Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μεθυστική απόδραση στη Νάουσα

Xτισμένη στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας. Με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία, παραδοσιακές γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, θαυμάσιες εξοχές γύρω από την πόλη και δύο χιονοδρομικά
σε απόσταση αναπνοής, έχει τον τρόπο να σε κερδίζει πάντα προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες. Στη Νάουσα θα χορτάσετε περπάτημα! Το ποτάμι της Αραπίτσας που διασχίζει την πόλη, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία, μικρούς καταρράκτες και ιδανικά σκηνικά για ατελείωτους περιπάτους.

Τι αξίζει να δείτε


Γραφικές γειτονιές: Ξεκινώντας την περιήγηση μέσα στη Νάουσα, κάντε μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια. Τα πλούσια αρχοντικά, τα επιβλητικά δημόσια κτήρια αλλά και τα απλά παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια, θα σας ανοίξουν ένα παράθυρο στο παρελθόν της πόλης, την εποχή που εκείνη ευημερούσε.

Δημοτικό Πάρκο: Όμορφη είναι η βόλτα στο Δημοτικό Πάρκο που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Καρατάσου, με μαγευτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας. Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι καταπράσινο, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές είναι πανέμορφο. Εδώ θα βρείτε μια τεχνητή λίμνη με ξύλινες γέφυρες, δρομάκια, σιντριβάνι και πλακόστρωτο, ενώ μόνιμοι κάτοικοί του είναι πάπιες, περιστέρια και παγωνιά καθώς και σκίουροι.


Χώρος Θυσίας: Γνωρίζατε ότι η πόλη της Νάουσας, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του 1955, έχει τον τίτλο "ηρωική"; Το 1822 στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, αρκετές γυναίκες της πόλης προτιμούν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι της Αράπιτσας, παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Στο σημείο της θυσίας των γυναικών, στην περιοχή Στουμπάνοι δίπλα στο ποτάμι της Αράπιτσας, υπάρχει το χαρακτηριστικό μνημείο, με το άγαλμα της Ναουσαίας με τα παιδιά στην αγκαλιά της.

Άλσος Αγίου Νικολάου: Σε απόσταση μόνο τριών χιλιομέτρων από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Έχει μικρή τεχνητή λίμνη, με πέστροφες και πάπιες, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις), παιδική χαρά, εστιατόρια, ταβέρνες και cafe. Ό,τι πρέπει για χαλάρωση και ηρεμία.


Σχολή Αριστοτέλη: Η σχολή του Αριστοτέλη (γνωστή ως Νυμφαίο) βρίσκεται στη θέση Ισβόρια Νάουσας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο.
Εξορμήσεις στα πέριξ

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκονται όμορφα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη: Το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι (με σημαντικό αξιοθέατο την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου) και το Ροδοχώρι, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο.

Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στη Βεργίνα (περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο) για να δείτε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Με αφετηρία τη Νάουσα, μπορείτε να επισκεφτείτε άλλες δύο πανέμορφες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Η Βέροια, η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, απέχει από τη Νάουσα 22 χλμ., ενώ η Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες της βρίσκεται στα 32 χλμ.


Χιονοδρομικός παράδεισος

Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, το «Σέλι» και τα «Πηγάδια», βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» (17 χλμ. από τη Νάουσα) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430-2.005 μ., διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης και έχει καθιερωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ως κέντρο προετοιμασίας αθλητικών ομάδων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (19 χλμ. από Νάουσα) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μ.-1. 890μ και είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας.

Τα οινοποιεία

Η Νάουσα έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Από τα πολύ παλιά χρόνια ήταν γνωστή για τα κρασιά της από την περίφημη τοπική ποικιλία Ξινόμαυρο. Τα κρασιά της Νάουσας αναδείχθηκαν για τον αρωματικό, περίπλοκο χαρακτήρα τους και την αντοχή τους. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η Νάουσα ανακηρύχθηκε Διεθνής Πόλη Κρασιού και Αμπέλου το 1987 από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Γεύση από Ξινόμαυρο θα πάρετε στα εστιατόρια της πόλης, αλλά αξίζει επίσης να επισκεφτείτε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας (Οινοποιείο Δαλαμάρα στη Νάουσα, Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Κτήμα Χρυσοχόου και Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα κ.ά.) για να μάθετε την ιστορία πίσω από το διάσημο κρασί, να δοκιμάσετε παλιές ή σπάνιες σοδειές και αποκτήσετε τα πιο... μεθυστικά σουβενίρ.

Καρναβάλι με Μπούλες και Γενίτσαρους

Το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της Αποκριάς. Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Το έθιμο ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται τη Δευτέρα, όπου τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής), στην πλατεία των Αλωνίων, όπου γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ