Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σεμινάριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων παρέδωσε στη Βέροια ο Καθηγητής Φωτιάδης

«Η 19η Μαΐου να τιμάται ως Μ. Παρασκευή»
Σεμινάρια ιστορίας του Πόντου με θέμα «Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού», με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κώστα Φωτιάδη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18/3 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας. Πρόκειται για το τέταρτο από μια σειρά επτά σεμιναρίων που διοργανώνει για τους εκπαιδευτικούς της Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών (Π.Σ.Π.Ε.) και που είναι ανοικτά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο
Τον καθηγητή κ. Φωτιάδη πλαισίωναν ο Κωνσταντίνος Ανθόπουλος, αντιπρόεδρος του Π.Σ.Π.Ε., ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό και ο Ελευθέριος Χαιριστανίδης, μέλος του Π.Σ.Π.Ε., ο οποίος είχε το συντονισμό της εκδήλωσης.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αλλά και μέσω επιστολής, ο πρόεδρος του Π.Σ.Π.Ε. Αντώνης Παυλίδης.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, η πρώην βουλευτής Ημαθίας και νυν υποψήφια Δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά, ο πρόεδρος Νίκος Τομπουλίδης και μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας και πρώην σχολικός σύμβουλος Ιωάννης Καϊλάρης, εκπαιδευτικοί της Ημαθίας και κοινό που θέλησε να ακούσει από κοντά την ομιλία και τις αλήθειες του Καθηγητή για τη Γενοκτονία.
Στην έλλειψη βοήθειας από την ελληνική πολιτεία σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκε αρχικά ο Καθηγητής Φωτιάδης, λέγοντας πως δεν βλέπει την ανάλογη ωριμότητα στην Ελλάδα, σε σχέση με τη στάση άλλων χωρών σε Γενοκτονίες πληθυσμών, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα παρεμπόδισης διάδοσης της ιστορίας και της αλήθειας.

Αναφερόμενος στη Γενοκτονία του Ποντιακού πληθυσμού και φέροντας ως παράδειγμα τον διωγμό των Ελλήνων της Τρίπολης του Πόντου, τον χαρακτήρισε ως «Άουσβιτς εν κινήσει», με τους Τούρκους να επιλέγουν τη «λευκή» σφαγή, το «λευκό» θάνατο, αφήνοντας το δύσκολο δρόμο της εξορίας να αφανίσει τον πληθυσμό. Χαρακτηριστικός ο αριθμός που ανέφερε, πως 13000 ξεκίνησαν από την Τρίπολη του Πόντου και μόλις 300 κατάφεραν μήνες μετά, να φτάσουν στην Ελλάδα, λόγω της πείνας, της κακουχίας, της αρρώστιας.

Η 19η Μαΐου να τιμάται ως Μεγάλη Παρασκευή
«Η μνήμη είναι δύναμη, πρέπει να θυμόμαστε. Η μνήμη είναι το τελικό στάδιο, αν αφήσουμε τη μνήμη, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», ήταν κάποια από τα λόγια του Καθηγητή, που όπως είπε, πρότεινε η ημέρα της 19ης Μαΐου να τιμάται ως μια Μεγάλη Παρασκευή σε όλο τον Ελληνισμό, αρχής γενομένης από τους Πόντιους. «Να είναι μέρα αργίας, έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα στις επόμενες γενιές», ανέφερε.

Κλείνοντας, είπε πως τα πιο συγκλονιστικά και ακλόνητα ντοκουμέντα είναι τα πρακτικά του Κεμαλικού Κοινοβουλίου, που μιλούν για Εθνοκάθαρση. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Δείτε φωτογραφίες:
 












 







 


1 σχόλιο:

  1. Πρώτιστα πρέπει νά ἐξοστρακισθοῦν ἀπό τόν δημόσιο πολιτικό βίο οἱ μισέλληνες ἀρνητές τῆς Γενοκτονίας, σἂν τόν κακῇ τῇ μοῖρᾳ πρῴην ὑπουργό Παιδείας (!) Νῖκο Φίλη._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ