μελίκης και την περιοχή της Νάουσας, ενώ τα κεράσια της Νάουσας πλήττονται καθημερινά και με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τον ενημέρωσε επίσης για το αίτημα του υποκαταστήματος για ενίσχυση με προσωπικό από άλλα υποκαταστήματα, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν επαρκούν για τις καθημερινώς αυξανόμενες δηλώσεις ζημιάς, το οποίο νέο προσωπικό, από αύριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης. Η κ. Παππά σημείωσε επίσης, πως το αντιχαλαζικό πρόγραμμα είναι μεν βοηθητικό αλλά όχι 100% κατασταλτικό. 
Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στον ΕΛΓΑ, μετέβησαν στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου. Εκεί ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στις επαφές που είχε το πρωί στη Μελίκη, εξηγώντας πως το χωριό του δήμου Αλεξάνδρειας επιλέχθηκε ως ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης για δύο λόγους. Πρόκειται για την πιο παραγωγική περιοχή της Ημαθίας και είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις. 
«Είχαμε μια πρώτη συζήτηση με τους παραγωγούς ενώ είδαμε και καλλιέργειες ακτινιδίων που επλήγησαν από τον παγετό και νεκταρινιών που επλήγησαν από το χαλάζι και πήραμε μια πρώτη εικόνα, η οποία συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στον ΕΛΓΑ. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει συχνά κρούσματα καιρικών φαινομένων που χτυπούν την παραγωγή. Ο κρατικός μηχανισμός έχει συγκεκριμένα εργαλεία με τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου εισοδήματος του παραγωγού. Τα τελευταία χρόνια το κάνουμε, με αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται εκσυγχρονισμό κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Διέπεται από κανονισμό του 1987 και από τότε έχουν αλλάξει τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι συνθήκες και το είδος καλλιέργειας», σημείωσε ο Υπουργός. 

Μέχρι τέλος 2019 η πληρωμή των αποζημιώσεων
Σε ερώτηση του veriotis.gr σχετικά με τις πληρωμές των αποζημιώσεων από τις χαλαζοπτώσεις του Απριλίου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, εκτιμώντας πως θα γίνουν μέχρι τέλος του 2019.
«Η εκτιμητική διαδικασία μόλις ξεκίνησε. Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια ήδη προχώρησε και η μετακίνηση 40 υπαλλήλων για την ενίσχυσή του, προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία. ξεκινάει από τις πρώιμε ποικιλίες και ακολουθούν οι μεσοπρώιμες και οι ωριμότερες. Έχουν γίνει ήδη 2800 δηλώσεις ζημιάς δηλαδή γύρω στα 6000 αγροτεμάχια. Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει οι δηλώσεις ζημιάς. Από κει απαιτείται μια περαιτέρω διαδικασία μέσω ΟΣΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ και γύρω στο Σεπτέμβριο, ξεκινάνε τα πορίσματα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές», είπε ο κ. Κουρεμπές.

Ακολούθησε συνάντηση στον ίδιο χώρο με ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η επίσκεψη του Υπουργού συνεχίζεται στη Νάουσα, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με οινοποιούς, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή - Ρόλος Νέας ΚΑΠ», στον πολυχώρο «Χρήστος Λαναράς». Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού στη Βέροια:



































1 σχόλιο:

  1. Ήταν μία κλασική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, ακούσαμε πολλά θα θα θα, και τελικά τίποτα. Οι δε τοπικοί βουλευτές ''κλασικές'' γλάστρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ